RIJEKA ŠIRI SURADNJU – S ČAČKOM

11. veljače 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Rijeka

Rijeka

RIJEKA/ČAČAK – Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, njegovi zamjenici Marko Filipović i Nikola Ivaniš i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula održali su u Salonu Grada Rijeke prijem za delegaciju srpskog grada Čačka.

Riječ je o nastavku višegodišnje uspješne suradnje, ponajprije na području kulture koju je inicirala Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva, uz potporu i podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

U delegaciji Grada Čačka prijemu su nazočili: Milica Dačić, zamjenica gradonačelnika Grada Čačka, Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Grada Čačka, Aleksandar Radomirović, šef Odsjeka za javne nabavke, investicije i nadzor Grada Čačka i Miloljub Petrović, direktor TV Galaksija 32 te članovi Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva.

Karnevalske udruge iz Srbije duž niz godina sudjeluju na Riječkom karnevalu pa će tako i ove godine K.G. Iskre iz Čačka sudjelovati u karnevalskoj povorci Međunarodnog riječkog karnevala s maskom „Rascvetana mladost Guče“.

U sklopu bogate kulturne razmjene, Udruga hrvatsko srpsko prijatelj­stvo, organizira večeras u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku Večer pjesama i ple­sova, na kojoj će nastupiti KUD “Milisav Petrović iz Čačka, FA Zora iz Opatije i KUD Fratelanza Zajednice Talijana Rije­ka.

Pozdravljajući goste, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je naglasio kako mu je drago što se dugogodišnja suradnja između Čačka i Rijeke, koju su inicirali članovi Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva, nije svela samo na područje kulture s obzirom na to da su Regionalna privredna komora i HGK – Županijska komora Rijeka prošle godine potpisale Sporazum o suradnji koji predstavlja dobru osnovu na uspostavu i širenje i gospodarskih veza.

Delegacija Čačka tijekom prošlog je posjeta dogovorila suradnju na području turizma između Čačka, Vrnjačke Banje i Opatije i na tome će se, između ostalog, graditi poslovna suradnja u budućnosti, rečeno je na prijemu.

Gradonačelnik Obersnel je kazao kako je Rijeka kao Europska prijestolnica kulture 2020 u svom programu izdvojila pravac Rijeka –luka različitosti želeći naglasiti otvorenost, toleranciju i razumijevanje po kojoj je Rijeka poznata i gdje se različitost smatra bogatstvom a ne preprekom.

„U program EPK 2020 nastojimo uključiti gradove prijatelje, bez obzira na to imamo li s njima potpisane sporazume o suradnji ili ne, i tu vidimo mogućnost da se i Grad Čačak predstavi u sklopu programa“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Gradonačelnik je također pozvao goste da posjete štand Humanitar­ne karnevalske maneštre, u organi­zaciji VJ Primorski j.d.o.o., te Humanitarnu maškaranu jotu koje se danas pripremaju na Trgu Republike Hrvatske i Bazarigovom prolazu u sklopu programa 35. Riječkog karnevala te tako probaju tradicionalne domaće specijalitete.

Milica Dačić, zamjenica gradonačelnika Grada Čačka zahvalila je na toplom prijemu naglasivši kako je njihova iskrena želja da se dobra dosadašnja suradnja nastavi i proširi uz kulturu i na druge djelatnosti. “Grad Čačak prepoznao je značaj mogućnosti proširenja suradnje stoga se moramo potruditi da temeljem potpisanog Sporazuma gospodarskih komora povežemo privredu Rijeke i privredu Grada Čačka, s obzirom na to da se Čačak nalazi kao svojevrsni prometni čvor prema Makedoniji, Bugarskoj i BiH, na Koridoru 10 i Koridoru 11.” kazala je zamjenica gradonačelnika Dačić i pozvala gradonačelnika Obersnela da prvom prilikom posjeti Grad Čačak.

Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Grada Čačka kazao je kako je dugogodišnja suradnja između Čačka i Rijeke važna na obostranu korist. „Vidjeli smo kako je na vašim web stranicama jasno i transparentno opisan svaki korak razvoja pojedinog projekta i kako se transparentno vodi javna nabava, stoga se u delegaciji Grada Čačka nalazi Aleksandar Radomirović, šef Odsjeka za javne nabavke, investicije i nadzor koji je zainteresiran da se pobliže upozna s time kako se to u Rijeci radi „ kazao je Bojović te zamolio gradonačelnika Obersnela da gospodina Radomirovića poveže sa nekim od svojih savjetnika koji će ga upoznati s tok materijom.

Zamjenik gradonačelnika dr. Nikola Ivaniš, u funkciji predsjednika Udruženja hrvatsko-srpskog prijateljstva kazao je kako će ove godine mladi nogometaši NK „Borac“ iz Čačka kao prvi klub iz Srbije sudjelovati na 66. izdanju Kvarnerske rivijere, jednog od najstarijih nogometnih turnira u mlađim uzrastima u Europi i svijetu.

Gosti iz Čačka čestitali su gradonačelniku na postignutim rezultatima u povlačenju sredstava iz EU fondova kroz europske projekte naglasivši kako kroz medije prate kako se Rijeka uspješno izborila i za sredstva kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka.

Gostovanju u Rijeci prethodio je posjet Gradu Puli gdje su gosti iz Čačka sudjelovali na „Svetosavskoj Akademiji“, manifestaciji koja ima iznimni duhovni značaj za srpsku nacionalnu manjinu u Istri, kojom obilježavaju jednog od najvećih srpskih svetaca. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone