SAMO NA KVARNERSKOM: NOGOMET RIJEKE i OKOLICE dio 1. (1945-1991)

25. srpnja 2013. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana, Sport

soccerballpic
Piše: Zoran Mikulić

U ovom članku ću se osvrnuti na nogomet u tzv. Riječkom prstenu, te kronološkim redoslijedom (iz sezone u sezone) navesti koji su se klubovi natjecali u kojoj ligi, pri čemu će se moći vidjeti promjene naziva liga (što je nekad ovisilo o teritorijalnom ili geografskom ustroju). U samom pregledniku će lako biti vidjeti pojedine uspjehe i padove klubova (sa promjenom naziva klubova), njihovo pojavljivanje ili nestajanje na natjecanjima.

Završetkom 2. svjetskog rata se je život pomalo počeo normalizirati, pa tako i u sportu, prvenstveno u nogometu. Iako su se u Rijeci i Sušaku nogomet počeo igrati samim završetkom 2. svjetskog rata, pri čemu se je tijekom 1945. godine odigrao niz prijateljskih utakmica, a u Rijeci počelo odigravati i prvo službeno prvenstvo na području tzv. ‘riječkog prstena’ je kompletan sport bio na mrtvoj točki.

Prvo nogometno prvenstvo tadašnjeg primorsko – goranskog okruga je započeo početkom 1946. godine, na koje su se prijavili ”Jedinstvo” Sušak, ”Naprijed” Hreljin, ”Crikvenica” Crikvenica, ”Omladinac” Senj i ”Plavi Jadran” Pag, a u finalu je ”Jedinstvo” nadigralo ”Naprijed” (7:1 i 8:0), čime se je ”Jedinstvo” plasiralo na prvo poslijeratno nogometno prvenstvo Hrvatske. Nedugo nakon toga (paralelno sa odigravanjem 1. poslijeratnog prvenstva Hrvatske) započelo je drugo prvenstvo primorsko – goranskog okruga, na kojem su se u 1. grupi su se natjecali dvije ekipe sušačkog ”Jedinstva”, ”Primorje” Sušak, ”Primorje” ogranak Kostrena, ”Grobničan” Mavrinci i ”Goran” Delnice, a u 2. grupi su se natjecali ”Naprijed” Hreljin, ”Risnjak” Krasica, ”Borac” Bakar, ”Crikvenica” Crikvenica i ”Omladinac” Senj, te je u finalu ”Jedinstvo” bilo uspješnije od ”Omladinca”.

Zabilježeno je da je tijekom rujna 1946. godine ”Borac” pobijedio selekciju tadašnjeg Kotara Sušak s 2:1.

Od sezone 1946./1947. su se počela održavati uobičajena nogometna natjecanja, pri čemu su se ”Pomorac” Kostrena, ”Borac” Bakar, ”Naprijed” Hreljin, ”Primorac” Krasica i ”Grobničan” Mavrinci natjecali u prvenstvu Primorsko – goranskog okruga, dok se je ”Klana” natjecala u prvenstvu Rijeke.

U sezoni 1947./1948. se je ”Pomorac” Kostrena natjecao u riječkoj nogometnoj ligi, dok su se u sušačkoj kotarskoj ligi natjecali ”Borac” Bakar, ”Naprijed” Hreljin, ”Risnjak” Krasica i ”Grobničan” Mavrinci, u kojoj je ”Naprijed” bio prvak i u finalu hrvatskog primorja bio uspješniji od ”Vinodola” Novi Vinodolski, dok je u kvalifikacijama za viši rang natjecanja riječka ”Lokomotiva” bila uspješnjia.

Početkom 1948. godine ”Pomorac” se natjecao na Trofeju ‘Bratstva’, koji je bio neslužbeno prvenstvo Rijeke.

U sezoni 1948./1949. se je ”Naprijed” Hreljin počeo natjecati u V. zoni hrvatske nogometne lige (regionalna liga) ali je odustao, dok su se u nižoj ligi natjecali ”Mladost” Kraljevica (1. grupa), ”Borac” Bakar, ”Naprijed” Hreljin, ”Risnjak” Krasica, ”Grobničan” Mavrinci (3. grupa) i ”Pomorac” Kostrena (4. grupa).

Zbog reorganizacije natjecanja u svim razinama na području cijele Jugoslavije tijekom 1949. godine, na području Primorsko – goranske i Istarske zone se je održao Turnir ”Vladimir Gortan” kao neslužbeno prvenstvo ovih zona, a na ovom natjecanju su sudjelovali ”Borac” Bakar, ”Mladost” Kraljevica, ”Naprijed” Hreljin, ”Grobničan” Mavrinci i ”Klana” Klana.

Od sezone 1950. su se službena natjecanja odigravale po sistemu proljeće – jesen. ”Mladost” Kraljevica natjecala u primorsko – goranskoj skupini riječkog okruga, dok se je ”Pomorac” Kostrena” natjecao u riječkoj nogometnoj ligi, a ”Klana” Klana, ”Grobničan” Mavrinci, ”Borac” Bakar, ”Risnjak” Krasica, ”Naprijed” Hreljin u kotarskoj nogometnoj ligi.

Početkom 1951. godine se je održao Zimski kup oblasti Rijeka (neslužbeno prvenstvo ovog područja), na kojemu su se natjecali i ”Pomorac” Kostrena, ‘Borac” Bakar, ”Grobničan” Mavrinci, ”Risnjak” Krasica, ”Naprijed” Hreljin (finalist) i ”Mladost” Kraljevica.

U sezoni 1951. su se u oblasnoj nogometnoj ligi su se natjecali ”Naprijed” Hreljin i ”Mladost” Kraljevica, dok su se u gradsko – kotarskoj nogometnoj ligi natjecali ”Vid Švalba” Klana, ”Grobničan” Mavrinci, ”Pomorac” Kostrena i ”Borac” Bakar. (Za napomenuti je da ove lige odgovaraju sadašnjim županijskim ligama).

Tijekom ljeta 1951. godine se je održao Kup grada Rijeke, na kojemu je sudjelovala selekcija Kostrene.

U sezoni 1952. se naziv oblasne mijenja u pokrajinsku nogometnu ligu i u njoj se natječu ”Pomorac” Kostrena, ”Borac” Bakar, ”Mladost” Kraljevica, ”Naprijed” Hreljin i ”Grobničan” Mavrinci, dok se je gradsko – kotarska nogometna liga sastojala od dvije grupe u kojima su se natjecali ”Vid Švalba” Klana i ”Primorac” Šmrika.

Od sezona 1952./1953. se počinje ponovno odigravati po sistemu jesen – proljeće. U riječkoj podsaveznoj (tj. regionalnoj ligi, sada rang 3.HNL – zapad) su se natjecali ”Mladost” Kraljevica i ”Naprijed” Hreljin. Bivša pokrajinska liga je promijenila naziv u primorsko – goransku nogometnu ligu i u njoj su se natjecali ”Pomorac” Kostrena, ”Borac” Bakar, ”Grobničan” Mavrinci i ”Klana” Klana, dok su se u gradsko – kotarskoj nogometnoj ligi natjecali ”Primorac” Krasica i ”Primorac” Šmrika.

U sezoni 1953./1954. su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi natjecali ”Borac” Bakar, ”Mladost” Kraljevica i ”Naprijed” Hreljin. Bivše lige primorsko – goranska i gradsko – kotarska u ovoj sezoni nosi naziv riječka zonska nogometna liga, te se u njoj natječu ”Pomorac” Kostrena, ”Primorac” Šmrika, ”Grobničan” Mavrinci i ”Klana” Klana.

Tijekom ljeta 1954. godine se je održao Kup grada Rijeke na kojemu je sudjelovala selekcija Kostrene.

Od sezone 1954./1955. se bivša riječka podsavezna liga razdjeljuje u pulsku i riječku podsaveznu nogometnu ligu, pa se u ovom izdanju riječke podsavezne lige natjecali ”Klana” Klana, ”Borac” Bakar, ”Mladost” Kraljevica i ”Naprijed” Hreljin, dok su se u gradsko – kotarskoj nogometnoj ligi natjecali ”Pomorac” Kostrena, ”Primorje” Krasica, ”Primorac” Šmrika i ”Grobničan” Mavrinci.

U sezoni 1955./1956. su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi natjecali ”Mladost” Kraljevica i ”Naprijed” Hreljin, dok su se u gradsko – kotarskoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Pomorac” Kostrena, ”Borac” Bakar, ”Grobničan” Mavrinci, ”Primorje” Krasica, ”Primorac” Šmrika.

U sezoni 1956./1957. su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi natjecali ”Naprijed” Hreljin, ”Borac” Bakar i ”Mladost” Kraljevica, dok su se u gradsko – kotarskoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Grobničan” Mavrinci, ”Pomorac” Kostrena, ”Primorac” Krasica i ”Primorje” Šmrika.

U sezoni 1957./1958. su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi natjecali ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin, ”Borac” Bakar i ”Mladost” Kraljevica, dok su se u gradsko – kotarskoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana i ”Pomorac” Kostrena.

U sezoni 1958./1959. su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi natjecali ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin, ”Borac” Bakar i ”Mladost” Kraljevica, dok su se u gradsko – kotarskoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Pomorac” Kostrena, ”Primorje” Šmrika i ”Primorac” Krasica.

Na zajedničkom sastanku riječkog i pulskog nogometnog podsaveza se je od sezone 1959./1960. Počela odigravati VI. zonska (regionalna) liga, u kojoj su se natjecali ”Mladost” Kraljevica, ”Naprijed” Hreljin i ”Grobičan” Mavrinci. Od ove sezone se je prijašnja gradsko – kotarska liga počela zvati riječkom podsaveznom nogometna liga i u njoj su se natjecali ”Klana” Klana, ”Pomorac” Kostrena, ”Primorje” Šmrika i ”Borac” Bakar.

U sezoni 1960./1961. su se u VI. zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Mladost” Kraljevica, ”Naprijed” Hreljin i ”Grobičan” Mavrinci, dok su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi natjecali ”Borac” Bakar i ”Primorje” Krasica, a u gradsko – kotarskoj nogometnoj ligi ”Klana” Klana, ”Pomorac” Kostrena, ”Primorac” Šmrika.

U sezoni 1961./1962. su se u VI. zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Naprijed” Hreljin i ”Grobičan” Mavrinci, dok su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Rječina” Dražice, ”Pomorac” Kostrena, ”Borac” Bakar, ”Mladost” Kraljevica i ”Primorje” Šmrika (koja je odustala).

U sezoni 1962./1963. je Nogometni savez Hrvatske smanjio broj zonskih liga sa 6 na 4, a riječki i pulski nogometni podsavezi se nisu mogli dogovoriti o nastavku ovakvog natjecanja, pa su se ponovo razdvojili na pulsku i nogometnu podsaveznu ligu, a u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi su se natjecali ”Klana” Klana, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Mladost” Kraljevica, dok su se u gradsko – kotarskoj nogometnoj ligi natjecali ”Rječina” Dražice, ”Pomorac” Kostrena i ”Borac” Bakar.

U sezoni 1963./1964. su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Mladost” Kraljevica, dok su se u gradsko – kotarskoj nogometnoj ligi natjecali ”Rječina” Dražice, ”Pomorac” Kostrena i ”Borac” Bakar.

U sezoni 1964./1965. su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi natjecali ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Mladost” Kraljevica, dok su se u gradsko – kotarskoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Rječina” Dražice, ”Pomorac” Kostrena i ”Borac” Bakar.

Iako su se i riječki i pulski nogometni savez protivili jedinstvenoj ligi od sezone 1965./1966. je ‘prisilom’ Nogometnog saveza Hrvatske došlo do formiranja riječko – pulske zonske (tj. regionalne) lige, u kojoj su se natjecali ”Mladost” Kraljevica i ”Naprijed” Hreljin. U riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi su se natjecali ”Klana” Klana, ”Rječina” Dražice, ”Grobničan” Mavrinci, ”Pomorac” Kostrena i ”Borac” Bakar, u kojoj je ”Grobničan” postao prvakom, te kroz kvalifikacije ušao u viši rang natjecanja.

Volio bih spomenuti da se je tijekom kolovoza 1966. godine u organizaciji rukometnog kluba ”Viktoria” održao jedan od prvih malonogometnih turnira (Turnir ‘Viktorije’), na kojem je nastupio i ”Pomorac”, koji je osvojio taj turnir, što je u to vrijeme bilo više od senzacije.

U sezoni 1966./1967. su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Grobničan” Mavrinci i ”Naprijed” Hreljin, dok su se u primorskoj grupi riječke podsavezne nogometne lige natjecali ”Klana” Klana, ”Rječina” Dražice, ”Pomorac” Kostrena, ”Borac” Bakar i ”Mladost” Kraljevica.

U sezoni 1967./1968. su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Grobničan” Mavrinci i ”Naprijed” Hreljin, dok su se u primorskoj grupi riječke podsavezne nogometne lige natjecali ”Klana” Klana, ”Rječina” Dražice, ”Pomorac” Kostrena i ”Mladost” Kraljevica.

U sezoni 1968./1969. su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Grobničan” Mavrinci i ”Naprijed” Hreljin, dok su se u primorskoj grupi riječke podsavezne nogometne lige natjecali ”Klana” Klana, ”Rječina” Dražice, ”Krasica” Krasica, ”Pomorac” Kostrena, ”Borac” Bakar i ”Mladost” Kraljevica, u kojoj je ”Mladost” postala prvakom.

U sezoni 1969./1970. su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Mladost” Kraljevica, dok su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi (koja se je sastojala od 2 razreda) natjecali ”Klana” Klana, ”Rječina” Dražice, ”Pomorac” Kostrena i ”Borac” Bakar (”Pomorac” prvak), te ”Zlobin” Zlobin i ”Krasica” Krasica.

Kao trećeplasirani klub riječko – pulske zonske nogometne lige u sezoni 1969./1970. je ”Naprijed” ušao u natjecanje za amaterskog prvaka Hrvatske, na kojem postao hrvatskim amaterskim viceprvakom, te mu je na tom natjecanju pripao Trofej za fair – play.

U sezoni 1970./1971. su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Pomorac” Kostrena, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Mladost” Kraljevica. Početkom sezone je riječka podsavezna liga promijenila naziv u riječku područnu nogometnu ligu (sa 2 razreda), u kojima su se natjecali ”Borac” Bakar, ‘Rječina” Dražice i ”Klana” Klana, te ”Halubjan” Viškovo i ”Krasica” Krasica.

U sezoni 1971./1972. su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Pomorac” Kostrena, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Mladost” Kraljevica, a ”Grobničanu” je u ovoj sezoni pripao Trofej za fair – play. U riječkim područnim nogometnim ligama su se natjecali ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana (”Klana” prvak), te ”Halubjan” Viškovo.

U sezoni 1972./1973. su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Pomorac” Kostrena, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Mladost” Kraljevica, dok su se u riječkim područnim nogometnim ligama natjecali ”Borac” Bakar i ”Rječina” Dražice, te ”Halubjan” Viškovo, ”Primorac” Šmrika, ”Bakarac” Bakarac i ”Krasica” Krasica.

U sezoni 1973./1974. su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Pomorac” Kostrena, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Mladost” Kraljevica, a Edo Čandrlić (Mladost) je postao najboljim strijelcem ove lige. U riječkim područnim nogometnim ligama su se natjecali ”Klana” Klana, ”Rječina” Dražice, ”Borac” Bakar, ”Primorac” Šmrika (”Borac” prvak), te ”Krasica” Krasica, ”Bakarac” Bakarac i ”Halubjan” Viškovo.

U sezoni 1974./1975. su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Pomorac” Kostrena, ”Borac” Bakar, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Mladost” Kraljevica, a ”Borcu” je pripao Trofej za fair – play. U riječkim područnim nogometnim ligama su se natjecali ”Bakarac” Bakarac, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana (”Klana” prvak), te ”Primorac” Šmrika, ”Krasica” Krasica i ”Halubjan” Viškovo.

U sezoni 1975./1976. su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Pomorac” Kostrena, ”Borac” Bakar, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Mladost” Kraljevica. Postavši viceprvakom lige ”Grobničan” je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja, u kojima je prvo bio uspješniji od ”Omladinca” Vranjic, da bi potom bio eliminiran od ”Nehaja” Senj. U riječkim područnim nogometnim ligama su se natjecali ”Primorac” Šmrika, ”Bakarac” Bakarac i ”Rječina” Dražice, te ”Krasica” Krasica i ”Halubjan” Viškovo.

U sezoni 1976./1977. su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Pomorac” Kostrena, ”Borac” Bakar, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Mladost” Kraljevica, dok su se u riječkim područnim nogometnim ligama natjecali ”Primorac” Šmrika i ”Bakarac” Bakarac, te ”Krasica” Krasica, ”Rječina” Dražice i ”Halubjan” Viškovo.

U sezoni 1977./1978. su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Borac” Bakar, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Kraljevica” Kraljevica. Postavši prvakom lige ”Klana” je ušla u kvalifikacije za viši rang natjecanja, u kojima ju je eliminirao ”Jadran” Poreč. U riječkim područnim nogometnim ligama su se natjecali ”Pomorac” Kostrena i ”Bakarac” Bakarac, te ”Primorac” Šmrika, ”Krasica” Krasica, ”Rječina” Dražice i ”Halubjan” Viškovo.

U sezoni 1978./1979. je riječko – pulska zonska liga promijenila naziv u regionalna nogometna liga i u njoj su se ”Klana” Klana, ”Borac” Bakar, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Kraljevica” Kraljevica, u kojoj je ”Grobničan” postao prvakom, čime se plasirao u kvalifikacije. U konkurenciji ”Velebita” Benkovca i ”Jadran” Kaštel Sućurac ”Grobničan” se nije uspio plasirati u viši rang natjecanja. U ovoj sezoni su riječke područne lige promijenile naziv, pa su se u primorsko – goranskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Pomorac” Kostrena, ”Bakarac” Bakarac i ”Krasica” Krasica, dok su se u primorskoj nogometnoj ligi natjecali ”Primorac” Šmrika, ”Rječina” Dražice i ”Halubjan” Viškovo.

U sezoni 1978./1979. ”Grobničan” je u finalu kupa primorsko – goranske regije bio uspješniji od riječkog ”Orijenta” 4:3 (0:0; u finalu kupa Z.O. Rijeka ”Grobničan” je pobijedio pulski ”Uljanik” 2:1, dok je završnici kupa hrvatskog područja ”Grobničan” pobijedio ”Solin” s 2:0.

U sezoni 1979./1980. su se u regionalnoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Borac” Bakar, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Kraljevica” Kraljevica, a Šime Brtan (Grobničan) je bio najbolji strijelac lige. U primorsko – goranskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Pomorac” Kostrena, ”Bakarac” Bakarac i ”Halubjan” Viškovo, dok su se primorskoj nogometnoj ligi natjecali ”Primorac” Šmrika, ”Krasica” Krasica i ”Rječina” Dražice.

U 1/16 finala Kupa Maršala Tita 1979./1980. ”Grobničan” je eliminiran od ”Budućnosti” Titograd (1:2).

U sezoni 1980./1981. su se u regionalnoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Borac” Bakar, ”Grobničan” Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin i ”Kraljevica” Kraljevica, dok su se u primorsko – goranskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Pomorac” Kostrena, ”Bakarac” Bakarac i ”Halubjan” Viškovo, a u ”Primorac” Šmrika, ”Krasica” Krasica i ”Rječina” Dražice.

U sezoni 1981./1982. su se u regionalnoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Borac” Bakar, ”Grobničan” Mavrinci i ”Kraljevica” Kraljevica, dok su se u primorsko – goranskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Bakarac” Bakarac, ”Naprijed” Hreljin, ”Pomorac” Kostrena i ”Halubjan” Viškovo, a u primorskoj nogometnoj ligi ”Primorac” Šmrika, ”Krasica” Krasica i ”Rječina” Dražice.

U sezoni 1982./1983. su se u regionalnoj nogometnoj ligi natjecali ”Klana” Klana, ”Borac” Bakar, ”Grobničan” Mavrinci i ”Kraljevica” Kraljevica, dok su se u primorsko – goranskoj zonskoj nogometnoj ligi natjecali ”Pomorac” Kostrena, ”Bakarac” Bakarac, ”Naprijed” Hreljin, ”Rječina” Dražice i ”Halubjan” Viškovo, a u primorskoj nogometnoj ligi ”Primorac” Šmrika i ”Krasica” Krasica.

U sezoni 1983./1984. je u regionalna nogometna liga promijenila naziv u zapadnu skupinu hrvatske nogometne lige, u kojoj su se natjecali ”Klana” Klana, ”Grobničan” Mavrinci i ”Kraljevica” Kraljevica. U ovoj sezoni je primorsko – goranska zonska liga promijenila naziv u primorsko – goransku skupinu regionalne nogometne lige, u kojoj su se natjecali ”Pomorac” Kostrena, ”Borac” Bakar, ”Naprijed” Hreljin, ”Halubjan” Viškovo i ”Rječina” Dražice. U ovoj sezoni se je primorska nogometna liga razdijelila u istočnu i zapadnu skupinu, u istočnoj skupini su se natjecali ”Bakarac” Bakarac i ”Primorac” Šmrika, dok se je u zapadnoj skupini natjecala ”Krasica” Krasica.

U sezoni 1984./1985. su se u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige natjecali ”Grobničan” Mavrinci i ”Pomorac” Kostrena, dok su se u primorsko – goranskoj skupini regionalne nogometne lige natjecali ”Kraljevica’ Kraljevica, ”Borac” Bakar, ”Halubjan” Viškovo i ”Klana” Klana. U zapadnoj skupine primorske nogometne lige su se natjecali ”Rječina” Dražica i ”Krasica” Krasica, dok su se u istočnoj skupini natjecali ”Primorac” Šmirka, ”Naprijed” Hreljin i ”Bakarac” Bakarac.

U sezoni 1985./1986. su se u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige natjecali ”Grobničan” Mavrinci i ”Pomorac” Kostrena, dok su se u primorsko – goranskoj skupini regionalne nogometne lige natjecali ”Kraljevica’ Kraljevica, ”Borac” Bakar, ”Halubjan” Viškovo i ”Klana” Klana. U ovoj sezoni je bila jedinstvena primorska nogometna liga i u njoj su se natjecali ”Rječina” Dražice, ”Bakarac” Bakarac, ”Krasica” Krasica, ”Naprijed” Hreljin i ”Primorac” Šmrika.

U sezoni 1986./1987. su se u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige natjecali ”Halubjan” Viškovo i ”Pomorac” Kostrena, dok su se u primorsko – goranskoj skupini regionalne nogometne lige natjecali ”Kraljevica” Kraljevica, ”Naprijed” Hreljin, ”Grobničan” Mavrinci i ”Klana” Klana. U ovoj sezoni su se primorska i goranska liga ujedinile, pa su postojale zapadna i istočna skupina primorsko – goranske nogometne lige, u zapadnoj skupini su se natjecali ”Krasica” Krasica i ”Rječina” Dražice, dok su se u istočnoj skupini natjecali ”Borac” Bakar, ”Bakarac” Bakarac i ”Primorac” Šmrika.

U sezoni 1987./1988. su se u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige natjecali ”Halubjan” Viškovo, ”Kraljevica” Kraljevica i ”Pomorac” Kostrena (”Pomorcu” je pripao Trofej za fair – play), dok su se u primorsko – goranskoj skupini regionalne nogometne lige natjecali ”Naprijed” Hreljin, ”Grobničan” Mavrinci, ”Borac” Bakar i ”Klana” Klana. Od ove sezone je opet postojala jedinstvena primorska nogometna liga, u kojoj su se natjecali ”Primorac” Šmrika, ”Bakarac” Bakarac, ”Krasica” Krasica i ”Rječina” Dražice.

U sezoni 1987./1988. je ”Kraljevica” osvojila općinski nogometni kup Rijeke (uspješnija od ”Orijenta” Rijeka) i kup nogometnog područja Rijeka – Pula (uspješnija od ”Rudara” Labin), da bi u završnici hrvatskog nogometnog kupa ”Kraljevica” bila eliminirana od ”Šibenika” Šibenik 0:1.

U sezoni 1988./1989. su se u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige natjecali ”Halubjan” Viškovo, ”Naprijed” Hreljin, ”Kraljevica” Kraljevica i ”Pomorac” Kostrena, dok su se u primorsko – goranskoj skupini regionalne nogometne lige natjecali ”Rječina” Dražice, ”Grobničan” Mavrinci, ”Borac” Bakar i ”Klana” Klana, a u primorskoj nogometnoj ligi su se natjecali ”Bakarac” Bakarac i ”Primorac” Šmrika.

U sezoni 1989./1990. su se u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige natjecali ”Klana” Klana, ”Halubjan” Viškovo, ”Naprijed” Hreljin, ”Kraljevica” Kraljevica i ”Pomorac” Kostrena, dok su se u primorsko – goranskoj skupini regionalne nogometne lige natjecali ”Grobničan” Mavrinci i ”Rječina” Dražice, dok su se u primorskoj nogometnoj ligi natjecali ”Borac” Bakar, ”Bakarac” Bakarac i ”Primorac” Šmrika.

U sezoni 1989./1990. je ”Kraljevica” osvojila općinski nogometni kup Rijeke (uspješnija od ”Orijenta” Rijeka) i kup nogometnog područja Rijeka – Pula (uspješnija od ”Rovinja” Rovinj), da bi u završnici hrvatskog nogometnog kupa ”Kraljevica” bila eliminirana od ”Zadra” Zadar 2:4.

U sezoni 1990./1991. su se u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige natjecali ”Halubjan” Viškovo, ”Grobničan Mavrinci, ”Naprijed” Hreljin, ”Kraljevica” Kraljevica i ”Pomorac” Kostrena, dok su se u primorsko – goranskoj skupini regionalne nogometne lige natjecali ”Borac” Bakar, ”Rječina” Dražice i ”Klana” Klana, a u primorskoj nogometnoj ligi su se natjecali ”Bakarac” Bakarac i ”Primorac” Šmrika.

Onaj tko imalo detaljnije pregleda ovaj članak vidjeti će da su na području tzv. riječkog prstena nekada djelovali klubovi koji dugi niz godina ne postoje, ali će primijetiti da se u ovom periodu niti jedan klub nije uspio plasirati u natjecanja iznad regionalne lige, kao i to da nisu imali ni velikog uspjeha u kup natjecanjima.

Tijekom ovog perioda na ovom području je održan čitav niz nogometnih turnira, uglavnom u organizaciji klubova, a najčešće su održavani Turniri susjeda, ali te turnire je bilo jako teško pratiti jer nisu imali adekvatnu medijsku pratnju.

U ovom periodu odigralo se mnoštvo utakmica, a ja bih primjerice izdvojio dvije, prvu od 28.03.1982. kada je juniorska reprezentacija Čehoslovačke pobijedila mladu selekciju Grobnika s 3:1, a drugu od 10.11.1983. kada je ‘A’ reprezentacija Jugoslavije pobijedila ”Kraljevicu” s 4:0.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone