SVIM ČITATELJIMA KVARNERSKOG SRETAN DAN DRŽAVNOSTI

25. lipnja 2019. | Kategorija: Hrvatska

hrvatskaDan državnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio odluku o razdruživanju Hrvatske od Jugoslavije i proglasio Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine.

Tijekom 1991. godine traje otvorena agresija Srba, Srbije i tzv. JNA na Hrvatsku. Hrvatska i Slovenija tražile su miran način za razdruživanje od Jugoslavije , ali Srbija i Crna Gora, koristeći Srbe širom Jugoslavije, zanimala je jedino hegemonija pod maskom neke nove Jugoslavije, a ustvari Velike Srbije.
1991. godine eskalira oružana pobuna Srba, otvoreni napad velikosrpske mašinerije i tzv. JNA. Već se odvija otvoren oružan napadima na mladu hrvatsku demokraciju i Hrvate koji žele samostalnu državu. Malobrojni i slabo naoružani hrvatski policajci i pripadnici dobrovoljačkih snaga kreću u obranu Hrvatske od velikosrpske i jugo-komunisitčke agresije. Sloboda će se platiti krvlju s više tisuća poginulih nevinih hrvatskih i ne-srpskih civila i branitelja. Hrvatska će konačni biti oslobođena 1995. godine akcijom Oluja, koja je usto spasila Bihać od sudbine Srebrenice i prisilila Srbe na mirno okončanje rata u Hrvatskoj (provedeno mirnom reintegracijom Istočne Slavonije 1997. godine) i Bosni i Hercegovini.
Iako joj je malo tko davao šanse, Hrvatska je izišla iz rata pobjedonosna sa svim ostvarenim ciljevima svoje samostalnosti i nezavisnosti. Veliki doprinos obrani domovine dali su upravo dragovoljci i branitelji iz Rijeke i s Kvarnera i Istre koji su se u velikoj mjeri odazvali u obranu domovine i koji su svoje domove, svoju Rijeku, svoj Kvarner, tada ponajviše branili na ratištu Like i Velebita.
(kv)
podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone