SENJ i LIKA – SDP NESTAO / MILINOVIĆ OPSTAO / HDZ-ova PIROVA POBJEDA

11. ožujka 2019. | Kategorija: Hrvatska
milinović

Darko Milinović / Marijan Kustić

SENJ / LIKA – Održani prijevremeni izbori u Ličko-senjskoj županiji pokazuju nekoliko zanimljivih činjenica. U novom sazivu skupštine Ličko-senjske županije od ukupno 31 skupštinara bit će 13 HDZ-ove koalicije, 7 liste Darka Milinovića, 6 HSP-a, 3 liste Ante Dabe, 2 s liste SDSS-a.

Brojni mediji raspisali su se o Milinoviću, Marijanu Kustiću iz HDZ-a i ostalim igračima Ličko-senjske županije, dok ispod radara prolazi fijasko SDP-a koji je usprkos velikim najavama osvojio 0 mandata!

HDZ-ova pirova pobjeda

Zanimljivo je da HDZ slavi najslabiji rezultat koji je u povijesti županije dobio i ukoliko se umanji broj skupštinara koji s liste HDZ-a ustvari idu koalicijskim partnerima, rezultat je još slabiji. HDZ je dobio najviše, ali sve je to samo pirova pobjeda, jer HDZ nije “izbrisao” Milinovića, niti je osvojio apsolutnu većinu, a istovremeno mu je koalicijski potencijal sveden na minimum. Također treba navesti da je do tragikomedije bilo gledati brojne HDZ-ove ministre koji su prije izbora dijelili obećanja širom Senja i Like.

Darko Milinović nije nestao s političke scene te iako nije dobio najviše glasova pokazalo se da se na njega mora računati u Ličko-senjskoj županiji. Slično je i s Ante Dabom, koji dominira jednim dijelom županije i uz Milinovića je zasigurno jedno od najvažnijih imena županije. HDZ je otvoreno ratovao s Milinovićem, ali nije tajna da HDZ ne favorizira ni Dabu koji – po njima – uzima preveliki dio županijskog kolača koji može pripasti HDZ-u.

Hoće li ego biti prepreka dogovoru?

HSP se pokazao uz HDZ najvažnijom strankom županije i ovo je možda najbolji rezultat koji HSP igdje postiže. Politika ličkog HSP-a ustvari ima mnogo sličnosti s politikom Milinovićem i Dabe te ukoliko se oni međusobno dogovore imaju mirnu većinu u Skupštini kojom mogu bez mnogo muke vladati i u oporbene klupe poslati SDSS i HDZ. Samo je pitanje hoće li ego, koji nije malen ni kod Milinovića, ni Dabe, a ni čelnika HSP-a biti prepreka dogovoru.

SDP doživio potpuni fijasko

SDP doživio potpuni fijasko

Potpuni fijasko SDP-a

SDSS je propao loše te je osvojio “samo” 2 mandata. To je jedan od najlošijih rezultata neke stranke sa srpskim predznakom. No to nije ništa sa potpunim debaklom kojeg je doživio SDP. Naime SDP je u cijeloj županiji dobio sirotih 851 glas tj. odnosno 3,95 posto s čime je osvojio nula mandata. Predsjednik SDP-a Ličko–senjske županije Tomislav Zrinski odlučio je dati ostavku na tu funkciju, što nije neobično s obzirom na fijasko. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone