RIJEKA DANAŠNJICE – NEMA VIŠE PROIZVODNJE, ALI IMA RAST NOĆENJA

10. ožujka 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Rijeka

Rijeka

RIJEKA – Rijeka je od grada koji se dičio proizvodnjom i svojim važnim pomorskim značajem postao grad kojemu je glavna gospodarska grana trgovački centri, kafići na Korzu i pokušaji da poveća broj noćemnja turista.

Tako svaki napredak u broju noćenja postala je velika i senzacionalna vijest. Prva dva mjeseca u godini donese Rijeci porast turističkog prometa za 25% u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. U siječnju i veljači ostvaren je turistički promet od 33.513 noćenja, od kojih je broj stranih noćenja veći za 17%, a broj domaćih noćenja za 38% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Na području grada Rijeke tijekom veljače ostvareno je 17.424 noćenja, a najveći udio s 2.145 noćenja imali su državljani SAD -a. Bogat zabavni sadržaj i brojne manifestacije doprinijele su povećanju od 19% u odnosu na veljaču 2018. godine. Također ostvareno je i povećanje u prosjeku boravka te su sukladno tome strani turisti boravili u prosjeku 3,40 dana, a domaći u prosjeku 2,75 dana.

I u veljači se nastavlja trend najvećeg broja noćenja u privatnom smještaju, na koji otpada 43,03%, zatim slijede hoteli, hosteli, ostali objekti u nekomercijalnom smještaju te prenoćišta.

Gotovo 30% udjela u noćenjima ostvaruju turisti iz dobne skupine od 19 do 30 godina.

dizalice luka“Riječka subregija je u siječnju i veljači ostvarila 53.611 noćenja što je 13.806 više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine te je pokazatelj izvrsnog početka turističke sezone na riječkom području. U prilog izvrsnom početku turističke sezone idu i podaci s Međunarodne karnevalske povorke, koja bilježi porast od 24% dolazaka u odnosu na prošlogodišnji vikend Međunarodne karnevalske povorke. Tijekom karnevalskog vikenda, od 1. do 3. ožujka, ostvaren je turistički promet od 3.017 noćenja, što je 30% više u odnosu na 2018. godinu”, navode čelnici Grada.

Sve ovo možda i ne bi bilo toliko tragikomično kad Rijeka ne bi bila grad koji je izgubio gotovo sve što je bio - grad proizvodnje, industrije, firmi, luke, brodogradnje, pomorstva… – a danas se hvali brojem noćenja turista koja su ustvari mizerna ukoliko usporedimo brojeve i prihode stvarih turističkih gradova na Jadranu. Rijeka glumi – i to loše – turistički grad. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone