RIJEKA – Priznanja pripadnicima riječkog Pričuvnog sastava HV-a

17. siječnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Priznanja-pripadnicima-Pričuvnog-sastava-HV-a-Općine-Rijeka-4RIJEKA – U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je svečana dodjela plaketa i povelja ŠTIT ’91 pripadnicima Pričuvnog sastava Hrvatske vojske Općine Rijeka.

Svečanost je organizirana u povodu obilježavanja 17 godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, a skupu su nazočili i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Nikola Ivaniš.
Pozvano je četrdesetak pripadnika, kojima je uz prigodno obraćanje, priznanja uručio zapovjednika Ratnog štaba Teritorijalne obrane i Zapovjedništva pričuvnog sastava Hrvatske vojske Općine Rijeka Šime Radulić. Tom prilikom istaknuo je kako su često puta sugrađani pitali tko su ti ljudi koji organiziraju Hrvatsku vojsku i rukovode obranom Rijeke.
„Odgovor na to i slična pitanja bio je jednostavan i 1991 i sada: To su građani grada Rijeke koji su bili spremni dati sve, a nisu tražili ništa!,“ poručivši kako su članovi Pričuvnog sastava bili pripadnici Hrvatske vojske organizirane po legalnoj instituciji i u to vrijeme važećem Zakonu o obrani u kojem stoji da je Teritorijalna obrana republička vojska.
Riječki gradonačelnik Obersnel zahvalio se svim pripadnicima Pričuvnog sastava Hrvatske vojske Općine Rijeka na njihovom angažmanu, istaknuvši kako itekako mogu biti ponosni na sve učinjeno, iako možda razvojem Hrvatske vojske i formiranjem brigada njihov angažman u javnosti nije bio dovoljno istaknut. Naime, više se pažnje posvećivalo brigadama, u kojima su Riječani imali izuzetno značajnu ulogu, no upravo su 128. brigadu HV-a u najvećem dijelu činili upravo pripadnici Teritorijalne obrane.
„Vi i svi ostali pripadnici Hrvatske vojske iz Rijeke dali ste ogroman doprinos u obrani suvereniteta Hrvatske. Unatoč činjenici da Rijeka nije bila neposredno ugrožena, veliki broj Riječana je prepoznao važnost uključivanja u obranu RH, kako kroz teritorijalnu obranu, ili u brigama ili na svojim radnim zadacima u industriji koja je u tom trenutku počela prelaziti na vojni program. Na to svi možemo biti izuzetno ponosni, kao i na činjenicu da je upravo takvim angažmanom konačno izvoljevana ne samo politička pobjeda, koja je stigla na današnji dan prije 17 godina kada je Hrvatska i međunarodno priznata, već i vojna pobjeda, koja je onda to priznanja i potvrdila u granicama RH,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako će Grad Rijeka pružiti podršku bivšim pripadnicima Pričuvnog sastava budu li željeli povijest zapisati i u monografiji.

Plakete su dobili Šime Radulić, Vladimir Vuković, Arsen Ivić, Zdrave Zafirov, Zdravko Turk, Ljubomir Mičetić, Jasenko Kolić, Miro Marušić, Ratko Hinić, Ivan Juričić, Igor Štrucelj, Stjepan Smolčić, Branko Jeličić, Veselko Dika, Dinko Tamarut, Milivoj Biondić, Branko Mrvčić, Elio Belušić, Rešid Selimović, Petar Lelas, Milan Đaković, Vladimir Golac, Čedomir Benac, Zoran Tuhtan, Kazimir Piršić, Zvonko Stegić, Zdravko Kamhi, Ivica Brletić, Janko Romano, Renato Hlača, Radenko Srdoč, Božo Polović, Vilim Blažić, Stjepan Jedvaj, Nikola Troskot, Rajko Sandrovac, Željko Kunstović, Branimir Kruljac, Bojan Jurinčić, Igor Jurčić i Vojmir Dukić.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone