RIJEČKI NOGOMET 1991.-2002. (SPORT jučer&danas – 5)

14. listopada 2013. | Kategorija: Sport

Poništeni gol Rijeci! "RIJEKA'' - ''OSIJEK'' 1999.

Poništeni gol Rijeci!
“RIJEKA” – ”OSIJEK” 1999.

Piše: Zoran Mikulić

Zbog općepoznate političke i ratne situacije, raspada Jugoslavije zbog rata i hrvatskog osamostaljenja oformljena su samostalna hrvatska prvenstvena i kup natjecanja u kojima su klubovi uglavnom bili raspoređeni prema plasmanu u posljednjem izdanju jugoslavenskih natjecanja. Zbog ratnog stanja u Hrvatskoj i uvedenog moratorija zbog nesigurnosti svih nogometaša, nogometnih djelatnika i gledatelja početak službenih nogometnih natjecanja za sezonu 1991./1992. su trebala započeti tijekom kolovoza 1991. godine, ali su se često odgađala pa su započela tek krajem veljače i početkom ožujka 1992. godine. Krajem ljeta i tijekom jeseni 1991. godine su se na područjima Hrvatske koja nisu bila obuhvaćena ratom odigravalo niz humanitarnih utakmica, te nekoliko značajnijih turnira.

Prvi od tih turnira je bio Trofej ‘Novog lista’ koji se je odigrao u Rijeci, Zagrebu i Splitu i na kojem su nastupili dojučerašnji jugoslavenski prvoligaši iz Hrvatske – ”Rijeka” Rijeka, ”Hajduk” Split, ”Dinamo” Zagreb i ”’Osijek” Osijek. Nakon ovoga je uslijedilo neslužbeno nogometno prvenstvo Hrvatske ‘Slobodna Hrvatska 1991.’, čiji se prvi dio odigrao po Hrvatskom zagorju i Međimurju, a drugi dio u Istri, a nastupilo je budućih 7 hrvatskih prvoligaša uključujući i ”Rijeku”. Paralelno s ovim natjecanjem se je u Rijeci ‘Trofej Compa’ na kojem su nastupili riječki klubovi ”Grbci”, ”Lokomotiva”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”. Nekako za vrijeme odigravanja navedenih turnira se je na području Rijeke i okolice počeo održavati turnir ‘Sportaši Hrvatske – HNS Rijeka 1991.’ (i u ostalim sportovima su se održavali turniri ovakvog naziva), a ovo natjecanje se sastojalo od 2 turnira – ‘Turnir drugoligaša i trećeligaša’, a sav prihod s ovog natjecanja je išao u dobrotvorne svrha. Na ‘Turniru drugoligaša i trećeligaša’ su se od riječkih klubova natjecali ”Lučki radnik” (osvoji turnir) i ”Orijent”, dok su se na ‘Turniru niželigaša’ od riječkih klubova natjecali ”Grbci”, ”INA Delta”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet” (pobjednik turnira). Za ovaj turnir moram spomenuti da su svi klubovi bili oslabljeni, jer je dio njihovih igrača bio na ratištu, što im se događalo i narednih nekoliko sezona u službenim natjecanjima. Pred sam kraj 1991. godine je u Zagrebu održan malonogometni turnir ‘Neovisna Hrvatska 1991.’ na kojem je nastupilo većina budućih hrvatskih prvoligaških ekipa, pa tako i ”Rijeka”.

Čim je ratna stihija pomalo počela jenjavati krajem veljače i početkom ožujka 1992. godine su se u Hrvatskoj počela ubrzanim ritmom održavati službena natjecanja u novooformljenim hrvatskim natjecanjima. U prvenstvima hrvatske su od riječkih klubova u 1. hrvatsku nogometnu ligu je ušla ”Rijeka”, u zapadnu skupinu 2. hrvatske nogometne lige je ušao ”Orijent”, u primorsku skupinu 3. hrvatske nogometne lige je ušao ”Lučki radnik”, u ‘B’ grupu riječke skupine 4. hrvatske nogometne lige su ušli ”Grbci”, ”INA Delta” i ”Lokomotiva”, dok su u riječku skupinu 5. hrvatske nogometne lige ušli ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”, a tijekom narednih godina se je nastavila tradicija iz vremena Jugoslavije o redovitim mijenjanjima sustava natjecanja (ali bržim ritmom), pri čemu je nekoliko klubova nestalo, a par njih se oformilo. U prvo izdanje hrvatskog nogometnog kupa 1992. godine je ušlo 7 klubova koji su bili izborili plasman u završnicu Kupa maršala Tita 1991./1992.

Za spomenuti je da su juniori ”Rijeke” 1992. godine postali prvi hrvatski juniorski prvaci i osvajači prvog hrvatskog juniorskog kupa od osamostaljenja Hrvatske.

Sezona 1992./1993. se je počela normalo odvijati. ”Rijeka” je završila u gornjem domu 1. hrvatske nogometne lige i da je u ovoj sezoni po prvi i jedini put dobila Trofej za fair-play, ”Orijent” je u južnoj skupini 2. hrvatske nogometne lige završio oko sredine ljestvice, dok je ”Lučki radnik” u zapadnoj skupini 3. hrvatske nogometne lige završio pri samom vrhu. Od riječkih klubova u primorskoj skupini 4. hrvatske nogometne lige su se natjecali ”Grbci”, ”INA Delta”, ”Lokomotiva”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”. Od ove sezone je uveden hrvatski model prednatjecanja i završnice hrvatskog nogometnog kupa. Pred sam kraj 1992. godine je u Zagrebu održano Dvoransko prvenstvo Hrvatske, na kojem je ekipa ”Rijeke” postala viceprvakom.

Početkom prosinca 1992. godine se je u Rijeci održao nogometni turnir ‘Mladost, sport, rekreacija’ na kojemu su se natjecale mlade regionalne nogometne selekcije istarsko – primorsko – goranske, dalmatinske, zagrebačke i slavonske regije, koje su nosile naziv po mjestu – sjedištu regije (Rijeka, Split, Zagreb i Osijek).

Tijekom lipnja 1993. godine su se u francuskom Landuedoc – Roissillonu održale Mediteranske igre na kojima se je natjecala hrvatska mediteranska nogometna reprezentacija, za koju su od riječana i nogometaša ”Rijeke” nastupali Zoran Ban i Daniel Šarić.

MLADENOVIĆ MLADEN

MLADENOVIĆ MLADEN

U sezoni 1993./1994. je ”Rijeka” završila u gornjem domu 1. hrvatske nogometne lige, dok je njen igrač Mladen Mladenović u izboru ”Sportskih novosti” proglašen najboljim igračem 1. hrvatske nogometne lige. ”Orijent” je u južnoj skupini 2. hrvatske nogometne lige postao viceprvakom, a ”Lučki radnik” je u zapadnoj skupini 3. hrvatske nogometne lige također postao viceprvak čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U kvalifikacijama je ”Lučki radnik” bio daleko uspješniji od ”Nehaja” Senj, ali su kvalifikacije poništene jer je za ”Lučki radnik” nastupio neregistrirani igrač. Od riječkih klubova u primorskoj skupini 4. hrvatske nogometne lige su se natjecali ”Grbci”, ”INA Delta”, ”Lokomotiva”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”.

Krajem 1993. godine u Zagrebu je održano Dvoransko prvenstvo Hrvatske, na kojem je ekipa ”Rijeke” postala dvoranskim prvakom Hrvatske, a za ”Rijeku” su na dvoranskom prvenstvu nastupali Bjelanović, Knez, Tokić, Horvat, Brajković, Pavličić, Belaić, Raković, Mladenović, Aračić, Šašivarević i Tadić. Mladen Mladenović je bio najbolji igrač ovog prvenstva, dok je Fuad Šašivarević bio najbolji strijelac.

U finalu hrvatskog nogometnog kupa ”Rijeka” se je sastala sa ”Croatoim” Zagreb (0:2 i 1:0).

BRAJKOVIĆ ELVIS

BRAJKOVIĆ ELVIS

Za ”Rijeku” su u sezoni 1993./1994. nastupali Žganjer, Bjelanović, Knez, Tokić, Rubčić, Kurtović, Agić, Šarić, Brajković, Belaić, Scoria, Raković, Tadić, Šašivarević, Knežević, Samardžić, Pavličić, Mladenović, Horvat, Rožmanić, Kelentrić, Živković i Aračić.

Za spomenuti je da su kadeti ”Rijeke” u sezoni 1993./1994. uz regionalni kadetski kup osvojili i hrvatski kadetski nogometni kup.

Tijekom proljeća i ljeta 1994. godine su se mlade reprezentacije Hrvatske, Slovenije, Koruške i Štajerske natjecale za Mitropa kup, kojeg je mlada reprezentacija Hrvatske osvojila, a od nogometaša ”Rijeke” za mladu reprezentaciju Hrvatske je nastupao Mario Tokić.

Tijekom lipnja i srpnja 1994. godine se je u Fossalta di Piave (Italija) odigralo Svjetsko nogometno prvenstvo liječnika na kojem su riječki liječnici nakon dvije uzastopne bronce postali svjetski nogometni prvaci. Za riječke liječnike (koji su nastupali pod nazivom ”Rijeka Croatia”) nastupili Blažević, Uhač, Rožmanić, Širola, Prpić, Padovan, Pretner, Mraz, Komadina, Manestar, Mavrinac, Jauk, Starčević, Miljić, Maljević, Modrić i Simović.

Iako je FIFA još 1981. godine donesla odluku da se svaka pobjeda boduje s 3 umjesto 2 boda, HNS je tek od sezone 1994./1995. počeo primjenjivati tu odluku. Utakmice koje su završavale neriješenim ishodom i dalje su se bodovale s jednim bodom.

U sezoni 1994./1995. je ”Rijeka” završila u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi završila oko sredine ljestvice, dok je ”Orijent” u zapadnoj skupini 2. hrvatske nogometne lige postao viceprvakom čime se je plasirao u najviši rang natjecanja. U zapadnoj skupini 3. hrvatske nogometne lige je ”Lučki radnik” postao prvakom čime se je plasirao u viši rang natjecanja. Od riječkih klubova u primorskoj skupini 4. hrvatske nogometne lige su se natjecali ”Grbci”, ”INA Delta”, ”Lokomotiva”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”. Tijekom siječnja 1995. godine je ”Rijeka” posljednji put organizirala ‘Kup sjevernog Jadrana’.

Pred sam kraj 1995. godine su u Firenci u humanitarnoj nogometnoj utakmici za ekipu Svjetskih zvijezda od riječana nastupili Elvis Brajković i Robert Rubčić.

Od sezone 1995./1996. najviši rang natjecanja se je počeo sastojati od 1. ‘A’ i 1. ‘B’ hrvatske nogometne lige u kojima su je nakon regularnog djela natjecanja održavale Lige za prvaka i Liga za ostanak. U 1. ‘A’ hrvatskoj nogometnoj ligi ”Rijeka” je završila pri vrhu Lige za opstanak, dok je u 1. ‘B’ hrvatskoj nogometnoj ligi ”Orijent” postao viceprvakom čime se je po prvi put u njegovoj povijesti plasirao u najviši rang natjecanja. U 2. hrvatskoj nogometnoj ligi je ”Lučki radnik” 8 kola prije kraja prvenstva zbog financijskih razloga odustao od daljnjeg natjecanja. Zbog teritorijalnog reustroja Hrvatske je ukinuta 4. hrvatska nogometna liga, pa su oformljene županijske nogometne lige, u kojima su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, te ”Grbci”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”.

Za spomenuti je da su u sezoni 1995./1996. juniori ”Rijeke” postali hrvatskim juniorskim nogometnim prvacima, dok su pioniri ”Rijeke” postali hrvatski pionirski nogometni prvaci.

Tijekom travnja 1996. godine se je u francuskom gradu Cergy pontoise (predgrađe Pariza) održala Olimpijada loptačkih sportova europskih studentskih gradova (”Toroui des 5 ballons”), na kojoj je sveučilišna nogometna reprezentacija Rijeke uvjerljivo osvojila 1. mjesto čime su postali europski prvaci. Za studentsku nogometnu reprezentaciju Rijeke su nastupali Vučković, Sekulić, Marku, Malnar, Milanović, Smokrović, Magzan, Cvijanović, Sikavica, Čižmarević, Lučić, Miljanović i Mavrović, a trener im je bio Stipe Blažević.

Tijekom lipnja 1996. godine je u Engleskoj održano Europsko nogometno prvenstvo na kojem je nastupila ‘A’ reprezentacija Hrvatske, za koju su od riječana nastupali Mladen Mladenović i Elvis Brajković (prvi riječani na tom natjecanju), u sastavu reprezentacije su još bili bivši igrači ”Rijeke” Tonči Gabrić i Dubravko Pavličić, a izbornik ‘A’ reprezentacije ”Rijeke” je bio bivši igrač i trener ”Rijeke” Miroslav ‘Ćiro’ Blažević. U sastavu stručnog stožera reprezentacije su bili riječani dr. Mladen Nemec (liječnik) i Mladen Pilčić (ekonom), koji su i u narednim godinama bili sastavni dio ‘A’ reprezentacije Hrvatske u svim kvalifikacijama i nastupima na Europskim i Svjetskim nogometnim prvenstvima, pa ih u daljnjem dijelu teksta rijetko spominjati.
U sezoni 1996./1997. je u 1. ‘A’ hrvatskoj nogometnoj ligi ”Rijeka” završila u gornjem domu ljestvice, dok je ”Orijent” završio pri dnu pri čemu je ispao iz lige. U 3. međužupanijskoj nogometnoj ligi su ”Grbci” i ”Lućki radnik” završili pri dnu ljestvice, a tijekom jesenskog dijela prvenstva se je u ovoj ligi natjecala i ”Lokomotiva” ali je odustala od daljnjih natjecanja, da bi ”Grbci” odustali od daljnjih natjecanja po odigravanju sezone. Od riječkih klubova u županijskoj nogometnoj ligi su se natjecali ‘’Rikard Benčić’’ i ‘’Zamet’’.
Za spomenuti je da su sezoni 1996./1997. juniori ”Rijeke” osvojili hrvatski juniorski nogometni kup.

Iako je ”Orijent” tijekom svoje povijesti imao sjajne igrače i generacije (pogotovo s kraja šesdesetih i početka sedamdesetih) generacija ”Orijenta” iz perioda od 1993. do 1997. godine najbolja od hrvatskog osamostaljenja, pa ću ovom prilikom navesti koji su nogometaši u ovom periodu igrali za ”Orijent”, a oni su Bilić, Sušić, Milinović, Kolar, Vodopija, Deluka, Mataja, Jurić A., Jurić L., Poklepović, Dželalija, Mladina, Lazinica, Marković, Vata, Matković, Pavlić, Prpić, Kukoč, Ostojić, Bubnić, Matić, Rački, Omerović, Bašić, Černe, Strilić, Brkljačić, Kljajić, Božović, Ćaleta, Knapić D., Knapić S., Biškup, Prostran, Barun, Grlić, Vučić, Nedić, Fogas, Kraljić, Župetić, Smolić, Miculinić, Belec, Funarić, Ljubančić, Pjevac, Krasić, Dadić, Rodin, Mladenić, Talajić, Biškup, Businello, Funarić, Jurić, Grubišić D., Grubišić M., Bulat, Škopljanac, Đolonga, Bradvić, Živković, Bule, Rodin, Filipović, Ocelli i Lasić.

U sezoni 1997./1998. ”Rijeka” je u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi završila na samom vrhu Lige za opstanak, ”Orijent” je u zapadnoj skupini 2. hrvatske nogometne lige završila pri samom vrhu, dok je ”Lučki radnik” u 3. međužupanijskoj nogometnoj ligi u gornjem domu ljestvice, dok su se od riječkih klubova u županijskoj nogometnoj ligi natjecali ”Rikard Benčić” i ”Zamet”.
Tijekom lipnja i srpnja 1998. godine je u Francuskoj održano Svjetsko nogometno prvenstvo na kojem je nastupila ‘A’ reprezentacija Hrvatske, koja je na tom prvenstvu zauzela fenomenalno 3. Mjesto i osvojila brončanu medalju. Iako u reprezentaciji nije bilo nogometaša Rijeke, izbornik hrvatske reprezentacije je bio bivši igrač i trener ”Rijeke” Miroslav ‘Ćiro’ Blažević, a u stručnom stožera su iz Rijeke bili dr. Boris Nemec (liječnik) i Mladen Pilčić (ekonom). Po odigravanju ovog prvenstva je FIFA za najljepša slavlja nogometnih navijača tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva izabrala Rijeku i riječke navijače.

BALABAN BOŠKO

BALABAN BOŠKO

U sezoni 1998./1999. se je ”Rijeka” po jedini put borila za naslov prvaka Hrvatske, a titula joj je na kraju prvenstva oteta iz do sada već naveliko poznatih razloga. U rangu 2 lige na naniže je bilo reorganizacije natjecanja. Od prijašnjih 5 skupina 2. Hrvatske jedinstvene nogometne lige oformljena je jedinstvena hrvatska 2. hrvatska nogometna liga u kojoj je ”Orijent” završio na sredini ljestvice. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lučki radnik”, te ”Rikard Benčić” i ”Zamet”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1998./1999. nastupali Tafra, Tomišić, Višković, Mijatović, Ivančić, Musa, Agić, Milinović, Pilipović, Sztipanovicz, Brajković, Balaban, Marić, Budan, Kljajić, Hasančić, Čaval, Čačić, Šimić, Peranović i Matsubara.

Pred početak sezone 1999./2000. je ”Rijeka” zbog tadašnjeg rejtinga hrvatskog klupskog nogometa kao hrvatski viceprvak ušla u 2. pretkolo europske Lige prvaka, u kojem je eliminirana od ”Partizana” Beograd (1:3 i 0:3).

U sezoni 1999./2000. ”Rijeka” je u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi završila pri vrhu tablice, dok je ”Orijent” završio u sredini 2. hrvatske nogometne lige. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lučki radnik”, te ”Rikard Benčić” i ”Zamet”.
Treba spomenuti da su pioniri ”Rijeke” u sezoni 1999./2000. postali hrvatski pionirski nogometni prvaci.
Zbog svog dobrog plasmana u prethodnoj sezoni ”Rijeka” je u pretkolo Kupa UEFA 2000./2001. u kojem je eliminirala maltešku ”La Vallettu” Valletta (3:2 i 5:4), da bi u 1. kolu ispala od španjolske ”Celte” Vigo (0:0 i 0:1).
U sezoni 2000./2001. je ”Rijeka” završila u sredini Lige za opstanak 1. hrvatske nogometne lige, dok je ”Orijent” u 2. hrvatskoj nogometnoj ligi završio u sredini ljestvice. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lučki radnik” i ”Zamet”, te ”Rikard Benčić”.
U sezoni 2001./2002. ”Rijeka” je u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi završila u gornjem domu ljestvice, dok je ”Orijent” završio u gornjem domu južne skupine 2. hrvatske nogometne lige. Od riječkih klubova u županijskim nogometnim ligama su se natjecali ”Lučki radnik” i ”Zamet”, te ”Rikard Benčić”.
Po odigravanju ove sezone je ”Rijeka” prema svom plasmanu u prvenstvu ušla u Inter-toto kup 2002. godine, u kojem je u 1. kolu ispala od irskog ”St. Patrick Athletica” Dublin (3:2 i 0:1).
Tijekom lipnja 2002. godine se je u Japanu i Južnoj koreji održalo Svjetsko nogometno prvenstvo na kojemu je nastupila ‘A’ reprezentacija Hrvatske, za koju je od riječana nastupio Daniel Šarić, dok je Boško Balaban bio rezerva.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone