NL ŠTIMAC: SRAMOTNO STANJE RIJEČKE ŠKOLE “ŠPUR”, ŠTO RADI ŽUPANIJA?

18. studenog 2021. | Kategorija: Hrvatska

 

Prilaz učionicama

Prilaz učionicama

KVARNER – Jadno stanje mnogih srednjih škola na području Kvarnera, čiji je uredno osnivač Županija Primorsko-goranska sa Zlatkom Komadinom (SDP) na čelu, bode u oči već mnoge i dugo. Raspadajuće fasade, učionice neadekvatno opremljene i sveopće pomanjkanje senzibiliteta osnivača za stanje i uvjete rada u školama, stav je nezavisne liste Davora Štimca.

Već godinama Županija većinu svojeg vremena vezano uz srednje škole svodi na stavljanje/mijenjanje po političkoj liniji (u narodu znano kao “uhljebljivanje”) podobnih u razne Školske odbore koji tada kimaju glavom kako partijska linija naloži. Istovremeno stvarni problemi ostaju neriješeni i stvari s vremenom poprimaju sve strašnije obujme.

Nije to slučaj samo na području Rijeke već je slično na području cijelog Kvarnera gdje Primorsko-goranska županija ima svoje prste. Negdje je stanje malo bolje, negdje malo gore, uglavnom po angažmanu lokalnog grada ili općine (čiji to posao nije) koji svojim angažmanom radi ono što Županija ne radi.

Ipak – po izjavama NL Davora Štimca – vjerojatno najeklatantniji primjer takvog stanja srednjih škola na Kvarneru može se vidjeti sa stanjem srednje škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, popularni ŠPUR. Takvo stanje je struka već dugo vremena nastojala istaknuti, ali bezuspješno – navode u Nezavisnoj listi Davora Štimca čiji tekst prenosimo u cijelosti:

sjeverni ulaz matične zgrade Pećine

sjeverni ulaz matične zgrade Pećine

Dan Škole primijenjene umjetnosti Rijeka (17.11.), predstavnici udruge „Da štima svima“ /vijećnici nezavisne liste Davora Štimca obilježili su  konferencijom za novinare na kojoj su upozorili na problem privremenog  i neprimjerenog smještaja učenika koji traje već 14 godina.

Koordinatorica političkih aktivnosti Leonida Domijan Fišter je u ime Udruge čestitala Dan škole sa željom da se kreativnost ovih mladih ljudi čim prije nastavi razvijati u primjereno uređenom i inspirativnom okruženju. „Nadam se da  bi možda priča o riječkoj Školi primijenjenih umjetnosti mogla biti test najavljenog novog ritma grada i njegovog usklađivanja s ritmom Županije jer su tadašnji i sadašnji akteri u ovoj priči o privremenom rješenju – isti ljudi. Župan je isti, a današnji gradonačelnik Rijeke je ondašnji član županijskog odbora za školstvo. Škola djeluje na dvije adrese, prostor je derutan i zapušten, a učenici pješače ili se voze od jedne zgrade do druge“. To što se ravnatelj i nastavnici navodno ne žale, dodala je LDF, može značiti da su ili zadovoljni lošim uvjetima ili ne žele protusloviti osnivaču. „Smatramo da je vrijeme za ozbiljno pokazivanje političke volje i zdravog razuma“, rekla je i pozvala na „usvajanje održivih rješenja umjesto krutog pozivanja na nadležnosti i tamo gdje je granica tanka, a najmekša bi trebala biti tamo gdje je riječ o interesu učenika.“

Skladište za pohranu materijala za nastavu

Skladište za pohranu materijala za nastavu

Maša Magzan, vijećnica s NL Davora Štimca

Škola primijenjenih umjetnosti u Rijeci od svog osnutka funkcionira dislocirano. Učenici ove škole svakodnevno mijenjaju 2 lokacije na kojima se održava nastava što rezultira brojnim organizacijskim, tehničkim i odgojno-obrazovnim problemima koji nisu riješeni više od 20 godina. Otkako je sredinom devedesetih osnovana, škola djeluje na dvije adrese. Tako je nastavila i kada je dvijetisućite godine počela djelovati kao samostalna ustanova. Stručni predmeti su u Vili Polić, rodnoj  kući Janka Polića Kamova, na adresi Šetalište 13. divizije, na atraktivnoj lokaciji u vlasništvu Grada Rijeke. Općeobrazovni predmeti se održavaju u prostorima OŠ Pećine. Za ‘podstanarstvo’ ŠPUR-a u OŠ Pećine Primorsko goranska županija ulaže više od 100 000 kn, no 2006. škola domaćin traži iseljenje srednjoškolaca. Nakon toga slijedi treće privremeno rješenje, a to je preseljenje škole na adresu Šetalište 13 divizije 2, u prostor skladišta Hrvatskog Crvenog križa na Piramidi što i danas funkcionira kao dislocirana školska jedinica. 

Riječ je o skladišnom prostoru veličine 600 m2 za čiju je prenamjenu uloženo oko pola milijuna kuna. Kad se tome pridoda mjesečni najam što ga Županija već 14 godina plaća Hrvatskom crvenom križu, postavlja se pitanje zašto se ovaj novac nije racionalnije uložio za primjereno i trajno rješenje prostornog pitanja ŠPUR-a? Apsurdno je to što Županija plaća najamninu za školu čiji je osnivač zato što se već desetljećima ne može s Gradom dogovoriti o rješenju prostornog pitanja ŠPUR-a.

Kada sam na aktualnom satu 4. sjednice Gradskoga vijeća Grada Rijeke 28.10.2021. postavila ovo pitanje, odgovor zamjenice gradonačelnika Sandre Krpan bio je očekivan – pitanje treba postaviti Županiji kao osnivaču škole. Kad je isto pitanje postavljeno na Županijskoj Skupštini 4.11.21., pročelnica Edita Stilin  je – očekivano – navela pitanje vlasništva te prenijela informaciju, da se ravnatelj i djelatnici škole ne žale ni na dislociranost niti na uvjete rada. Nešto ne štima ako ravnatelj i djelatnici navodno nemaju primjedbe, na stanje koje možete vidjeti na fotografijama: na premale učionice bez kompjutera i wifi veze, na neodržavane i improvizirane prostore, wc bez daske i tople vode, a na zgradi koja ne izgleda kao škola čak i ne postoji službeni natpis da je riječ o školi. 

Kakvo je to „privremeno, ali primjereno“ rješenje najavljeno je  8.2.2007. u Novome listu? U tome članku se opisuje smještanje škole u skladišni prostor na Piramidi  te se najavljuje rješenje prostornog pitanja škole u sljedeće 4 godine. Spominje se mogućnost spajanja ŠPUR-a sa tada novim prostorima APURI na kampusu na Trsatu kao i  odobrena sredstva Svjetske banke za rješavanje prostornog pitanja ŠPUR- a. Zašto se ništa od navedenog do danas nije dogodilo?

 

škola na Piramidi (3.kat izgorio)

škola na Piramidi – vjerovali ili ne treći kat je izgorio !

Čiji je interes u ovoj priči na prvom mjestu? Učenički očito nije jer već desetljećima nemaju odgovarajuće uvjete i svakodnevno se voze ili pješače iz zgrade u zgradu pa nerijetko zbog toga kasne na nastavu. Čini se da nije važan ni razvoj škole kao institucije jer zbog neodgovarajućih  uvjeta rada škola ne može rasti i otvarati nove programe. Izgleda kao da nije važno ni racionalno trošenje proračunskog novca jer se godinama izdvaja za rješenja koja nisu primjerena niti održiva. 

Mišljenja smo da se uloženi novac mogao upotrijebiti bolje i smislenije; u interesu djece, kvalitete obrazovanja i razvoja grada. Primorsko goranska županija kao osnivač i Grad Rijeka čija su djeca učenici škole, odgovorni su za rješenje prostornog pitanja ŠPUR-a. Ako to nije nova zgrada škole na alternativnoj lokaciji, možda je rješenje u proširenju matične zgrade škole u Vili Polić na Pećinama kako je najavljeno u Godišnjem planu i programu škole iz 2010.? Mogućnost da uređena pjesnikova rodna kuća bude novi dom i prava škola za mlade riječke kreativce smatramo vrlo prikladnom, a drago mi je što o tome govorim baš na današnji dan kada je 1886. rođen Janko Polić Kamov. 

improvizirani wc bez tople vode

improvizirani wc bez tople vode

Davor Štimac, predsjednik udruge „Da štima svima“, gradski vijećnik i predsjednik kluba NLDŠ :

Kad sam Županu Komadini rekao da mi se čini kako suradnja između Grada i Županije i ne ide najbolje, s obzirom na dinamiku najavljenu u lipnju ove godine. Župan je rekao da sam u pravu. Naime prošlo je šest mjesec tijekom kojih se već trebalo nešto ozbiljnije dogoditi, pa se stječe dojam da su Župan i Gradonačelnik u lipnju održali svojevrsnu pokaznu vježbu za medije.

                    Bilo je najavljeno da je riječ o prvom u nizu sastanaka i da postoji čitav niz projekata koji se isprepliću i na čijoj realizaciji će surađivati. Voljeli bismo da je u tu priču uvrštena i problematika ŠPUR-a

No vidimo da se ne događa ni to što su bili najavili : stalne koordinacije svojih zamjenika i pročelnika, nisu se počele održavati ni 6 mjeseci od njihove najave, pa se pitam koliko će vremena trebati da se nešto ozbiljno i dogovori.

Bila je najavljena suradnja na projektu novog Centra hitne pomoći na Rujevici i helidroma za HGSS, te da krećete s obnovom igrališta, najprije onoga na Podmurvicama , da će županija sufinancirati  opremanje nove riječke gradske knjižnice… Župan Komadina  je u odgovoru na ovo moje pitanje bio rekao kako gradovi i općine Županiju doživljavaju kao bankomat.

U primjeru Škole primijenjenih umjetnosti Rijeka,  o kojoj danas govorimo,  malo je drukčije – ovdje Županija obavlja uplate. I tako četrnaest godina! 

                      Vidjeli smo  i to da je u vrijeme prvog ( i jednog?) sastanka – koordinacije s Gradovima i općinama Županije gradonačelnik Rijeke bio na službenom putu. Iako nismo čuli nikakav konkretni rezultat za dobrobit Grada i Županje koji je polučen tim putovanjem, nisam doznao ni to  je li gradonačelnik na vrijeme dobio poziv za tu koordinaciju. Kad bude iduća, volio bih da riječki gradonačelnik sudjeluje, a da jedna od tema bude i ŠPUR s obzirom na to da su prostorno pitanje najavili kao privremeno prije 14 godina i Župan Komadina i današnji gradonačelnik Filipović kao tadašnji član županijskog odbora za školstvo.

Najlakše je pronaći izgovor zašto se ne što  ne može dogovoriti ili napraviti. Vrijeme je za promjenu modela ponašanja pa umjesto izgovora očekujemo dogovore, navodi se u priopćenju NL Davora Štimca.

 

(Ivan R. / fotografije i opis priloženi uz otvoreno pismo NL Davora Štimca)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone