Svečana promocija Doma Veprinac, otvorena Čakavska knjižnica i postavljene izložbe

30. travnja 2022. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

veprinacVEPRINAC – Društveni dom „Janko Gržinić“ nakon temeljite obnove stavljen je u funkciju, već nekoliko mjeseci u njemu se odvijaju različite manifestacije – i tako je u kratkom roku postao središte domaće riječi i tradicije opatijskog zaleđa. Dom je danas svečano promoviran za javnost.

Radovi na Domu Veprinac jedna su od većih investicija Grada Opatije u opatijskom zaleđu. Vrijednost radova na rekonstrukciji i uređenju interijera doma iznosi 3 i pol milijuna kuna.

Pored prostora za rad Mjesnog odbora Veprinac – Učka, na gotovo 600 četvornih metara moderno opremljenog prostora, svoje će mjesto naći sve lokalne udruge, a ujedno prostor je pogodan za održavanje izložbi, pjesničkih večeri i sličnih kulturnih i zabavnih programa.

– Kako bismo stanovnicima Veprinca, ali i svim ostalim zainteresiranim građanima Opatije, ponudili dodatnu mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena inicirali smo pokretanje novih radionica u Domu. Radionice donose bogate sadržaje među kojima po nešto za sebe može pronaći cijela obitelj. Ono što je najvažnije za naše građane, programi su besplatni, financira ih Grad, a ostvareni su u suradnji s Festivalom Opatija i Erpenprojektom. U prva dva mjeseca održavanja radionica u ponuđene programe uključilo se već 104 polaznika, od čega 40% djece i čak 60% odraslih. To nam govori da je cilj postignut, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin te istaknuo kako Grad Opatija nastavlja s projektom uređenja centra Veprinca.

Promocija novouređenog Društvenog doma započela je otvaranjem Čakavske knjižnice u kojoj je trenutno 100-tinjak naslova raznih domaćih autora. Otvaranje Čakavske knjižnice uljepšala su veprinačka školska djeca i čakavske pjesnikinje Cvjetana Miletić, Rajka Šepić Jurdana, Darinka Martinčić i Marina Česen. U prostoru Doma postavljena je i izložba o povijesti zgrade u kojoj se nalazi Društveni dom.

U Domu se može razgledati i prezentacija planova za buduće uređenje centra Veprinca i njegovu jaču turističku valorizaciju, što ovaj biser zaleđa svojom bogatom poviješću svakako zaslužuje. Idejni projekt uređenja centra Veprinca rad je arhitektice Petre Klanjac Majkić.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone