Nakon što je ispunio svoju primarnu funkciju i odbrojao dane, sate i minute do početka godine u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, skulptura brojača koja se nalazi na Jadranskom trgu dobiva novo ruho.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih grafitera i street art umjetnika Slaven Kosanović – Lunar urbanom likovnom intervencijom udahnuti će brojaču novi život.

Slaven Kosanović Lunar ispred skulpture Brojač

Umjetnik će slogan projekta Europske prijestolnice kulture – Luka različitosti – reinterpretirati na svoj originalan autorski način, oslikati motivima koji su prepoznatljivi za njegov rad, prije svega to su likovi pasa i mačaka koji u njegovim zamislima personificiraju ljude. Svaki od likova ima neki svoj karakter, ali u zajednici oni čine cjelinu, isto kao i ljudi, dva čovjeka mogu napraviti više nego pojedinac sam, i to vidim kao povezanost sa sloganom Luka različitosti pod kojim se i odvija projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture – ističe Lunar.

Naziv rada je Haveno de diverseco, što na esperantu znači luka različitosti.
Rad će biti gotov u petak, a skulptura brojača u novom ruhu ostaje podsjetnik na sve što se tijekom 2020. godine događa u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture.

Slaven Kosanović Lunar, hrvatski je umjetnik grafita i grafički dizajner koji je proizašao iz rane hrvatske graffiti scene. Radovi mu krase gradove kao što su Amsterdam, Atena, Auckland, Berlin, Hanoi, Havana, Lisabon, London, Melbourne, New York, Oslo, Pariz, Saigon, Seoul, Sydney i Tokio.