U RIJECI POKRENUT NOVI HRVATSKI ČASOPIS ZA KULTURU I UMJETNOST

19. listopada 2018. | Kategorija: Kultura
casopis Krik valerio

Prvi broj novog časopisa.

KULTURA – U Rijeci je predstavljen prvi broj novog časopisa za književnost i umjetnost Krik u nakladi Hrvatskog književnog društva. Novi časopis su predstavili glavni i odgovorni urednik Valerio Orlić i predsjednik Hrvatskog književnog društva Ernie Gigante Dešković.

„Dok se u Hrvatskoj časopisi koji se bave kulturom gase, a ono malo njih što opstaje iz tiskanih prebacuje u elektronske oblike zbog uštede na tisku, iako su elektronski časopisi posve nepraktični, ovo što danas predstavljamo je čin prkosa. Zašto pokrenuti ovakav novi književni časopis? Jer je važnost tiskanog časopisa mnogo veća nego se to isprva čini. Oni su još uvijek važno sredstvo etabliranja književnika, međusobne umjetničke komunikacije i trajan svjedok jedne kulture i vremena“, rekao je Gigante Dešković.

„Za razliku od časopisa Književno pero kojeg Hrvatsko književno društvo izdaje već desetak godina, časopis Krik se usredotočuje na širi aspekt umjetnosti i obrađuje teme od glazbe i slikarstva do filma i stripa“, rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Valerio Orlić.

„U časopisu je zastupljeno više od 80 autora iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja, a osnovni njegov cilj je činiti ono što mu samo ime govori: biti krik umjetnosti koja se hrva s raznim čudovištima sadašnjosti. Ta se čudovišta vide u sve raširenijem trendu nečitanja, sve raširenijem trendu obezvrjeđivanja tiskane knjige ili neobičnom trendu hiperprodukcije izdavanja knjiga upitne kvalitete“, zaključio je Orlić.

Slijede prezentacije časopisa u Zagrebu, Varaždinu, Zadru i na posljetku u Rijeci. Njegova cijena je 75 kuna i moguće ga je kupiti on-line narudžbom.

(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone