SAMO NA KVARNERSKOM: NOGOMET RIJEKE i OKOLICE dio 2. (1991-2013)

28. srpnja 2013. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana, Sport

soccerballpic
Piše: Zoran Mikulić

U ovom članku ću se osvrnuti na nogomet u tzv. riječkom prstenu, te kronološkim redoslijedom (iz sezone u sezone od 1991. do 2013. godine) navesti koji su se klubovi natjecali u kojoj ligi, pri čemu će se moći vidjeti promjene naziva liga (što je nekad ovisilo o teritorijalnom ili geografskom ustroju). U samom pregledniku će lako biti vidjeti pojedine uspjehe i padove klubova.

Zbog raspada Jugoslavije i početka Domovinskog rata samostalna hrvatska nogometna natjecanja u sezoni 1991./1992. su se neprekidno odgađala, pa tijekom jeseni 1991. godine nije bilo službenih natjecanja, a službena natjecanja su se počela ubrzanim ritmom počela održavati u ožujku 1992. godine.

Da bi se tijekom jeseni 1991. godine upotpunila praznina i klubovima omogućila kakva – takva natjecanja Nogometni savez Rijeke je organizirao natjecanje ”Sportaši Hrvatske – HNS Rijeka 1991.”, koje se je sastojalo od 2 turnira. Na Turniru drugoligaša i trećeligaša su se natjecali ”Halubjan” Viškovo, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin (finalist), ”Kraljevica” Kraljevica i ”Pomorac” Kostrena, dok su se na Turniru niželigaša natjecali ”Klana” Klana, ”Rječina” Dražice i ”Primorac” Šmrika.

Smirivanjem ratne stihije počela su se održavati službena nogometna natjecanja, u kojima se je ”Kraljevica” Kraljevica natjecala u zapadnoj skupini 2. HNL, a ”Halubjan” Viškovo, ”Grobničan” Mavrinci, ”Pomorac” Kostrena i ”Naprijed” Hreljin su se natjecali u primorskoj skupini 3. HNL, dok su se ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana natjecali u riječkoj skupini 4.HNL.

Od sezone 1992./1993. službena nogometna natjecanja su se počela odigravati uobičajenim ritmom jesen – proljeće, a u ovoj sezoni su je ”Kraljevica” kraljevica natjecala u južnoj skupini 2. HNL, ”Halubjan” Viškovo, ”Grobničan” Mavrinci, ”Pomorac” Kostrena i ”Naprijed” Hreljin su se natjecali u zapadnoj skupini 3. HNL, dok su se ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana natjecali u primorskoj skupini 4.HNL.

U ovoj sezoni je ”Kraljevica” dogurala do 1/8 finala hrvatskog nogometnog kupa, u kojemu je ispala od ”Hajduka” Split (0:1 i 0:4).

U sezoni 1993./1994. su se ”Halubjan” Viškovo, ”Grobničan” Mavrinci, ”Pomorac” Kostrena, ”Kraljevica” Kraljevica i ”Naprijed” Hreljin natjecali u zapadnoj skupini 3. HNL, dok su se ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana natjecali u primorskoj skupini 4.HNL (”Klana” prvak).

U sezoni 1994./1995. su se ”Klana” Klana, ”Halubjan” Viškovo, ”Grobničan” Mavrinci, ”Pomorac” Kostrena i ”Kraljevica” Kraljevica natjecali u zapadnoj skupini 3. HNL, dok su se ”Borac” Bakar, ”Naprijed” Hreljin i ”Rječina” Dražice natjecali u primorskoj skupini 4.HNL. ”Pomorac” je u ovoj sezoni osvojio županijski nogometni kup.

U sezoni 1995./1996. su se ”Klana” Klana, ”Halubjan” Viškovo, ”Grobničan” Mavrinci i ”Pomorac” Kostrena natjecali u zapadnoj skupini 3. HNL (”Pomorac” prvak). Pred početak sezone se je bivša 4. HNL rasformirala i umjesto nje su formirane dvije županijske nogometne lige, u kojima su se natjecali ”Borac” Bakar, ”Naprijed” Hreljin i ”Rječina” Dražice.

U ovoj sezoni je ”Pomorac” u 1/16 finala hrvatskog nogometnog kupa ispao od ”Hajduka” Split (0:2 i 1:1).

U sezoni 1996./1997. je došlo do reorganizacije natjecanja, u zapadnoj skupini 2. HNL su se natjecali ”Klana” Klana, ”Grobničan” Mavrinci i ”Pomorac” Kostrena. Bila je oformljena 3. međužupanijska nogometna liga u kojoj su se natjecali ”Halubjan” Viškovo, ”Rječina” Dražice, ”Borac” Bakar i ”Naprijed” Hreljin (”Halubjan” prvak).

U sezoni 1997./1998. su se u zapadnoj skupini 2. HNL su se natjecali ”Halubjan” Viškovo, ”Grobničan” Mavrinci i ”Pomorac” Kostrena, u 3. međužupanijskoj nogometnoj ligi su se natjecali ”Klana” Klana, ”Rječina” Dražice, ”Borac” Bakar i ”Naprijed” Hreljin, dok se je u županijskoj nogometnoj ligi natjecala ”Kraljevica” Kraljevica.

U sezoni 1998./1999. je došlo do reorganizacije natjecanja, u zapadnoj skupini 3. HNL su se natjecali ”Halubjan” Viškovo, ”Pomorac” Kostrena, ”Grobničan” Mavrinci i ”Naprijed” Hreljin (”Pomorac” prvak), dok su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana, te ”Kraljevica” Kraljevica (”Borac” i ”Kraljevica” prvaci).

U sezoni 1999./2000. se je ”Pomorac” Kostrena natjecao u jedinstvenoj 2.HNL, ”Halubjan” Viškovo, ”Grobničan” Mavrinci i ”Borac” Bakar su se natjecali u zapadnoj skupini 3.HNL, dok su se ”Naprijed” Hreljin, ”Kraljevica” Kraljevica, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana natjecali u 1. županijskoj nogometnoj ligi. ”Pomorac” je ovoj sezoni ispao u pretkolu hrvatskog nogometnog kupa.

U sezoni 2000./2001. je ”Pomorac” postao viceprvakom 2.HNL, čime se po 1. put u svojoj povijesti plasirao u najviši rang natjecanja, te je u ovoj sezoni osvojio županijski nogometni kup. ”Halubjan” Viškovo i ”Grobničan” Mavrinci su se natjecali u zapadnoj skupini 3.HNL, dok su se ”Naprijed” Hreljin, ”Kraljevica” Kraljevica, ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana natjecali u 1. županijskoj nogometnoj ligi.

U sezoni 2001./2002. se je ”Pomorac” natjecao u 1.HNL, a ”Halubjan” Viškovo i ”Grobničan” Mavrinci su se natjecali u zapadnoj skupini 3.HNL, dok su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Naprijed” Hreljin, ”Kraljevica” Kraljevica, ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana, te ”Sveti Matej” Viškovo.

U ovoj sezoni je ”Pomorac” osvojio županijski nogometni kup, dok je u hrvatskom nogometnom kupu dogurao do polufinala u kojem je ispao od ”Varteksa” Varaždin (1:0 i 0:2).

U sezoni 2002./2003. se je ”Pomorac” natjecao u 1.HNL (iz koje je ispao), a ”Halubjan” Viškovo i ”Grobničan” Mavrinci su se natjecali u zapadnoj skupini 3.HNL, dok su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Naprijed” Hreljin, ”Kraljevica” Kraljevica, ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana, te ”Sveti Matej” Viškovo.

U ovoj sezoni je ”Pomorac” dogurao do 1/4 finala hrvatskog nogometnog kupa, u kojemu je ispao od ”Varteksa” Varaždin (2:3 i 1:1).

Treba spomenuti da su za ”Pomorac” u periodu od 2000. do 2003. godine nastupali Knez, Mladar, Žganjer, Brajković, Komar, Kurilić, Rakocija, Romić, Čuljat, Duda, Dunković, Grubišić, Kraljić, Ostojić, Prpić, Režić, Šimić, Batkovski, Jurčić, Gruevski, Skočić, Uremović, Samardžić, Rožajac, Jurić, Bubnić, Rakocija, Živković, Dželalija, Skočić, Božac, Antić, Flego, Mohorović, Krstulović, Vujić, Krpan, Mujanović, Kremenović, Ivančić, Krunić, Panić, Pahović, Zrilić, Šolić, Karabogdan i Gjon.

U sezoni 2003./2004. se je ”Pomorac” natjecao u južnoj skupini 2.HNL, a ”Halubjan” Viškovo i ”Grobničan” Mavrinci su se natjecali u zapadnoj skupini 3.HNL, dok su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Naprijed” Hreljin, ”Kraljevica” Kraljevica, ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana (”Kraljevica” prvak), te ”Sveti Matej” Viškovo. U ovoj sezoni je ”Pomorac” ispao u 1/16 finala nogometnog kupa.

U sezoni 2004./2005. se je ”Pomorac” natjecao u južnoj skupini 2.HNL, a ”Halubjan” Viškovo, ”Grobničan” Mavrinci i ”Kraljevica” Kraljevica su se natjecali u zapadnoj skupini 3.HNL, dok su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Naprijed” Hreljin, ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana, te ”Sveti Matej” Viškovo.

U ovoj sezoni je ”Naprijed” osvojio županijski nogometni kup (uspješniji od ”Crikvenice”), dok je ”Pomorac” ispao u 1/8 finala hrvatskog nogometnog kupa (od ”Pule 1856”).

U sezoni 2005./2006. se je ”Pomorac” natjecao u južnoj skupini 2.HNL, a ”Halubjan” Viškovo i ”Grobničan” Mavrinci su se natjecali u zapadnoj skupini 3.HNL, dok su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Naprijed” Hreljin, ”Kraljevica” Kraljevica, ”Borac” Bakar i ”Klana” Klana, te ”Rječina” Dražice.

U ovoj sezoni je ”Naprijed” ispao u pretkolu, a ”Pomorac” u 1/16 finala hrvatskog nogometnog kupa, dok je ”Grobničan” osvojio županijski nogometni kup.

U sezoni 2006./2007. je opet došlo do reorganizacije natjecanja, ”Pomorac” Kostrena se je natjecao u jedinstvenoj 2.HNL, a ”Halubjan” Viškovo, ”Grobničan” Mavrinci i ”Naprijed” Hreljin su se natjecali u zapadnoj skupini 4.HNL, dok su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Kraljevica” Kraljevica, ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana.

U ovoj sezoni su ”Grobničan” i ”Pomorac” ispali u 1/16 finalu hrvatskog nogometnog kupa, dok je ”Grobničan” opet osvojio županijski nogometni kup.

U sezoni 2007./2008. je opet došlo do reorganizacije natjecanja, ”Pomorac” Kostrena se je natjecao u 2.HNL, a ”Halubjan” Viškovo, ”Grobničan” Mavrinci i ”Naprijed” Hreljin su se natjecali u zapadnoj skupini 4.HNL (”Grobničan” prvak), dok su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Kraljevica” Kraljevica, ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana (”Klana” prvak).

U ovoj sezoni je ”Grobničan” ispao u pretkolu, a ”Pomorac” u 1/8 finala (od ”Slaven Belupa) hrvatskog nogometnog kupa.

U sezoni 2008./2009. je opet došlo do reorganizacije natjecanja, ”Pomorac” Kostrena se je natjecao u 2.HNL, ”Grobničan” u zapadnoj skupini 3.HNL, a ”Klana” Klana, ”Halubjan” Viškovo i ”Naprijed” Hreljin u zapadnoj skupini 4.HNL, dok su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Kraljevica” Kraljevica, ”Borac” Bakar i ”Rječina” Dražice.

U ovoj sezoni je ”Pomorac” u 1/4 finalu hrvatskog nogometnog kupa ispao od ”Cibalie” na penale.

U sezoni 2009./2010. je ”Pomorac” Kostrena postao viceprvakom 2.HNL i zbog neishodovanja licence se nije plasirao u viši rang natjecanja. ”Grobničan” se je natjecao u zapadnoj skupini 3.HNL, a ”Klana” Klana, ”Halubjan” Viškovo i ”Naprijed” Hreljin u zapadnoj skupini 4.HNL, dok su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Kraljevica” Kraljevica, ”Borac” Bakar i ”Rječina” Dražice.

U ovoj sezoni je ”Pomorac” u 1/4 finalu hrvatskog nogometnog kupa ispao od ”Dinama” (0:2 i 2:3).

U sezoni 2010./2011. se je ”Pomorac” Kostrena natjecao u 2.HNL, ”Grobničan” se je natjecao u zapadnoj skupini 3.HNL, a ”Klana” Klana, ”Halubjan” Viškovo i ”Naprijed” Hreljin u zapadnoj skupini 4.HNL, dok su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Kraljevica” Kraljevica, ”Borac” Bakar i ”Rječina” Dražice.

U ovoj sezoni je ”Pomorac” u 1/8 finala hrvatskog nogometnog kupa ispao od ”Zagreba”.

U sezoni 2011./2012. je ”Pomorac” Kostrena postao viceprvakom 2.HNL, ”Grobničan” se je natjecao u zapadnoj skupini 3.HNL, a ”Klana” Klana, ”Halubjan” Viškovo i ”Naprijed” Hreljin u zapadnoj skupini 4.HNL, dok su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Kraljevica” Kraljevica, ”Borac” Bakar i ”Rječina” Dražice.

U ovoj sezoni je ”Pomorac” ispao u 1/16 finala hrvatskog nogometnog kupa.

Tijekom prosinca 2011. godine je u Rijeci održano 1. Županijskom dvoransko prvenstvo, na kojemu su se natjecali ”Klana” Klana, ”Halubjan” Viškovo, ”Naprijeda” Hreljin, ”Kraljevice” Kraljevica, ”Borca” Bakar, ”Pomorca” Kostrena, ”Grobničana” Mavrinci i ”Rječine” Dražice, na kojemu je ”Grobničan” zauzeo 2., a ”Pomorac” 3. mjesto.

U sezoni 2012./2013. se je ”Pomorac” Kostrena natjecao u 2.HNL. U ovoj sezoni je došlo do reorganizacije natjecanja u bivšoj 3. i 4. HNL, pa su se u novoosnovanoj zapadnoj skupini 3.HNL natjecali ”Grobničan” Mavrinci, ”Halubjan” Viškovo i ”Naprijed” Hreljin (”Grobničan” prvak), do su se u županijskim nogometnim ligama natjecali ”Klana” Klana, ”Rječina” Dražice i ”Borac” Bakar.

U ovoj sezoni je ”Pomorac” ispao u 1/16 finala hrvatskog nogometnog kupa.

Tijekom prosinca 2012. godine je u Rijeci održano 2. Županijskom dvoransko prvenstvo, na kojemu su se natjecali ”Klana” Klana, ”Halubjan” Viškovo, ”Naprijeda” Hreljin, ”Borca” Bakar, ”Pomorca” Kostrena, ”Grobničana” Mavrinci i ”Rječine” Dražice.

Od niza prijateljskih utakmica istaknuo bih utakmicu između ”Kraljevice” i ‘A’ reprezentacije Hrvatske (0:9).

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone