SKANDALOZNO – POVJERENSTVO MINISTARSTVA UPRAVE STOPIRA RIJEČKU ZASTAVU

8. rujna 2016. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Sporna zastava "gospodi" iz Ministarstva uprave

Sporna zastava “gospodi” iz Ministarstva uprave

RIJEKA – Na sastanku “Povjerenstava za odobrenje grba i zastave” Ministarstva uprave Republike Hrvatske, koje je odlučivalo o odluci Gradskog vijeća Grada Rijeke koje je jednoglasno usvojilo prijedlog korištenja povijesne trobojnice Rijeke, određeno je da Rijeka još neće dobiti svoju novu zastavu! Čitajući objašnje povjerenstva, koje je u posjedu Kvarnerskog, ne samo da se čovjek iznenadi neznanjem članova povjerenstva nego i samom ignoriranju odluka lokalne samouprave (ako ta samouprva i postoji).

Naime, u dopisu povjerenstva stoji:
“Na sjednici su članovi Povjerenstva iznijeli mišljenje nastavno uz izmjenu zastave Grada Rijeke, da je pitanje pripadnosti Grada Rijeke u povijesnom razdoblju u kojem je korištena navedena zastava, te time i povijesna pozadina navedene zastave, veoma kompleksno (također je istaknuto da je Rijeka kroz povijest imala više zastava). Stoga su članovi Povjerenstva tražili da se provede detaljnije istraživanje povijesne pozadine koje nije bilo moguće provesti radi kratkoće vremena i godišnjih odmora.”

Drugim riječima, stopira se riječka trobojnica za neko buduće neodređeno vrijeme.

Krenimo redom:
1. Članovi Gradskog vijeća Grada Rijeke su članovi gotovo svih stranaka iole važnih i u državi, što bi značilo apsolutnu potporu prijedlogu i samoj odluci: HDZ, SDP, HNS, RI, PGS…
2. Povjerenstvo se poziva na više zastava grada Rijeke , jer osim sadašnje posti povijesna trobojnica i ona iz perioda Jugoslavije. Možemo se pitati do kada ići u povijest? I što to uopće ima veze što su u nekim periodima vremena neki koristili određene zastave Rijeke, pošto se predložena temelji na općeprihvaćenoj zastavi Rijeke i zasnovanoj na najupečatljivijoj iz povijesti Rijeke.
3. Povjerenstvo se u jednom dijelu poziva na neku gospođu koja je odlučivala o istoj temi 1999 g., kao da je riječ o presudnom autoritetu, iako se vidi da se sve to navodi samo kao opravdanje odluke Povjerenstva.
4. Činjenica je da su zastavu prošlosti izabrali građani Rijeke i nitko drugi. Povjerenstvo u svojoj nacionalističkoj opčinjenosti pripisuje te odluke “podređenom” položaju Rijeke u Austrougarskoj i kao zbog toga (iako uopće nije bila u podređenom položaju) predložena zastava nije dovoljno hrvatska. Ovo je potpuno besmisleno, jer povijesna zastava je takva kakva jest i ne može se o njoj raspravljati je li nekome dovoljno hrvatska ili nije.
5. U tekstu se govori i povijesnoj pozadini zastave i pripadnosti Grada Rijeke. Govoriti u tom kontekstu je posve besmisleno. Da li je onda u tom kontekstu Dioklecijanova palača splitska ili rimska ili možda talijanska? Je li zagrebačko, sadašnje HNK, podobno dovoljno da bude hrvatsko zbog povijesne pripadnosti u vremenu gradnje?

Sad je na redu gradonačelnik Vojko Obersnel da sa svojom reakcijom potkrijepi pravno i zakonski valjanu odluku “njegovog” Gradskog vijeća, osim ako nije imao “figu u džepu” kada je propustio da se donese odluka o zastavi. U Rijeci imamo puno ljudi koji mogu suvislo govoriti i dokumentirati zašto je trobojnica riječka povijesna zastava. Ministarstva i povjerenstva se dokazuju kao mrjestilište HDZ-ovih i SDP-ovih kadrova bez imalo stručnosti, znanja, a da ne govorimo o logici odlučivanja. Stoga pozivamo sve građane da prihvate trobojnicu i koriste je bez obzira na odluku “Hrvatskog nacionalističkog povjerenstva za grbove i zastave”.

(Fiat Lux)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone