RIJEČKI OMLADINSKI NOGOMET od 1947. do 2007.

8. listopada 2013. | Kategorija: Sport

JUNIORI ''RIJEKE'' osvajači hrvatskog i jugoslavenskog kupa 1982.

JUNIORI ”RIJEKE” osvajači hrvatskog i jugoslavenskog kupa 1982.

Piše: Zoran Mikulić

Službena omladinska nogometna natjecanja – juniori su se počela održavati 1947. godine. Tada, ali i u narednim godinama prvo su se održavala regionalna, potom republička, a na kraju državna natjecanja. Te 1947. godine su se prvo počela održavati prvenstvena natjecanja, dok su se kup natjecanja počela održavati od sezone 1963./1964. Svakako treba navesti da se u početku godinama nije pridavalo nimalo pažnje omladinskom nogometu, a kamoli da su klubovi imali ili bili dužni imati svoje juniorske uzraste.
U toj 1947. godini juniorska natjecanja (za razliku od ostatka Hrvatske i Jugoslavije) se nisu počela odvijati jedino u tadašnjim Zonama ‘A’ i ‘B’, odnosno Rijeci i Istri (započelo se godinu dana kasnije), doduše odigralo se je prvenstvo tadašnjeg Primorsko- goranskog okruga, na kojem je nastupilo 4 juniorskih ekipa – ”Bratstva” Zamet, ”Primorja” Sušak, ”Pomorca” Kostrena i ”Crikvenice” Crikvenica.
Za neupućene ”Bratstvo” Zamet je daleka prethodnica sadašnjeg ”Zameta” (koji su svoje utakmice igrali na igralištu koje se je nalazilo na području današnjeg ‘Kauflanda’), dok je ”Primorje” bilo nogometna ekipa Sportskog društva ”Primorje” od kojeg godinama postoji samo vaterpolo i plivački klub, a usprkos tome što su igrali na Igralištu Krimeja nisu imali nikakve veze sa ”Orijentom” koji nakon 2. svjetskog rata nije djelovao nekoliko godina.
U prvim, premijernim natjecanjima juniori ”Primorja” su bez imalo problema postali prvacima Primorsko-goranskog okruga čime su se plasirali na 1. omladinsko prvenstvo Hrvatske, gdje su u konkurenciji 16 ekipa zauzeli 2. mjesto, te se zajedno sa zagrebačkom ”Mladosti” (prvi prvaci) plasirali na prvenstvo Jugoslavije, na kojemu su u konkurenciji 8 klubova podijelili 5. i 6. mjesto sa beogradskim ”Signalom” (isti broj bodova i gol-razlika). Za juniore ”Primorja” su na tim natjecanjima nastupali Grbac, Paravić, Vujić, Jančić, Mangotić, Vrban, Bačić, Maračić, Felker, Mataja, Svetić, Grabovac, Sučić, Klepac, Mangotić, Spinčić, Vecchetti, Buljšeta, Mersich, Gržević i Raketa, dok su im Ivan Smojver, Vjekoslav Galović i Bogomir Polić bili treneri.
Prvih nekoliko godina službena omladinska (juniorska) natjecanja su se odigravala tijekom kalendarske godine (proljeće-jesen), da bi se naknadno prilagodila seniorskim natjecanjima (jesen-proljeće). S prijelaza iz pedesetih u šezdesete godine prošlog stoljeća juniorske ekipe klubova odigravale su samo regionalna prvenstva, regionalne selekcije republička prvenstva, a republičke reprezentacije državna prvenstva, ali je ovaj sustav ukinut nakon cca 5 sezona.
Početkom ljeta 1953. godine je ”Rijeka” počela organizirati omladinski turnir ”Kvarnerska rivijera”, koji je s godinama postao tradicionalan.
Tijekom jeseni 1960. godine je zbog neadekvatnog rada sa najmlađim nogometašima i zbog malog broja juniora (na jednog registriranog juniora je dolazilo pet registriranih seniora) je tadašnji riječki nogometni podsavez osnovao Školu nogometa za rad s najmlađim uzrastima, od 15 godina na niže. Predsjednik Škole nogometa je postao Renato Tich, dok su Anđelko Perović, Milan Čohar, Božo Jović i Svetislav Nišić bili članovi Škole nogometa, dok je za trenera angažiran Teodor Nikolnikov.
Prvo pionirsko nogometno prvenstvo Rijeke odigrano je u sezoni 1960./1961. i u prvom, premijernom izdanju nastupilo je 4 pionirskih ekipa dvije ekipe pionira ”Rijeke”, te po jedna ekipa pionira ”3. maja” i ”Opatije”, a iznenađujuće prvim prvakom Rijeke su postali pioniri ”3. maja”.
Za razliku od juniora, pioniri su odigravali samo službena regionalna natjecanja. U Borovu se je od 1964. godine redovito svake godine održavao Savezni pionirski turnir, na kojima su obavezno nastupale pionirske ekipe svih jugoslavenskih nogometnih prvoligaških klubova i na tom turniru se je igralo samo unutra skupina, nije se razigravalo za prvaka. Pioniri ”Rijeke” su u nekoliko navrata bili najuspješnija ekipa svoje skupine. Pored Saveznog pionirskog turnira svojevremeno su se i odigravali i pionirski Turniri drugoligaških kubova.

JUNIORI ''RIJEKE'' finalisti hrrvatskog i jugoslavenskog kupa 1966.

JUNIORI ”RIJEKE” finalisti hrrvatskog i jugoslavenskog kupa 1966.

Tijekom pedesetih i šezdesetih godina su se često održavati neslužbeni juniorski turniri na kojima su se natjecale gradske selekcije, na kojima je sudjelovala i selekcija Rijeke, da bi se od 1965. godine do 1975. godine održavao službeni juniorski Turnir regija, na kojem se je natjecala i selekcija riječko-istarske regije (koja je bila i osvajačem turnira), da bi se 1974. i 1975. godine održao i pionirski Turnir regija. Za navedene selekcije su redovito nastupali i mladi riječki nogometaši.
U sezoni 1965./1966. juniori ”Rijeke” su nakon osvojenog podsaveznog i regionalnog omladinskog nogometnog kupa bili finalisti i hrvatskog i jugoslavenskog omladinskog nogometnog kupa. U finalu juniorskog kupa riječkog nogometnog podsaveza (otprilike kao sadašnji županijski nogometni kup) su juniori ”Rijeke” pobijedili juniore ”Crikvenice” s 6:0, dok su u finalu juniorskog kupa riječko-pulske zone pobijedili juniore ”Istre” Pula s 3:0. U polufinalu hrvatskog omladinskog kupa juniori ”Rijeke” su eliminirali juniore ”Hajduka” s 3:1, čime su se plasirali u finale hrvatskog juniorskog kupa i u završnicu jugoslavenskog juniorskog kupa, a finalna utakmica hrvatskog omladinskog kupa je bila puka formalnost jer su juniori i ”Rijeke” i ”Varteksa” Varaždin stekli pravo nastupa u završnici jugoslavenskog omladinskog kupa. Utakmica se je odigrala zbog hrvatskog trofeja i u toj je utakmici ”Varteks” pobijedio 9:8 nakon izvođenja jedanaesteraca, bilo je 1:1 nakon regularnog djela. Vinko Srok (‘’Rijeka’’) je bio proglašen najboljim igračem završnice hrvatskog omladinskog kupa. U završnici jugoslavenskog omladinskog kupa juniori ‘’Rijeke’’ su prvo u 1/4 finala pobijedili ‘’Rudar’’ Trbovlje 2:0, u 1/2 finalu ‘’Vardar’’ Skopje 1:0, da bi u finalu izgubili od juniora ‘’Crvene zvezde’’ Beograd 2:4. U ovim utakmicama za juniore ‘’Rijeke’’ su nastupali Mataja, Bobić, Tataj, Baranović, Medved, Devčić, Haramija, Borovčak, Ivančić, Malvić, Žutelija, Mohorović, Srok, Štrika, Matković i Silić, trener juniora ”Rijeke” je bio Tihomir Mrvoš, a ‘tehniko’ Karlo Kruljac.
Tijekom 5. mjeseca 1966. godine je Jugoslavija bila domaćin 19. Omladinskog turnira UEFA na kojem se natjecalo 16 reprezentacija, a ‘C’ skupina prve faze natjecanja se je odigrala u Rijeci (u skupini su se natjecale juniorske reprezentacije Italije, Čehoslovačke, Francuske i Italije). Tijekom odigravanja skupine gosti Rijeke i Opatije su boravili tadašnji predsjednik FIFAe Stanley Rous, predsjednik UEFAe Max Wiederkehr, glavni tajnik UEFAe Hans Bengerter i predsjednik omladinske komisije UEFAe Lodewijk Brunt, koji su uz praćenje utakmica na Kantridi u Opatiji održavali sastanke sa čelnicima jugoslavenskog i hrvatskog nogometnog saveza.
U sezoni 1967./1968. su juniori riječke ‘’Lokomotive’’ postali regionalni i hrvatski amaterski omladinski nogometni prvaci (posebno se je odigravalo prvenstvo za juniorske ekipe klubova koji su se natjecali u saveznim ligama). U finalu regije juniori ‘’Lokomotive’’ su pobijedili ‘’Istru’’ Pula s 1:0 , dok su na završnici hrvatskog omladinskog amaterskog prvenstva izgubili od ‘’Keramičara’ ’ Zagreb 1:2 i pobijedili ‘’Jedinstvo’’ Đakovo 3:1, te zahvaljujući boljoj gol-razlici postali prvakom. Za juniore ”Lokomotive” su u završnici nastupali Manzin, Feteh, Malik, Miočić, Lovrinović, Barešić, Kranjčić, Fak, Pap, Jeseničnik, Pilepić i Štrk, a trener juniora ”Lokomotive” je bio Ristić Aleksandar. Treba spomenuti da se omladinsko amatersko nogometno prvenstvo Jugoslavije nije održavalo.
Početkom 1969. godine je ”Rijeka” počela organizirati ”Memorijal Pero Radaković” u spomen na svog prerano umrlog igrača, koji je s godinama postao tradicionalan.
Ne znam koliko točno to danas znači, ali tijekom 1977. godine je Grad Rijeka od strane UEFA promovirana u europski centar omladinskog nogometa.
Na osnivačkoj skupštini novooformljenog Općinskog nogometnog saveza Rijeke (11.05.1978.) je prihvaćen nacrt sporazuma o osnivanju Omladinske nogometne škole ”Pero Radaković” koja je trebala početi sa radom od slijedeće sezone na riječkom Partizanovom igralištu, ali nažalost do osnutka iste škole nikada nije došlo.
Krajem ljeta 1978. godine je i ”Pomorac” Kostrena počeo organizirati ”Memorijal Egon Polić” u spomen na svog prerano umrlog igrača, koji je postao tradicionalan.
U sezoni 1980./1981. su juniori ‘’Rijeke’’ postali regionalnim i hrvatskim omladinskim nogometnim prvacima (turnir juniorskih ekipa klubova saveznih liga). U finalu hrvatskog omladinskog prvenstva juniori ‘’Rijeke’’ su pobijedili ‘’Hajduk’’ Split s 2:1. Za juniore ‘’Rijeke’’ su nastupali Bonifačić, Tibljaš, Berc, Uzelac, Prpić, Rubčić, Ljepojević, Mršić, Vučković, Mladenović, Šimić, Valenčić I., Valenčić P., Škerjanc i Matijević. Trener juniora ”Rijeke” je bio Lukarić Vladimir, dok je ‘tehniko’ bio Kruljac Karlo.
U sezoni 1981./1982. su juniori ‘’Rijeke’’ osvojili regionalni, hrvatski i jugoslavenski omladinski nogometni kup. U finalu regionalnog kupa su pobijedili ‘’Pazinku’’ Pazin s 4:1, u polufinalu hrvatskog kupa su pobijedili ‘’Osijek’’ Osijek 6:5 (1:1) na penale, dok su u finalu (također na penale) pobijedili ‘’Dinamo’’ Zagreb 4:3 (1:1). U 1/4 finalu jugoslavenskog kupa juniori ”Rijeke” su pobijedili ”Vardar” Skopje s 4:1, a u 1/2 finalu pobijedili ”Željezničar” s 2:0, dok su u finalu jugoslavenskog omladinskog nogometnog kupa pobijedili ”Vojvodinu” Novi Sad s 3:0, čime su po prvi i jedini put osvojili jugoslavenski omladinski nogometni kup. Za juniore ”Rijeke” su nastupali Tibljaš, Berc, Sterpin, Božičić, Prpić, Rubčić, Radaković, Vučić, Valenčić I., Valenčić P., Matijević, Mladenović, Šimić, Škerjanc, Vučković, Rajnović, Sviličić, Keser, Mršić i Pučić. Trener juniora ”Rijeke” je bio Vladimir Lukarić, dok mu je pomoćnik bio Drago Čohar.
U sezoni 1986./1987. su juniori ‘’Rijeke’’ bili prvacima hrvatske juniorske nogometne lige – zapad i prvacima Hrvatske. U finalu hrvatske nogometne lige – zapad su pobijedili ‘’Istru’’ Pula s 2:0, dok su u polufinalu prvenstva Hrvatske pobijedili ‘’Hajduk’’ Split 4:2 (0:0) na penale, a u finalu ‘’Osijek’’ Osijek s 2:1. (Završnica juniorskog prvenstva Hrvatske se igrala u Hreljinu). Na juniorskom prvenstvu Jugoslavije u polufinalnoj skupini juniori ‘’Rijeke’’ su uz ‘’Sutjesku’’ Nikšić, ‘’Sarajevo’’ Sarajevo i ‘’Crvenu zvezdu’’ Beograd zauzeli 2. mjesto. Za juniore ”Rijeke” su nastupali Milinković, Modrić, Babičić, Belaić, Grubor, Sušanj, Cazin, Mravić, Čorak, Bukvić, Ljubančić, Deluka, Osmani i Skočić, a trener juniora ”Rijeke” je bio Drago Čohar.
Od sezone 1987./1988. su se počela održavati nogometna prvenstva za kadete, a od slijedeće sezone i nogometni kup za taj uzrast.
U sezoni 1988./1989. su kadeti ‘’Rijeke’’ osvojili regionalni i hrvatski kadetski nogometni kup. U polufinalu su kadeti ‘’Rijeke’’ pobijedili ‘’Dinamo’’ Zagreb 2:0, s u finalu nakon penala pobijedili ‘’Osijek’’ Osijek 7:5 (2:2). Završnica se je igrala u Rijeci. Za kadete ”Rijeke” su nastupali Mladenić, Duda, Demo, Arčaba, Bernobić, Milinović, Lukarić, Šarić, Hadžić, Uremović, Tadić, Gregorović, Ban, Matijaš, Zubović i Nikolić, a trener kadeta ”Rijeke” je bio Milovan Doričić.
JUNIORI ''RIJEKE'' osvajači hrvatskog i finalisti jugoslavenskog kupa 1991.

JUNIORI ”RIJEKE” osvajači hrvatskog i finalisti jugoslavenskog kupa 1991.

U sezoni 1990./1991. je osvojen posljednji omladinski trofej za vrijeme Jugoslavije. Juniori ‘’Rijeke’’ su osvojili regionalni i hrvatski juniorski nogometni kup. U finalu regionalnog juniorskog kupa juniori ‘’Rijeke’’ su pobijedili ‘’Proleter’’ Potpićan s 21:1, u 1/2 finalu hrvatskog kupa su pobijedili ‘’Osijek’’ Osijek s 1;0, dok su u finalu pobijedili ‘’Dinamo’’ Zagreb s 2:1. Završnica se igrala u Kostreni i Rijeci. U 1/4 finala jugoslavenskog kupa juniori ‘’Rijeke’’ su pobijedili ‘’Vardar’’ Skopje, u 1/2 finalu ‘’Olimpiju’’ Ljubljana s 3:0, dok su u posljednjem jugoslavenskom juniorskom nogometnom finalu izgubili od ‘’Budućnosti’’ Titograd na penale 5:6 (1:1). Za juniore ”Rijeke” su nastupali Mladenić, Duda, Gregorović, Demo, Lukarić, Bernobić, Milinović, Šarić, Uremović, Tadić, Zubović, Arčaba i Ban. Trener juniora ”Rijeke” je bio Nikola ‘Pape’ Filipović, dok mu je pomoćnik bio Zvjezdan Radin.
Zbog raspada Jugoslavije, hrvatskog osamostaljenja i Domovinskog rata natjecanja u svim sportovima (pa tako i nogometu) su se tijekom jeseni i zime 1991. godine stalno odgađala, te su počela na proljeće 1992. godine sa malo izmijenjenim sustavom natjecanja, ali ne previše u odnosu na onaj iz vremena bivše država (doslovno se je nastavilo tamo gdje se je bilo stalo), te su se tijekom proljeća i ljeta 1992. godine odigravali ubrzanim ritmom.
JUNIORI ''RIJEKE'' prvaci Hrvatske 1992.

JUNIORI ”RIJEKE” prvaci Hrvatske 1992.

Hrvatskim osamostaljenjem juniori ”Rijeke” su postali prvim hrvatskim juniorskim nogometnim prvacima i osvajačima hrvatskog juniorskog nogometnog kupa, ali se ne smije zaboraviti da su juniori ”Rijeke” dvije godine zaredom osvojili hrvatski juniorski nogometni kup (kalendarski gledano posljednji za vrijeme Jugoslavije i prvi u samostalnoj Hrvatskoj).
U finalu prvenstva riječkog nogometnog područja juniori ”Rijeke” su pobijedili ”Orijent” s 6:0, dok su u 1/2 finalu prvenstva Hrvatske pobijedili ”Hajduk” Split s 4:1, a u finalu su pobijedili ”Osijek” Osijek s 2:1, čime su postali prvacima. Jasmin Samardžić (”Rijeka”) je proglašen najboljim igračem završnice prvenstva. Za juniore ”Rijeke” su nastupali Skakić, Zubović, Balaban, Horvat, Gušić, Čučković, Samardžić, Gregorović, Kelentrić, Rožmanić, Smolčić, Volarić, Hadić, Uković i Blažić, trener juniora ”Rijeke” je bio Drago Čohar.
U 1/2 finalu hrvatskog nogometnog kupa juniori ‘’Rijeke’’ su pobijedili ‘’Osijek’’ Osijek s 4:0, dok su u finalu bili uspješniji od ‘’Splita’’ Split nakon izvođenja penala 5:3 (1:1). Završnica hrvatskog juniorskog nogometnog kupa se je igrala u Kostreni i Rijeci. Za juniore ”Rijeke” su nastupali Knez, Tokić, Kelentrić, Volarić, Čučković, Šijanec, Majetić, Škarić, Rožmanić, Blažić, Pober, Andrić, Miljak i Rošer. Trener juniora ”Rijeke” je bio Vladimir Lukarić.
U sezoni 1993./1994. su kadeti ‘’Rijeke’’ osvojili regionalni i hrvatski kadetski nogometni kup. U 1/2 finalu završnice hrvatskog kupa kadeti ‘’Rijeke’’ su pobijedili ‘’Vareks’’ Varaždin s 2:0, a u finalu ‘’Zagreb’’ Zagreb s 4:0. Za najboljeg igrača završnice kadetskog kupa je proglašen Senad Rožajac, dok je najbolji strijelac postao Paolo Michelazzi. Za kadete ”Rijeke” su nastupili Milić, Vujičić, Sergo, Jerić, Pahić, Šušnjar, Smoje, Vujanović, Čičić, Balaban, Aladžić, Jutreša, Rožajac, Michellazzi, Marčelja i Štiglić. Trener kadeta ‘’Rijeke’’ je bio Miroslav Uljan.
U sezoni 1995./1996. su i juniori i pioniri ‘’Rijeke’’ postali hrvatskim nogometnim prvacima.
Nakon što su postali prvacima zapadne skupine 1. hrvatske juniorske nogometne lige juniori ‘’Rijeke” su u 1/2 finalu završnice hrvatskog prvenstva pobijedili ‘’Croatiu’’ Zagreb s 1:0, a u finalu su na penale pobijedili ‘’Varteks’’ Varaždin 6:5 (2:2). U su za juniore ”Rijeke” su nastupali Milić, Rakocija, Čaval, Sergo, Jerić, Panić, Batkovski, Juriša, Rožajac, Balaban, Sladaković, Michelazzi, Marčelja i Mlinar. Trener juniora ‘’Rijeke’’ je bio Ivan Kocjančić.
Za razliku od juniora pioniri ‘’Rijeke’’ su prvo postali županijski i regionalni prvaci, da bi u 1/2 finalu završnice hrvatskog pionirskog nogometnog prvenstva pobijedili ‘’Slaven Belupo’’ Koprivnica s 4:0, a u finalu ‘’Osijek’’ Osijek s 5:1. Za pionire ”Rijeke” su nastupali Toroman, Grujić, Pensa, Dadić, Sinčić, Jug, Klić, Vukelić, Bošnjak, Adžamić, Linić, Tokić, Žitković, Boškić, Aladžić i Čuturilo. Trener pionira ‘’Rijeke’’ je bio Marijan Bjelanović.
U sezoni 1996./1997. juniori ‘’Rijeke’’ su osvojili županijski, regionalni i hrvatski nogometni kup. U finalu županijskog nogometnog kupa juniori ‘’Rijeke’’ su pobijedili ‘’Pomorac’’ Kostrena s 2:0, u 1/2 finalu regionalnog kupa su pobijedili ‘’Nehaj’’ Senj s 11:0, a u finalu ‘’Umag’’ Umag sa 6:0. U završnici hrvatskog kupa juniori ‘’Rijeke’’ su u 1/2 finalu nakon penala pobijedili ‘’Varteks’’ Varaždin 4:3 (0:0), a u finalu ‘’Hajduk’’ Split s 1:0. Za juniore ”Rijeke” su nastupali Sušić, Chinchella, Rakocija, Čaval, Vučak, Sladaković, Duvnjak, Mlinar, Batkovski, Rožajac, Marčelja, Jerić, Petrović, Mihelazzi, Marčelja, Bošnjak, Babić, Peček i Mijatović. Trener juniora ‘’Rijeke’’ je bio Ivan Kocjančić.
U međuvremenu je došlo do reorganizacije HNSa, umjesto dotadašnje 4 nogometne regije oformljeno je 5 nogometnih sjedišta, čime je došlo do promjene organizacije i natjecanja među seniorima, juniorima, kadetima i pionirima.
U sezoni 1999./2000. su pioniri ‘’Rijeke” postali županijski, međužupanijski i hrvatski nogometni prvaci. Nakon osvajanja županijskog nogometnog prvenstva pioniri ‘’Rijeke’’ su u 1/2 finalu međužupanijskog prvenstva pobijedili ‘’Otočac’’ Otočac s 20:0, a u finalu ‘’Uljanik’’ Pula s 3:0. Na završnici hrvatskog pionirskog prvenstva pioniri ‘’Rijeke’’ su pobijedili ‘’Hajduk’’ Split 3:1, ‘’Cibaliu’’ Vinkovce 2:0, remizirali s ‘’Dinamom’’ Zagreb 1:1 i izgubili od ‘’Varteksa’’ Varaždin 0:1, te su zahvaljujući boljoj gol-razlici postali prvacima Hrvatske. Za pionire ”Rijeke” su nastupali Hodžić, Škaron, Prospero, Bjelanović, Švrljuga, Rukavina, Con, Topolovac, Sertić, Adler, Žic, Tomašić, Petranović, Vlatković, Peranić, Hasanbašić, Novković i Valenčić. Trener pionira ”Rijeke” je bio Mladen Romić.
 JUNIORI ''RIJEKE'' osvajači hrvatskog kupa 2007.

JUNIORI ”RIJEKE” osvajači hrvatskog kupa 2007.

U sezoni 2006./2007. su juniori ‘’Rijeke’’ osvojili županijski, međužupanijski i hrvatski nogometni kup. Na završnici hrvatskog kupa juniori ‘’Rijeke’’ su pobijedili ‘’Inter’’ Zaprešić 4:2 i ‘’Osijek’’ Osijek 2:1, remizirali s ‘’Varteksom’’ Varaždin 1:1 i izgubili od ‘’Hajduka’’ Split 0:1, te zahvaljujući boljoj gol-razlici osvojili hrvatski juniorski kup. Za najboljeg igrača završnice hrvatskog juniorskog kupa je proglašen Deni Erceg (‘’Rijeka’’). Za juniore ”Rijeke” su nastupali Knežević, Sertić, Bertoša, Samardžija, Erceg, Weitzer, Datković, Crljenica, Miškulin, Hasanbegović, Tadejević, Kreilach, Plehinger, Grbavac, Pilčić i Bajramović. Trener juniora ”Rijeke” je bio Mladen Ivančić.
Mnogi će možda reći da je dosta trofeja, međutim ako se osvrnete unazad dvadesetek godina i uzmete broj dobnih kategorija (juniori, kadeti, pioniri) lako se može zaključiti da je malo, premalo… S druge strane realno gledajući možda su juniori, kadeti ili pioniri ‘’Rijeke’’ puno uspješniji nego prva ekipa (seniori) ‘’Rijeke’’.
I u cijeloj priči pojavljuje se jedna konstanta, koja se vuče jako dugo, daleko iz vremena Jugoslavije… Mnogo dečki su kao pioniri, kadeti ili juniori primjerice ‘’Rijeke’’ pružali jako dobre partije, međutim prelaskom u seniore jedan mali dio njih se nije snašao ili im nije pružena prilika, ali definitivno velika većina njih je doslovno nestala sa velike scene i izgubili su se na marginama vremena.
Dugi niz godina Hrvatski nogometni savez dodjeljuje Trofej podmlatka i ovim putem ću navesti tko je do sada iz Rijeke dobio taj trofej, a to su – ”Rijeka” (1979.), posthumno Ivica Smolčić (1981.), Milan Blažević (1985.) i Karlo Kruljac (2005.).

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone