RIJEKA – NA KORZU OTVRENA IZLOŽBA “U ZNAKU RIJEKE”

10. lipnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Na postamentima na Korzu otvorena je izložba “U znaku Rijeke – heraldička obilježja kroz povijest”, postavljena u povodu 360. obljetnice formiranja sadašnjeg gradskog grba iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave.

Izložbom se nastoji prikazati riječko i sušačko povijesno znakovlje koje čini dio riječkog povijesnog nasljeđa.

Prilikom otvaranja izložbe riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je kako se ovih dana navršila 360 obljetnica od kada je Rijeka odlukom cara Leopolda I. dobila grb kojim se i danas koristi.

Izložba heraldičkih obilježja

„Grb je uz određene izmjene, koje su zahtijevala pravila današnje heraldike, danas službeni grb grada Rijeke. Nažalost, zastava koja je proizišla iz tog grba nikad nije prihvaćena od strane nadležnih tijela kao službena zastava Grada Rijeke, iako ju je Gradsko vijeće odabralo kao službenu zastavu prije više od dvadeset godina. To je bio povod da se organizira izložba o povijesti današnjeg riječkog grba, ali i svih ostalih grbova koji su se koristili na području Rijeke, odnosno država kojima je Rijeka pripadala,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Tako su na izložbi su predstavljena heraldička obilježja i znakovlja koja su obilježila povijest Rijeke – kako gradskog grba, zastava i pečata, tako i grbova plemićkih obitelji koji su posjedovali Rijeku i riječke zemlje. Znakovlje je prikazano ne samo u njihovim povijesnim formama, već i u posve novim, suvremenim rješenjima logotipa inspiriranim riječkim povijesnim nasljeđem.

Rijeka je svjetski raritet, jer je grad koji je u svojoj povijesti najviše mijenjao grbove i znakovlja

Autor izložbe je Mladen Stojić, direktor tvrtka Heraldic-art, koja se od 1995. godine bavi heraldičkim dizajnom.
„Rijeka je svjetski raritet, jer je grad koji je u svojoj povijesti najviše mijenjao grbove i znakovlja. Htjeli smo napraviti sažetak kako se razvijalo znakovlje kroz stoljeća, da svi građani ovog grada znaju koji su njihovi simboli i kako su se razvijali kroz stoljeća,“ kazao je Stojić, istaknuvši kako ova tema zahtjeva dublje istraživanje.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone