TOKOM VIKENDA POLICIJA KONTROLIRALA ČAK 734 VOZAČA

24. listopada 2017. | Kategorija: Hrvatska

policijaKVARNER – Tijekom proteklog vikenda od 20. do 22. listopada 2017. godine, na području Kvarnera provedena je preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu.
U akciji je ukupno kontrolirano 734 vozača, od kojih je akotestirano 312, te je kod njih 44 utvrđena alkoholiziranost. Tako je kod 28 vozača osobnog vozila utvrđena koncentracija alkohola između 0,5 i 1,5 g/kg , devet vozača je imalo koncentraciju alkohola iznad 1,5 g/kg, četiri do 0,5 g/kg, dok je troje vozača odbilo alkotestiranje. Pod utjecajem alkohola prema dobi vozača, 12 ih je u dobi od 18. do 24. godine, 11 od 31. do 40. godine života, devet ih je u dobi od 41. do 50. godine života, sedam od 25-30 godina, dok je pet osoba starijih od 50. godine života.
Rekorder akcije je 57-godišnji hrvatski državljanin kojega je policija zatekla u subotu, 21. listopada oko 20 sati na DC 8 kod Crikvenice kada je upravljao osobnim vozilom marke Renault Laguna pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,39 g/kg. Kako ne bi nastavio činjenje prekršaja, priveden je u policijske prostorije.
Svi navedeni vozači kojima je izmjerena koncentracija alkohola iznad dozvoljene prekršajno su sankcionirani prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Inače, u vrijeme akcije je dvoje vozača privedeno u policijske prostorije, a 45 vozača je isključeno iz prometa zbog počinjenja prekršaja. Na mjestu prekršaja, kao mjera opreza oduzete su 43 vozačke dozvola. Osim toga jedan vozač je upravljao vozilom, a kod sebe nije imao vozačku dozvolu, dok je drugi upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proteklog vikenda dogodile su se 24 prometne nesreće u kojima su tri osobe teže, a četiri lakše ozlijeđene. Teže ozlijeđena su dva motociklista u nesrećama što su se dogodile u petak, 20. listopada u Delnicama i Kraljevici. Ozlijeđeni su 42-godišnji slovenski i 29-godišnji hrvatski državljanin kojima je liječnička pomoć pružena u KBC Rijeka. Treće ozlijeđeni vozač 25-godišnji hrvatski državljanin izazvao je prometnu nesreću upravljajući osobnim vozilom pod utjecajem alkohola sinoć oko 23.20 sati. Upravljao je vozilom marke Volkswagen na području Čavli s koncentracijom alkohola od 2,26 g/kg te udario u ivičnjak kolnika i u zid. Prevezen je također u KBC Rijeka gdje su mu utvrđene teže ozlijede.
U vožnji pod utjecajem alkohola jučer je oko 1.45 sati u Ravnoj Gori zatečen i 24-godišnji vozač osobnog vozila marke Dacia Duster. Vozilom je upravljao s koncentracijom od 2,21 g/kg te kako ne bi nastavio činjenje prekršaja, je priveden u službene policijske prostorije.
Pored spomenutih prekršitelja, policija je u petak, 20. listopada, oko 19 sati, evidentirala i 30-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je zatečen na graničnom prijelazu Pasjak gdje je upravljao osobnim vozilom marke VW Golf iako mu je izrečena važeća zabrana upravljanja vozilom B kategorije. U subotu, 21. listopada oko 23.30 sati je na Čavlima pak zatečen 40-godišnji vozač osobnog vozila marke Volkswagen bez vozačke dozvole, odnosno, upravljao je vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola od 0,94 g/kg. Svi spomenuti prekršitelji su sankcionirani u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone