STO GODINA OD ROĐENJA FRANJE TUĐMANA – UTEMELJITELJA NEOVISNE, DEMOKRATSKE I SAMOSTALNE HRVATSKE

14. svibnja 2022. | Kategorija: Hrvatska
franjo tuđmanNa današnji dan, prije 100 godina, rođen je Franjo Tuđman  (Veliko Trgovišće, 14. svibnja 1922. – Zagreb, 10. prosinca 1999.).
Franjo Tuđman bio je višeslojna ličnost, koji je u povijest Hrvatske ušao najprije kao antifašistički borac za oslobođenje hrvatskih prostora od Njemačke, zatim kao povjesničar, akademik, a potom kao političar, državnik i utemeljitelj demokratske, samostalne i slobodne Republike Hrvatske.
Sudionik antifašističkog pokreta od 1941. nakon čega dobiva visoke položaje u tadašnjoj vojsci Jugoslavije i 1960. godine čin general-majora.
Samo godinu dana zatim na svoj zahtjev – zbog neslaganja sa smjerom kojim se Jugoslavija i vojska sve više kreću, a koji sve više negira postojanje Hrvata i promovira Jugoslovenstvo – napustio je vojsku i posvetio se znanstvenom radu.
1965. godine stekao je zvanje doktora znanosti, a 1967. postaje izvanrednim profesorom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše o povijesti Hrvatske i sve više ističe da su Hrvati samostalan narod kojeg su mnogi nerijetko iskorištavali, a ni službena jugoslavenska politika često izvrće povijest na štetu Hrvata.
Njegov znanstveni rad se temeljio na istraživanjima i činjenicama, a one su često bile suprotne jugoslavenskoj propagandi te su uskoro stigle posljedice: zabranjen mu rad, objavljivanje, predavanje, uskraćene su mu mogućnosti zarađivanja, osuđivan je na kućni pritvor, a 1972. godine i na 3 godine zatvorske kazne zbog “prevelikog hrvatstva”. 1981. godine dao je intervju švedskoj televiziji zbog čega je iznova suđen za “reviziju jugoslovnske propagande” i dobio 3 godine zatvorske kazne.
Bio je jedan od najvatrenijih zagovaratelja samostalnosti Hrvatske, uvođenja demokracije i svrstavanja Hrvatske u zapadni i srednjoeuropski civilizacijski krug gdje ona propada.
Okuplja istomišljenike i 1989. godine osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu. Najzaslužniji je za provođenje prvih demokratskih izbora 1990. godine na kojima premoćno pobjeđuje, a nakon donošenja demokratskog Ustava 1992. godine premoćno ga se bira za prvog predsjednika samostalne, suverene i demokratske Republike Hrvatske.
Kao vrhovni zapovjednik vodio je obranu Hrvatske u Domovinskom ratu, koja je isprva bila prava bitka Davida i Golijata, a koji je zatim uspješno završen hrvatskom pobjedom, oslobađanjem svih okupiranih dijelova Hrvatske vojnim operacijama 1995. godine i mirnom reintegracijom 1997. godine, sprečavanje srpskog genocida koji se spremao u Bihaću, prisiljavanjem srpskog agresora na totalno povlačenje iz Hrvatske, potpuno razbijanje velikosrpske ideje i prekid rata u susjednoj Bosni i Hercegovini.
Uvijek je isticao antifašistički karakter samostalne i moderne Hrvatske, ali na uzoru antifašizma zapadnih demokracija, te je 1997. godine iznova premoćno izabran za predsjednika Republike Hrvatske.
Istovremeno, dok je Franjo Tuđman bio posvećen stvaranju samostalne Hrvatske, iza njegovih leđa raznorazni lešinari i oportunisti koristili su situaciju ratne konfuzije i vršili privatizacijsku pljačku koja će ostati crnom mrljom u povijesti tog razdoblja.
Preminuo je 1999. godine.
podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone