RIJEČKI NOGOMET 2002.-2013. (SPORT jučer&danas – 6)

20. listopada 2013. | Kategorija: Sport

Kup je naš! 2005.

Kup je naš! 2005.

Piše: Zoran Mikulić

U sezoni 2002./2003. je ”Rijeka” završila u sredini Lige za opstanak 1. hrvatske nogometne lige, dok je ”Orijent” završio pri samom vrhu Lige za opstanak južne skupine 2. hrvatske nogometne lige. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lučki radnik” i ”Zamet”, te ”Rikard Benčić”.
U sezoni 2003./2004. je ”Rijeka” završila u sredini Lige za prvaka 1. hrvatske nogometne lige, dok je ”Orijent” ispao iz južne skupine 2. hrvatske nogometne lige. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lučki radnik” i ”Zamet”, te ”Dedal”, ”Lokomotiva” i ”Rikard Benčić”.
Zbog svog dobrog plasmana u prethodnoj sezoni ”Rijeka” je ušla u 2. pretkolo Kupa UEFA 2004./2005., u kojem je ispala od turskog ”Genclerbirligia” iz Ankare (0:1 i 2:1).

Tomislav Erceg

Tomislav Erceg

U sezoni 2004./2005. je ”Rijeka” u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi igrala jako dobro, ali je pred kraj prvenstva posustala posvetivši se kupu, pa je završila u sredini Lige za prvaka. Treba spomenuti da je Tomislav Erceg u ovoj sezoni bio najbolji strijelac 1. hrvatske nogometne lige. ”Orijent” je u zapadnoj skupini 3. hrvatske nogometne lige završio prije pri dnu ljestvice. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Zamet”, te ”Dedal” i ”Rikard Benčić”.
”Rijeka” je u finalu hrvatskog nogometnog kupa bio uspješnija od ”Hajduka” Split (2:1 i 1:0), pri čemu je prvi put osvojila hrvatski kup.
U sezoni 2004./2005. su za ”Rijeku” nastupali Marić, Radman, Knežević, Lerant, Tadić, Butić, Čaval, Erceg, Šarić, Brkić, Novaković, Mujdža, Linić, Tkalčević, Kalulić, Sharbini, Dunković, Ivančić, Sertić, Prišć, Mitu i Dobrić.

Tijekom marta 2005. godine je u Labinu, Mavrincima, Rijeci, Kostreni, Krku i Novom Vinodolskom održan kvalifikacijski turnir za 4. UEFAin Kup regija, na kojemu su nastupale amaterske nogometne reprezentacije Sjedišta Rijeka, Sjeverozapadne Švicarske, Lichtenstaina i Dacie (Rumunjska), kojeg je Dacia osvojila. Za amatersku nogometnu reprezentaciju Sjedišta Rijeka su nastupali Batelić, Zmajla, Gnip, Jup, Jurinčić, Jerković, Buždon, Duvnjak, Jurić, Rudan, Černjul, Stanić, Damjanović, Miletić, Sišul, Strukan i Tomljanović.
Zbog osvojenog hrvatskog nogometnog kupa ”Rijeka” je ušla u pretkolo Kupa UEFA 2005./2006., u kojem je ispala od bugarskog ”Litexa” Lovech (0:1 i 2:1). Pred početak prvenstva 2005./2006. je ”Rijeka” zbog osvojenog kupa igrala u hrvatskom Super-kupu, u kojem je minimalno poražena od aktualnog prvaka ”Hajduka” Split (0:1).

U sezoni 2005./2006. je ”Rijeka” u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi postala hrvatskim viceprvakom, dok je ”Orijent” u zapadnoj skupini 3. hrvatske nogometne lige završio pri samom vrhu ljestvice. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Rikard Benčić”, te ”Dedal” i ”Zamet”. Pored natjecanja u hrvatskom prvenstvu i kupu ”Rijeka” se je tijekom zimske pauze natjecala i na 1. hrvatskom dvoranskom prvenstvu.
”Rijeka” je u svom drugom, uzastopnom finalu hrvatskog nogometnog kupa bila uspješnija od ”Varteksa” Varaždin (4:0 i 1:5), pri čemu je osvojila svoj drugi hrvatski kup.
Za ”Rijeku” su u sezoni 2005./2006. nastupali Radman, Žilić, Knežević, Katulić, Lerant, Tadić, Zekić, Krpan, Šarić, Budicin, Rendulić, Prišć, Prpić, Linić, Novaković, Kurilić, Sharbini Ah., Sharbini An., Kerkez, Ivančić, Tkalčević, Vugrinec, Dobrić, Brkić, Bobic, Bosnar i Rubil.

Radomir Đalović

Radomir Đalović

Iako od kraja 1965. godine na međunarodnoj sceni postoji nogometni sindikat (FIFPro), prvi nogometni sindikat je osnovan u Rijeci tijekom veljače 2006. godine na regionalnoj razini i nedugo nakon toga je kao takav ušao u FIFPro, da bi se na državnoj razini Nogometni sindikat osnovao u prosincu 2010. godine.
Zbog osvojenog hrvatskog nogometnog kupa ”Rijeka” je ušla u pretkolo Kupa UEFA 2006./2007., u kojem je ispala od ciparske ”Omonia” Nicosia (2:2 i 1:2). Pred početak prvenstva 2006./2007. je ”Rijeka” zbog osvojenog kupa igrala u hrvatskom Super-kupu, u kojem je uvjerljivo poražena od aktualnog prvaka ”Dinama” Zagreb (1:4).

U sezoni 2006./2007. ”Rijeka” je u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice, dok je ”Orijent” u zapadnoj skupini 3. hrvatske nogometne lige završio u sredini ljestvice. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”, te ”Dedal” i ”Kozala”. Pored natjecanja u prvenstvu i kupu ”Rijeka” se je tijekom zimske pauze natjecala i na 2. hrvatskom dvoranskom prvenstvu.
Za spomenuti je da su juniori ”Rijeke” u sezoni 2006./2007. osvojili hrvatski juniorski nogometni kup.
Jedna od zanimljivosti je da su utakmicu 4. kola 3. hrvatske nogometne lige – zapad između ”Orijenta” i ”Žminja” (1:3), odigranoj na Igralištu Krimeja 10.09.2006. na terenu bile sve 4 nogometne sutkinje, što je pobudilo veliko zanimanje javnosti jer su po prvi put u povijesti na ovim prostorima jednu nogometnu utakmicu sudile žene. Glavna sutkinja je bila Mihaela Gurdon – Bašimanović (Zaprešić), pomoćne sutkinje su bile Nada Žarković (Zagreb) i Lada Rojc (Velika Gorica), dok je 4. sutkinja bila Suzana Szittar (Zagreb).

U sezoni 2007./2008. ”Rijeka” je u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi završila u gornjem domu ljestvice, a njen igrač Radomir Đalović je u izboru Hrvatske radio-televizije proglašen najboljim igračem lige. ”Orijent” je u zapadnoj skupini 3. hrvatske nogometne lige završio oko sredini ljestvice. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”, te ”Dedal” i ”Kozala”. Pored natjecanja u prvenstvu i kupu ”Rijeka” se je tijekom zimske pauze natjecala i u 3. hrvatskom dvoranskom prvenstvu.
Svakako treba spomenuti da je riječki nogometni sudac Ivan Bebek u sezoni 2007./2008. postao prvim riječkim sucem koji je sudio jednu od utakmicu europske Lige prvaka (između ”Lazia” i ”Werdera”).
Po odigravanju sezone je ”Rijeka” prema svom plasmanu u prvenstvu ušla u Inter-toto kup 2008. godine, u kojem je u 1. kolu ispala od makedonske ”Renove” Džepište (0:0 i 0:2).
Tijekom lipnja 2008. godine se je u Austriji i Švicarskoj odigralo Europsko nogometno prvenstvo na kojem je nastupila hrvatska ‘A’ nogometna reprezentacija, a od riječana su nastupali Dario Knežević i Igor Budan, dok je u ulozi 4. suca na ovom prvenstvu bio riječki nogometni sudac Ivan Bebek.

Anas Sharbini

Anas Sharbini

U sezoni 2008./2009. ”Rijeka” je u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi završila pri samom vrhu ljestvice, a njen igrač Anas Sharbini je u izboru ”Sportskih novosti” proglašen najboljim igračem lige. ”Orijent” je u zapadnoj skupini 3. hrvatske nogometne lige završio oko sredini ljestvice. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”, te ”Dedal”, ”Grbci 2000” i ”Kozala”. Pored natjecanja u prvenstvu i kupu ”Rijeka” se je tijekom zimske pauze natjecala i u 4., posljednjem hrvatskom dvoranskom prvenstvu.

Zbog svog plasmana u prethodnoj sezoni ”Rijeka” je ušla u novooformljenu Europsku ligu (reizdanje Kupa UEFA) 2009./2010., u kojem je u 2. pretkolu eliminiralo luksenburški ”Differdange 03” Luksemburg (0:1 i 3:0), da bi u 3. pretkolu ispala od ukrajinskog ”Metalista” Harkiv (1:2 i 0:2).

U sezoni 2009./2010. ”Rijeka” je u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi završila na sredini ljestvice, dok je u ”Orijent” u zapadnoj skupini 3. hrvatske nogometne lige završio na sredini ljestvice. U ovoj sezoni je u zapadnu skupinu 4. hrvatske nogometne lige, ali je na kraju sezone ispala. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lučki radnik”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”, te ”Grbci 2000” i ”Kozalu”.
U sezoni 2010./2011. ”Rijeka” je u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi završila na sredini ljestvice, dok je ”Orijent” u zapadnoj skupini 3. hrvatske nogometne lige završio na sredini ljestvice. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lokomotivu”, ”Lučki radnik”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”, te ”Grbci 2000” i ”Kozalu”.
U sezoni 2011./2012. ”Rijeka” se je u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi borila za opstanak u ligi, dok je ”Orijent” u zapadnoj skupini 3. hrvatske nogometne lige završio pri dnu ljestvice. Od riječkih klubova u županijskim ligama su se natjecali ”Lokomotivu”, ”Lučki radnik”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”, te ”Grbci 2000”, ”Kozalu” i ”Stari grad”. Tijekom prosinca 2011. godine se je u Dvorani mladosti održalo 1. županijsko dvoransko prvenstvo (”Opatija” pobjednik).

Tijekom početka 2012. godine se je ”Rijeka” privatizirala, dok je tijekom ljeta započeo proces stečaja u ”Orijentu” zbog financijskih dugova iz prošlosti.

Leon Benko

Leon Benko

U sezonu 2012./2013. je ”Rijeka” krenula ambiciozno i završila pri vrhu ljestvice, te je u sljedećoj sezoni stekla pravo nastupa u kvalifikacijama za Europsku ligu, ali je veoma rano ispala iz hrvatskog nogometnog kupa. Treba spomenuti da je Leon Benko u ovoj sezoni bio najbolji strijelac 1. hrvatske nogometne lige. Pred početak ove sezone je došlo na reorganizacije zapadne skupine 3. hrvatske nogometne lige, koja se je razdvojila za zapadnu skupinu (koja pokriva središte Rijeka) i skupinu središte (koja pokriva središte Zagreb), a do sada su ove skupine bile ujedinjene. ”Orijent” je zapadnoj skupini 3. hrvatske nogometne lige završio u sredini ljestvice. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lučki radnik” i ”Zamet”, te ”Grbci 2000”, ”Kozala”, ”Lokomotiva”, ”Rikard Benčić” i ”Stari grad”. Tijekom prosinca 2012. godine se je u Dvorani mladosti održalo 2. županijsko dvoransko prvenstvo (”Crikvenica” pobjednik).
Tijekom travnja 2013. godine se je u bugarskim gradovima Lovechu i Tetevanu odigrala 2. kvalifikacijska skupina UEFA Kup regija, na kojemu su se natjecale regionalne amaterske selekcije Jugoistočne regije (Bugarska), Prahova Muntania (Rumunjska), Nogometnog središta Rijeka (koja je nosila naziv Rijeka i bila je predstavnik Hrvatske) i selekcija Ženeve (Švicarska), a Jugoistočna regija je zauzela 1., a Rijeka 2. mjesto. Za Nogometno središte Rijeka su nastupali Baričević, Nenadić, Miculinić, Duračak, Tomić, Baša, Poropat, Peričić, Tucaković, Grbac, Mance, Linić, Pavić, Cianci, Nenadić, Kapular i Miletić.
Od osamostaljenja Hrvatske od nogometaša ‘’Rijeke’’ ili rođenjem riječani za ‘A’ reprezentaciju Hrvatske su nastupali Jasmin Agić, Boško Balaban, Elvis Brajković, Goran Brajković, Igor Budan, Knežević Dario, Siniša Linić, Damir Milinović, Mladen Mladenović, Dubravko Pavličić, Saša Peršon, Renato Pilipović, Mladen Romić, Anas Sharbini, Dario Smoje, Daniel Šarić, Davor Vugrinec i Zoran Vulić.
Pored gore navedenih nogometaša za ”Rijeku” je još igralo nekoliko nogometaša – ‘stranaca’, koji su kao igraći ”Rijeke” nastupali za ‘A’ reprezentacije svojih zemalja, a oni su Igor Benedejčič (Slovenija), Senad Brkić i Admir Hasančić (Bosna i Hercegovina), Barnabas Sztipanovicz (Madžarska), Naum Batkovski i Miroslav Weiss (Makedonija) i Radomir Đalović (Crna gora).
Tijekom ovog perioda odigralo se je dosta prijateljskih nogometnih utakmica, a ja ću ih navesti nekoliko. Povodom 50 godina ”Rijeke” na Kantridu su se sastali ”Rijeka” i ‘A’ reprezentacija Hrvatske (0:2), a hrvatskoj reprezentaciji je ovo bila posljednja utakmica pred odlazak na EURO ’96. u Engleskoj. Pored ove utakmice ”Rijeka” se je još sastala sa ‘A’ reprezentacijama Sirije (2:2) i Bosne i Hercegovine (3:2).

Od osamostaljenja Hrvatske do danas se je u Rijeci odigralo nekoliko utakmica hrvatskih reprezentacija (premalo).
Zabilježeno je da je ‘A’ reprezentacija Hrvatske odigrala nekoliko prijateljskih utakmica, svije protiv ‘A’ reprezentacije Slovačke (1:0 i 3:0), te po jednu protiv ‘A’ reprezentacija Poljske (2:1), Irana (2:0), Austrije (1:0), Bugarske (0:0), Norveške (2:1), Moldavije (1:0) i Katara (3:2).
Pored ovih prijateljskih utakmica su ‘A’ i ‘B’ mlada reprezentacija Hrvatske međusobno igrale (1:2), te da su veteranske reprezentacije Hrvatske i Italije (2:3) odigrale humanitarnu utakmicu.
Od službenih utakmica hrvatskih reprezentacija odigrane su samo – 1/8 finala kvalifikacija za europsko juniorsko nogometno prvenstvo između juniorskih reprezentacija Hrvatske i Francuske (0:0), te kvalifikacijska utakmica između ‘A’ reprezentacija Hrvatske i Latvije (2:0).

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone