U 2 SATA NA CRIKVENIČKOM PODRUČJU ZABILJEŽENA 24 PROMETNA PREKRŠAJA

7. travnja 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

policijaCRIKVENIČKA RIVIJERA – Jučer, od 13 do 15 sati na području nadležnosti Policijske postaje Crikvenica prometna policija je provodila pojačane preventivno – represivne aktivnosti prema vozačima koji ne poštuju ograničenja brzine kretanja, upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, ne koriste sigurnosni pojas i koji nepropisno koriste mobitel.

Aktivnosti su provedene u cilju zaustavljanja negativnog trenda, prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti u cestovnom prometu.

Tijekom dva sata sveukupno je kontrolirano stotinjak vozila te su zabilježena 24 prometna prekršaja.

Zabilježeno je devet prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, od kojih dva kod vozača teretnih vozila, četiri prekršaja prekoračenja brzina kretanja vozila i tri prekršaja nepropisne uporabe mobitela.

Najveće prekoračenje brzine zabilježila je posada policijskog presretača u 13.44 sati na Jadranskoj magistrali kod mjesta Klanfari. Riječ je o 24-godišnjem vozaču teretnog vozila, riječkih registracijskih oznaka, koji se kretao iz smjera Rijeke prema Crikvenici brzinom od 139,7 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine od 60 km/h.

Spomenuti vozač je prekršajno sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao i počinitelji svih drugih prometnih prekršaja. Osim navedenih prekršaja tijekom današnje provedbe pojačanih aktivnosti policija je zabilježila i dva prekršaja nepropisnog pretjecanja, dva prekršaja tehničke ispravnosti vozila, jedan prekršaj upravljanja neregistriranim vozilom, jedan prekršaj nekorištenja zaštitne kacige i još dva druga prometna prekršaja.

Iako u ovom vremenu nije zabilježen niti jedan prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, radi smanjenja mogućnost nastanka prometnih nesreća i stradavanja sudionika, vozače podsjećamo i upozoravamo da je alkohol vrlo često „generator“ brzine, što dovodi do prometnih nesreća s težim ozljedama.

Nadalje, sigurnosni pojas i oprema za prijevoz djece u vozilima jedan su od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima, a riječ je o tzv. pasivnoj sigurnosti. Djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe, a težini stradavanja pridonosi prijevoz djece na prednjim sjedalima, bez sigurnosnog pojasa na stražnjim sjedalima, bez dječje sjedalice ili u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. Isto tako, radi nekorištenja sigurnosnog pojasa vozači i putnici u vozilu prilikom prevrtanja ispadaju iz vozila te zadobivaju ozljede od kojih smrtno stradavaju.

Stradavanju doprinosi i korištenje mobitela tijekom vožnje jer vozači ne mogu istodobno biti jednako koncentrirani na dvije radnje, vožnju i korištenje mobitela. Ova vrsta nepažnje naziva se distrakcija, a unatoč zakonskim odredbama i novčanoj kazni te iako uporabu mobitela tijekom vožnje smatraju opasnom mnogi vozači svjesno krše prometne propise te tijekom vožnje razgovaraju putem mobitela, čitaju, pišu i šalju SMS poruke. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone