RUBEŠA: STABLA SU NA CREKVINI POSJEČENA SAMO JER JE TAKO ZAMISLIO PROJEKTANT

25. siječnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

crekvina kastavKASTAV – Polemika oko radova na Crekvini ne jenjava i polako prerasta u pravu aferu. Mnogi sumnjaju da Grad Kastav nije bio sasvim iskren po pitanju potrebe sječe stoljetnih stabala na Crekvini te su ona posječena samo jer je projekt tako zahtijevao. Drugim riječima, moglo se modificirati projekt kako bi stabla bila sačuvana ali to se nije učinilo. Istovremeno je Grad tvrdio da je to nemoguće. Ukoliko se sve to pokaže točnim stvar više nije tek sječe stabala nego moguće neiskrenosti gradske uprave prema vlastitim građanima čime ovaj slučaj dobiva sasvim druge konotacije.

Jedan od onih koji to javno navode je Vjekoslav Rubeša čije reagiranje u cijelosti prenosimo:

Stabla na Crekvini posječena su isključivo zato što je tako zamislio arhitekt u projektu uređenja Crekvine.

Projekt je naručen 2006., dovršen 2015., a radovi su počeli krajem 2020. Prva analiza zdravlja stabala naručena je tek 2019.!!! Dakle, tek kada je bilo sigurno da kreću radovi i kada je anticipirano da građani to neće lako podnijeti.

Prva analiza koju je grad naručio (od tvrtke koja je iste godine održavala gradsko zelenilo za 1.358,117,57 HRK) rekla je da su stabla trula, ali je analiza bila toliko aljkava da je to mogao vidjeti svaki laik (potpisala ju je nedovoljno stručna osoba, stabla su mijenjala vrstu od pasusa do pasusa, a rađena je u prosincu 2019., što nije pogodno vrijeme za pregled listopadnih sorti). Još jednu studiju; grad je naručio od sljedeće tvrtke koja održava zelenilo od 2020., koja će svoje
usluge za dvogodišnje održavanje naplatiti 2.950.775,71 HRK. Spomenute tvrtke stabla na crekvini nisu tih godina ni održavala, što je vidljivo iz ugovora, a 2020. su prestali i sa zaprašivanjem od nametnika koji navodno ista ta stabla ugrožavaju.

Sve u svemu jasno je da se stabla režu zbog projekta, a analize su se počele naručivati 5 do 12, kao opravdanje, od tvrtki financijski vezanih na grad. (Ni te analize nisu mogle izbjeći da primjete da su stabla oštećena nestručnim održavanjem/orezivanjem, za koje je, naravno, odgovoran grad!!)

Krajem 2020., kako se bližio početak radova, grad kreće u medijsku ofenzivu, i u svim dostupnim medijima prezentira projekt “najljepše ljetne pozornice”;. Doduše, konstantno koriste vizualizaciju projekta iz neke starije faze, kada je projekt imao širi obuhvat, uključivao javne wc-e kojih neće biti. Svejedno, građani iz vizualizacije zaključuju da stabla ne stoje na pozicijama kao do sada te se počinju brinuti. Traže dokumentaciju i odgovore zašto se uklanjaju stabla, a gradonačelnik odgovara da su stabla bolesna i da ima analize koje to potvrđuju (za što se i spremao). Po uvidu u jednu od spomenutih analiza (drugu nam valjda od srama nisu u početku ni dostavili, prekršivši odredbe zakona o pravu na pristup informacijama, jer smo zatražili sve analize…) postaje nam sasvim jasno da su analize naručene kao opravdanje i da su nestručne. Dok se to odvijalo, usred listopada, sva ta stabla još su imala zdrave krošnje. Grupa građana tada je angažirala prvu pravu i stručnu analizu stanja stabala (dakle PRVU analizu od čovjeka prave struke za navedeni problem naručili su građani, a grad je već naveliko reklamirao projekt kojim su stabla poništena, tako da nema govora da je grad uopće mario za stabla, dok nije počela pobuna). Na sastanku građana sa gradonačelnikom, gdje smo tražili dozvolu da gospodin iz tvrtke Urbani šumari pristupi lokaciji i obavi analizu, upoznali smo gradonačelnika sa činjenicom da uopće postoji relevantna struka koju je grad zaobišao te i sami predložili da grad upita i za drugo mišljenje. Čovjek je tada prvi puta čuo da uopće postoje stručnjaci za urbana stabla, za što treba 2 minute na guglu. Sa tog sastanka postoji i tonski zapis, pun lažnih obećanja da će se poštivati nalaz stručnjaka i sačuvati stabla ako je moguće.Već tada se dalo naslutiti da to neće biti tako, jer je stvaran razlog projekt, projekt je dijelom financiran od EU, a raditi izmjene bi značilo puno posla.

Grad tada shvaća da će njihove prethodne analize, pored one koju su građani naručili, izgledati smiješno, pa doista naručuju još jednu, konačno stručnu, od gosp. Poštenjaka. Od njega doduše, kao naručitelj, traže da obradi više scenarija, pa tako Poštenjak doista spominje u studiji i varijantu očuvanja stabala i varijantu zamjene stabala novima (što gradonačelnik sada koristi da bi rekao da je struka predložila sječu). Dogodilo se tako da smo za ovaj slučaj dobili stručne analize doista dva najbolja stručnjaka u Hrvatskoj, no ni to nije pomoglo istini. Naime, analize su gotovo podudarne, stablima je stanište ugroženo, zbog parkiranja, sabijanja zemlje, radova koji slijede, betonskog poda koji dolazi na crekvinu i nestručnog orezivanja. Ali ona su VITALNA, listaju, jedno ili tri su za uklanjanje, a jedna veća grana za
orezivanje. No, grad sada počinje novu ofenzivu, poziva se na stručnu analizu a onda ju pogrešno i selektivno interpretira, a do medija ne dolaze činjenice, niti o projektu, niti o sadržaju analize.

Građani započinju prosvjede, a na društvenim mrežama započinje borba za istinu, gdje su građani slabije naoružani (ne argumentima,već medijskim prostorom). Paralelno, gradonačelnik sada u javnim istupima više ne manipulira nego laže. Govori da su imali analize od početka projekta, a prva je naručena pred početak radova, 4 godine nakon dovršetka izvedbenog projekta!

Ono što je još bitno za napomenuti, analize su zapravo pokazale da je stanište stabala nepogodno. Što to znači? Da su stogodišnja stabla već stajala i preživjela tamo. Ali nova? Ona nemaju baš nikakvu šansu da opstanu, pogotovo zbog procesa truljenja korijenja uklonjenih stabala koji će ih zahvatiti. Nova stabla su prema projektu zamišljena cca dva metra pored starih. Trebaju predstavljati drugi, urušeni, istočni zid crkve. Po projektu i troškovniku (a to je eu projekt, što znači da nema
mrdanja!) to su lipe od 800 kn komad. [inače je Grad Kastav 2018. sadio lipe po 2300kn komad] Kako je pritisak javnosti rastao, rasle su i lipe u izjavama gradonačelnika, od 2-3 m, do 4 metra (izrečeno na gradskom vijeću) te su se na kraju pretvorile u kestene od 7m (Novi list) pa kestene od 5-6m (Radio Rijeka).

Svakome tko zna nešto o projektima jasno je da se ne može samo tako mijenjati bilo što. Naravno da nama ne smeta da stabla budu što veća (po mogućnosti 20m i 100 godina stara kao do sad), ali nešto tu smrdi. A ako se pristupilo izmjenama projekta, znači da se moglo projekt mijenjati
i na način da se lipe od 800kn zamijene sa ZADRŽAVANJEM postojećih stabala. Ali to nije po volji arhitekta Fabijanića.
Tu je još i sumnja u pravilno postupanje po nalozima konzervatora i sumnja da će tamo biti vršen adekvatan arheološki nadzor koji je obavezan za ovaj lokalitet, jer zaustavljanje radova zbog nekog nalaza će znači da neće projekt neće biti izvršen po planu (što naravno daje motiv naručitelju i izvođaču da takav scenarij izbjegnu). Do sada, od početka radova nije bilo tog nadzora, a trebao bi biti obavezan za 100% vremena izvođenja projekta! Sve za projekt, projekt nizašto. Ni za baštinu. A u nazivu stoji ;Povežimo se baštinom.

I konačan problem: Nova stabla “glume” istočni zid. Nalaze se na poziciji nekadašnjeg istočnog zida. Ali pod zemljom se još uvijek nalaze – temelji tog istog zida!!! Nova stabla neće biti moguće posaditi bez devastacije zida koje im nije dozvoljeno, ili neće biti adekvatno posađena pa će propasti!

stoji u potpisu Vjekoslav Rubeša

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone