RIJEČKI ŽENSKI NOGOMET

22. srpnja 2013. | Kategorija: Sport

Jack Pot

Jack Pot


Piše: Zoran Mikulić

Na području Rijeke, Hrvatske i Jugoslavije dugo vremena nisu postojala ženska nogometna natjecanja (bilo je nešto malo između 2 svjetska rata, ali ne u Rijeci), pa su u pojedinim periodima postojale inicijative da se pokrenu i natjecanja za žene. Postojali su širo Jugoslavije pojedini ženski klubovi koji su povremeno održavale prijateljske, egzibicijske i pokazne utakmice.

Prva utakmica ženskog nogometa u Rijeci odigrala se je davnog 16.08.1959. na Krimeji, u kojoj su se sastale ”Crvena zvezda” Beograd i ”ŽAK” Kikinda (5:0).

Na sjednici tajništva ”Rijeke” 27.10.1970. je donijeta odluka da Nogometni klub ”Rijeka” oformi svoju žensku nogometnu ekipu.

Za nogometašice ”Rijeke” se je prijavilo oko 80 djevojaka (prva se prijavila Vesna Rački), od kojih je 43 ušlo u žensku nogometnu ekipu ”Rijeke”. Prva trenerica ”Rijeke” je bila bivša jugoslavenska rukometna reprezentativka Nada Mezak – Rukavina (tada nastavnica tjelesnog odgoja), dok joj je pomoćnik bio Jakov Poje (tadašnji tajnik Saveza trenera nogometnog područja Rijeka). Sponzor nogometašica ”Rijeke” je bio riječki ”Gumiservis”.

Samim početkom 1971. godine ”Rijeka” je na plenumu Udruženja zapadne skupine 2. savezne nogometne lige pokrenula inicijativu da se pokrenu ženska nogometna natjecanja, što je na tom plenumu i prihvaćeno. Nogometni savez Hrvatske je u suradnji sa zagrebačkim nogometnim podsavezom pri Nogometnom savezu Jugoslavije 1971. godine pokrenuo inicijativu za ženski nogomet, nakon čega se je i osnovala Komisija za ženski nogomet.

Prvu javnu utakmicu riječke nogometašice su odigrale međusobno 21.03.1971. (1:0), dok su 18.04.1971. nogometašice ”Rijeke” ugostile i pobijedile ”8. mart” iz Splita s 3:0, 02.05.1971. su nogometašice ”Rijeke” svoju prvu gostujuću utakmicu odigrale u Splitu sa ”8. martom” (izgubile 4:2), da bi 20.06.1971. nogometašice ”Rijeke” ugostile i izgubile od ”Merkura” iz Zagreba 0:3.

Za ”Rijeku” su na tim utakmicama igrale Žunić, Palmira, Šamko, Filipović, Bezjak, Furlan, Tutek, Matijević, Dokić, Jeseničnik, Pincan, Matušić, Serder, Ožanić, Vrban, Hero, Raković, Strišković, Čerkez, Mršić, Šipoš, Szabo, Vučković, Devčić, Miščenić, Sušanj, Tintar, Novak, Smaila R., Smaila V., Bakotić, Sirotić, Mičinić i Krišković.

Od 10. – 12.09.1971. se je u Zagrebu, u organizaciji ženskog nogometnog kluba ”Merkur”, održalo prvo nogometno prvenstvo Hrvatske za žene, koje je bilo prvo i jedino službeno natjecanje na području Jugoslavije. Sve utakmice ovog prvenstva su se odigrale na stadionu ”Zagreba” u Kranjčevićevoj ulici. Na prvom hrvatskom nogometnom prvenstvu za žene natjecalo se 6 ekipa, uz ”Rijeku” su još nastupale ”8. mart” Split, ”Merkur” Zagreb, ”Moslavina” Zagreb, ”Zagreb” Zagreb (druga ekipa ”Mekura”) i ”Podravina” Novigrad Podravski. Ekipe su prvo bile raspoređene u 2 skupine, sa po 3 ekipe u svakoj skupini, u 1. skupinu su se natjecale ”Podravina”, ”Moslavina” i ”Merkur”, dok su se u 2. skupini natjecale ”Rijeka”, ”8. mart’ ‘ i ”Zagreb”. Po odigravanju utakmica po skupinama ekipe su ušle u finalne utakmice za konačni poredak od 1. do 6. mjesta na ovom prvenstvu, prvoplasirane ekipe skupina su se natjecale za 1. i 2. mjesto, drugoplasirane ekipe skupina su se natjecale za 3. i 4. mjesto, a trećeplasirane ekipe su se natjecale 5. i 6. mjesto.

U skupini je ”Rijeka” prvo izgubila od ”8. marta” 1:4, te je pobijedila ”Zagreb” 3:2, pri čemu je zauzela 2. mjesto u skupini, te je u utakmici za 3. mjesto pobijedila ”Podravinu” s 3:0. Prvi ženski nogometni prvak Hrvatske je bio ”Merkur”.

Za ”Rijeku” su na ovom prvenstvu nastupale Žunić, Filipović, Szabo, Žufić, Smajla R., Smajla V., Bakotić, Novak, Mišćanić, Tinter, Bezjak, Pavličić, Strišković, Hero i Zibarić, a trener ”Rijeke” je bio Dušanić.

Po odigravanju ovog prvenstva se je ženska nogometna ekipa ”Rijeke” zbog financijskih razloga i nerazumijevanja rukovodećih struktura rasformirala.

U narednoj sezoni (1971./1972.) odigralo se je još jedno nogometno prvenstvo Hrvatske za žene, koje je nakon odigravanja rasformirano zbog političkih razloga (‘hrvatsko proljeće’).

ženski nogometni klub RIJEKA

ženski nogometni klub RIJEKA


Od druge polovice sedamdesetih godina pa sve do raspada Jugoslavije se je odigravalo nogometno prvenstvo Jugoslavije za žene, koje se je sastojalo od dvije skupine (istok i zapad), a prvoplasirane ekipe skupina su igrale finale za naslov prvakinja, ali na tim natjecanjima nije bilo ženskih nogometnih ekipa iz Rijeke.

Jedino je još zabilježeno da su 12.06.1978. na Krimeji ženske nogometne ekipe ”Loto” Zagreb i ”Slavija” Holič (Čehoslovačka), odigrale međunarodnu prijateljsku utakmicu, 2:4.

Nakon višegodišnje pauze tijekom 1998. godine osnovan riječki ženski malonogometni klub ”Jack pot”.

Ovom prilikom ću prvo spomenuti da se je krajem studenog 1999. godine u sklopu sportske manifestacije ‘Homo si teć’ i u organizaciji ”Jack pota” organizirao prvi ženski malonogometni turnir u Rijeci, kojeg su osvojile malonogometašice ”Grmošćice” Čavle, a za ”Jack pot” su igrale Lukanić, Košta, Maravić Sa., Maravić Si., Tolo, Gregov, Trošelj, Rogić, Kovačić, Brenko, Marulić – Malnar, Doričić – Miškulin, Nekić, Mišan, Turudić, Devčić, Miculinić, Volf M., Volf R. i Rogić.

Tijekom 2007. godine je iz ženskog malonogometnog kluba ”Jack pota” ponikao ženski nogometni klub ”Rijeka Jack pot”.

”Rijeka Jack pot” se priključio službenim natjecanjima u sezoni 2007./2008., kada je u premijernoj sezoni trijumfalno pobjednik zapadne skupine 2. hrvatske nogometne lige za žene, čime je stekao plasman u viši rang natjecanja.

Za ”Rijeku Jack pot” su u sezoni 2007./2008. nastupale Zron, Stanković, Kundić, Horvat, Piršl, Jurić, Gregov, Kodelja, Tatalović, Demirović, Matijašić, Lukanić, Đekić, Vrbanić, Majstorović, Orlović, Juko, Turkanović, Svetić, Barukčić, Čop, Tolo, Perić, Batinić, Krivičić, Srednoselec, Šipuš, Babić, Morožin i Mihaljica.

Na Igralištu Rujevica je ”Rijeka Jak pot” 18.02.2008. odigrao svoju prvu međunarodnu utakmicu sa austrijskom ženskom ekipom ”St. Veita”, od koje su izgubile 0:2.

U sezoni 2008./2009. ”Rijeka Jack pot” se je nakon regularnog djela prvenstva natjecao u Ligi za prvaka, te se natjecao za u svom prvom finalu hrvatskog nogometnog kupa za žene.

Za ”Rijeku Jack pot” su u sezoni 2008./2009. nastupale Zron, Kundić, Horvat, Morožin, Štokan, Juko, Barukčić, Osolin, Matijašić, Jurić, Vrbanić, Simčić, Svetić, Turkanović, Mrakovčić, Korica, Oštarčević, Žmirić, Šipuš, Perić, Orlović, Piršl, Brinjak, Batinić i Lukanić.

U sezoni 2009./2010. ”Rijeka Jack pot” se je nakon regularnog djela prvenstva natjecao u Ligi za opstanak u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi žena u kojem je zauzeo najbolje mjesto, te se po drugi put uzastopce natjecao u finalu hrvatskog nogometnog kupa za žene.

Za ”Rijeku Jack pot” su u sezoni 2009./2010. nastupale Karnjus, Kundić, Jerbić, Makar, Oštarčević, Barukčić, Horvat, Mrakovčić, Osolin, Jurić, Zandona, Perić, Morožin, Vrbanić, Juko, Svetić, Čop, Štokan, Korica i Žmirić.

U sezoni 2010./2011. ”Rijeka Jack pot” je postao hrvatski nogometni viceprvak za ženi, te se po treći put uzastopce natjecao u finalu hrvatskog nogometnog kupa za žene.

MOROŽIN SANDRA

MOROŽIN SANDRA

Za ”Rijeku Jack pot” su u sezoni 2010./2011. nastupale Karnjus, Kundić, Jerbić, Grković, Jurić, Horvat, Oštarčević, Juko, Vrbanić, Glavač, Mrakovčić, Perić, Morožin, Makar, Štokan, Žmirić, Zandona, Korica, Vičić, Vukić i Turkanović.

U sezoni 2011./2012. ”Rijeka Jack pot” se je nakon regularnog djela prvenstva natjecala u Ligi za prvaka, te je u sklopu 1. županijskog dvoranskog prvenstva osvojio ženski turnir.

Za ”Rijeku Jack pot” su u sezoni 2011./2012. nastupale Grković, Jerbić, Herc, Karnjus, Horvat, Pavlić, Juko, Vrbanić, Jurić, Mrakovčić, Štokan, Turkanović, Zandona, Bucifal, Makar, Barukčić, Kuljanin, Vukić, Kundić, Morožin, Konestabo K., Konestabo N., Legin, Velčić, Vicić i Barišić

JUKO DUŠANKA

JUKO DUŠANKA


Sezona 2012./2013. je počela pomalo turbulentno u hrvatskom ženskom nogometu, a na kraju sezone je ”Rijeka Jack pot” postao hrvatskim viceprvakom i polufinalistima hrvatskog kupa.

Od riječanki i igračica ‘’Rijeka Jack pota’’ su za hrvatsku žensku nogometnu ‘A’ reprezentaciju su nastupale Martina Čop, Petra Glavač, Dušanka Juko, Branka Karnjus, Sandra Morožin, Barbara Perić, Doris Turkanović i Ivona Zron.

U Rijeci ženski nogomet ima potencijala, ali u trenutnoj situaciji ”Rijeka Jack pot” ne može konkurirati nogometašicama ”Osijeka” Osijek, možda se to jednog dana promjeni ako netko pomogne s financijama, ali i malo većim trudom.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone