RIJEČKI NOGOMET 1982.-1991. (SPORT jučer&danas – 4)

30. rujna 2013. | Kategorija: Sport

soccerballpicPiše: Zoran Mikulić

U sezoni 1982./1983. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila pri dnu ljestvice, dok je ”Orijent” u jedinstvenoj hrvatskoj nogometnoj ligi zauzeo visoko mjesto, a u regionalnoj nogometnoj ligi se od riječkih klubova natjecala ”INA” koja je bila u donjem djelu sredine tablice. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”Jedinstvo”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
U sezoni 1983./1984. ”Rijeka” se je po prvi i jednini put borila za naslov prvaka Jugoslavije, na kraju sezone je u 1. saveznoj nogometnoj ligi podijelila 2. mjesto sa ”Partizanom” Beograd i ”Željezničarom” Sarajevo. Pred početak sezone je jedinstvena hrvatska nogometna liga rasformirana, pa su se u regionalnoj ligi, koja se je počela zvati zapadna skupina hrvatske nogometne lige natjecali riječki klubovi ”INA” i ”Orijent”, u kojoj je ”Orijent” postao prvakom čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U kvalifikacijskoj skupini ”Orijent” je bio uspješniji od ”Šparte” Beli Manastir i ”Karlovca” Karlovac, ali je u finalu kvalifikacija ”Orijenta” eliminirao ”Split” Split. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Jedinstvo”, ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1983./1984. nastupali Zhavelli, Ravnić, Marjanović, Milenković, Tičić, Radin, Kotur, Juričić, Lukić, Gračan, Matrljan, Radmanović, Krstičević, Rubčić, Desnica, Škerjanc, Hrstić, Stevanović, Malbaša, Fegic i Tomić.

GRAČAN NENAD

GRAČAN NENAD

Tijekom ljetnih mjeseci 1984. godine su u Los Angelesu (SAD) održane ljetne Olimpijske igre na kojima se je natjecala olimpijska reprezentacija Jugoslavije, koja je osvojila 3. mjesto, a od nogometaša ”Rijeke” je za olimpijsku reprezentaciju nastupao Nenad Gračan.
U sezoni 1984./1985. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice, a u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige su se od riječkih klubova natjecali ”INA” i ”Orijent”, te je ”Orijent” uvjerljivo postao prvakom lige čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U kvalifikacijskoj skupini su od ”Orijenta” bili uspješniji ”Zagreb” Zagreb i ”Belišće” Belišće. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”Jedinstvo”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
Tijekom sezone 1984./1985. ”Rijeka” se pored jugoslavenskog prvenstva i kupa još natjecala u Kupu UEFA, u kojem je u 1. kolu eliminirala španjolski ”Valladoid” Valladoid (0:1 i 4:1), da bi u 2. kolu na skandalozan način ispala od španjolskog velikana ”Real” Madrida (3:1 i 0:3).
Za ”Rijeku” su u sezoni 1984./1985. nastupali Ravnić, Savić, Milenković, Hrstić, Radin, Juričić, Tičić, Sredojević, Kahrović, Malbaša, Gračan, Fegic, Radmanović, Desnica, Mladenović, Peranić, Kotur, Stevanović, Zrilić, Šestan, Ljepojević, Škerjanc, Paliska, Valenčić i Matrljan.
Mnogi smatraju da je period od sezone 1977./1978. do sezone 1984./1985. zbog osvojenih trofeja i utakmica protiv ”Juventusa” i ”Reala” zlatno doba ”Rijeke”.
''RIJEKA'' - ''REAL MADRID'', Martljanov gol

”RIJEKA” – ”REAL MADRID”, Martljanov gol

U sezoni 1985./1986. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi podijelila 3. mjesto sa ”Veležom” Mostar i ”Hajdukom” Split, dok su se u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige natjecali riječki klubovi ”INA”, ”Lučki radnik” i ”Orijent”, a ”Orijent” je opet postao prvakom lige čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U kvalifikacijama je ”Orijent” ispao od ”Mladost” Petrinje. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Primorje”, te ”Jedinstvo Centar”, ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
Tijekom sezone 1985./1986. ”Rijeka” se je pored natjecanja u jugoslavenskom prvenstvu i kupu na prijedlog NSJ još natjecala u Srednjoeuropskom kupu, koji se je odigrao u talijanskoj Pisi. U 1/2 finalu je ”Rijeka” izgubila od madžarskog ”Debreceena” Debrecen (0:1), dok je u utakmici za 3. Mjesto ”Rijeka” pobijedila čehoslovačku ”Sigmu” Olomuc (3:2).
Za ”Rijeku’ su u sezoni 1985./1986. nastupali Savić, Ravnić, Paliska, Milenković, Kotur, Tičić, Rubčić, Sredojević, Škerjanc, Vasiljević, Malbaša, Gračan, Matrljan, Valenčić, Janković, Ljepojević, Jelavić, Peranić, Radmanović, Mladenović i Šestan.
U izboru zagrebačkog ”Sprinta” Mauro Ravnić je postao najboljim jugoslavenskim golmanom u 1986. godini, čime je ušao u ‘idelanu momčad’ Jugoslavije iste godine.
Sezona 1986./1987. je u 1. saveznoj nogometnoj ligi trajala sa velikom turbulencijama, Nogometni savez Jugoslavije je pred početak prvenstva 11 od 18 klubova oduzeo 6 bodova zbog navodnog lažiranja utakmica, među kažnjenim klubovima je bila i ”Rijeka”, a tijekom sezone je uslijedio niz žalbi i sudskih sporova. Na kraju sezone je ”Rijeka” s minus bodovima osvojila 7. mjesto i NSJ je zbog plasmana u euro-natjecanja prijavio tablicu s minus bodovima. Po nalogu sudova NSJ je morao poništiti tablicu s minus bodovima, te je u stvarnoj tablici ”Rijeka” zauzela 4. mjesto, ali je zbog kaosa oko prvenstva i ukradenog kupa ostala bez Europe.
Osobno mislim da nije bilo psihološkog pritiska s minus bodovima da bi ”Rijeka” u prvenstvu postigla više. Ostale lige su se normalno odvijale, pa su se u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige natjecali riječki klubovi ”Lučki radnik” i ”Orijent”, te je ”Orijent” kao viceprvak ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja, u kojima je ispao od ”Šparte” Beli Manastir. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Lokomotiva”, ”Primorje’ i ”Zamet”, ”Jedinstvo Centar”, ”Mlaka”, ”Rikard Benčić” i ”Turnić”.
U dramatičnom finalu Kupa maršala Tita je ”Rijeka” nakon izvođenja ‘penala’ izgubila od ”Hajduka” Split (9:10, 1:1).
Tijekom sezone 1986./1987. ”Rijeka” se je pored natjecanja u jugoslavenskom prvenstvu i kupu još natjecala u Kupu UEFA, ali je u 1. kolu ispala od belgijskog ”Standarda” Liege (0:1 i 1:1). Ovo je bio posljednji nastup ”Rijeke” u službenim europskim natjecanjima za vrijeme Jugoslavije.
''RIJEKA'' - ''HAJDUK'', finale kupa 1987.

”RIJEKA” – ”HAJDUK”, finale kupa 1987.

Za ”Rijeku” su u sezoni 1986./1987. nastupali Ravnić, Savić, Jelavić, Rubčić, Ljepojević, Sredojević, Kotur, Paliska, Radmanović, Janković, Matrljan, Mladenović, Valenčić, Vujčić, Škerjanc, Milenković, Strukar, Vasiljević, Vulić, Florjančič, Žagar i Šarić.
Osobno mislim da je nakon ove sezone ”Rijeka” po kvaliteti počela opadati i da se nikad više nije vratila na takav nivo igre.
Za spomenuti je da su u sezoni 1986./1987. juniori ”Rijeke” bili regionalni i hrvatski juniorski nogometni prvaci.
U sezoni 1987./1988. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila na sredini ljestvice. Na području Hrvatske je došlo do reorganizacije natjecanja, u rangu natjecanja između 2. savezne nogometne lige i regionalnih liga je opet oformljena jedinstvena hrvatska nogometna liga, u koju su ušli riječki klubovi ”Lučki radnik” i ”Orijent”, dok u zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige nije bilo klubova iz Rijeke. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo Centar”, ”Lokomotiva”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”, te ”Turnić” i ”Zamet”.
Pred početak sezone 1988./1989. Nogometni savez Jugoslavije je donesao odluku da se u svim ligaškim natjecanjima nakon utakmica koje završe neriješenim rezultatom izvode ‘penali’. Cilj je bio da se smanji velik broj neriješenih rezultata, a ‘penali’ su se počeli izvoditi po odigravaju 90 minuta igre. I dalje su klubovi za pobjedu iz igre dobivali 2 boda, za pobjedu na ‘penale’ 1 bod, a klubovi koji su izgubili iz igre ili na ‘penale’ nisu dobivali niti jedan bod. Sama odluka nije donesla nikakvog značajnijeg ploda, samo se zakompliciralo i klubovima i igračima. Sav pokušaj je bio jedan velik eksperiment koji je trajao nekoliko sezona. ”Rijeka” je u ovoj sezoni završila na sredini ljestvice 1. savezne nogometne lige. Pred početak sezone je došlo je do reorganizacije natjecanja na nivou saveznih, međurepubličkih i republičkih natjecanja. Od dvije skupine 2. savezne nogometne lige formirana je jedinstvena 2. savezna nogometne liga i rasformirane su jedinstvene republičke nogometne lige, te su formirane međurepubličke nogometne lige u koje su ušli klubovi koji nisu uspjeli ostati u jedinstvenoj 2. saveznoj nogometnoj ligi, kao i najuspješniji klubovi republičkih nogometnih liga. Po novom ustroju ”Orijent” je ušao zapadnu skupinu međurepubličke nogometne lige (završio na sredini), dok je ”Lučki radnik” ušao u zapadnu skupinu hrvatske nogometne lige (završio pri vrhu). U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA Delta”, ”Jedinstvo Centar”, ”Lokomotiva”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”, te ”Turnić” i ”Zamet”.
Za spomenuti je da su kadeti ”Rijeke” u sezoni 1988./1989. postali i regionalni i hrvatski kadetski nogometni prvaci.
U sezoni 1989./1990. ”Rijeka” je 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u ‘gornjem domu’, ”Orijent” je u zapadnoj skupini međurepubličke nogometne lige završila u ‘donjem domu’, dok se je ”Lučki radnik” tijekom sezone borio za naslov prvaka zapadne skupine hrvatske nogometne lige, ali je pred kraj prvenstva posustao. Tijekom ove sezone su se ‘penali’ izvodili u svim ligama. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA Delta”, ”Jedinstvo Centar”, ”Lokomotivu” i ”Primorje”, te ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
U sezoni 1990./1991. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u ‘donjem domu’, ”Orijent” je završio u sredini ljestvice. Za razliku od saveznih i međurepubličkih ligama u kojima su se izvodili ‘penali’ Nogometni savez Hrvatske je pred početak sezone donesao odluku da se u nižim ligama na području Hrvatske više neće izvoditi ‘penali. U zapadnoj skupini hrvatske nogometne lige ”Lučki radnik” je završio u ‘gornjem domu’. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA Delta” i ”Lokomotiva”, te ”Jedinstvo Centar”, ”Primorje”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
Za spomenuti je da su u sezoni 1990./1991. juniori ”Rijeke” osvojili regionalni i hrvatski juniorski nogometni kup, te bili finalisti jugoslavenskog juniorskog nogometnog kupa (izgubili na ‘penale’).
Po završetku sezone 1990./1991. zbog političkih razloga i početka agresije na Sloveniju i Hrvatsku, slovenski i hrvatski nogometni savez su svaku suradnju sa jugoslavenskim nogometnim savezom obustavili.
Na zajedničkom sastanku, koji se je održao u Zagrebu 31.07.1991. i na kojem su sudjelovali predstavnici svih klubova članova 1. i 2. savezne, te međurepubličke nogometne lige donesen je jednoglasan zaključak da iz sigurnosnih razloga za igrače, suce i gledatelje ne postoje uvjeti za odigravanja utakmica. Pored sigurnosti u pitanju su bili i moral i etika. Ovom prilikom je donesen moratorij za daljnja službena natjecanja u Hrvatskoj.
Na proširenoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog sportskog saveza, koja se je održala u Zagrebu 02.08.1991. donijeta je odluka o obustavljanju rada Hrvatskog sportskog saveza u Savezu za fizičku kulturu Jugoslavije i Srbije, te Jugoslavenskom olimpijskom odboru, čime je odlučeno da se pokreću međunarodne aktivnosti za postupak međunarodna priznavanja sportskih saveza Hrvatske. Pored već donesenih odluka hrvatski sportaši, pa tako i nogometaši su prestali sudjelovati u jugoslavenskim reprezentacijama, dok su suci prestali suditi jugoslavenska natjecanja. Zbog protesta su hrvatski sportski novinari prestali pratiti natjecanja u ostatku tzv. Jugoslavije.
Ovom prilikom ću se malo vratiti na kraj sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća i prisjetiti se 2 turnira koji su igrali u Rijeci, a nisam ih spomenuo. U periodu od 1974. do 1983. godine ”Rijeka” je organizirala ‘Zimski kup sjevernog Jadrana’, koje je bilo veoma jako i cijenjeno natjecanje, dok je ”Orijent” kratkotrajno (1977. i 1978. godine) organizirao kvalitetan ‘Zimski kup Istre i Kvarnera’.
Tijekom ovog preglednika sam spomenuo da je ”Rijeka” 2 puta osvojila Kup maršala Tita (1978. i 1979. godine) i igrala još jedno finala (1987. godine) i spomenuo sam ”Orijenta”. Spomenuo sam i da su juniori ”Rijeke” jednom osvojili jugoslavenski omladinski nogometni kup i još 2 puta bili finalisti.
Osvrćući se na Kup maršala Tita može se vidjeti da su u njegova 44 izdanja 5 riječka kluba nastupali u završnicama Kupa maršala Tita. ”Rijeka” (ili ”Kvarner”) je u završnici nastupala 41 put, ”Orijent” je u završnici nastupio 8 puta, ”Lokomotiva” je u završnici nastupila 2 puta, dok su ”Torpedo” i ”Lučki radnik” u završnici nastupili po jednom.
Ovom prilikom bih naveo sve riječane i nogometaše ”Rijeke” koji su nastupali za ‘A’ reprezentacije u periodu od 1945. do 1991. godine. Ezio Loik je nastupio za ‘A’ reprezentaciju Italije, Gino Gardassanich je nastupao za ‘A’ reprezentaciju SADa, Vladimir Lukarić, Pero Radaković, Marijan Brnčić, Velimir Naumović, Nedeljko Vukoje, Angelo Milevoj, Marijan Jantoljak, Nikica Cukrov, Miodrag Kustudić, Damir Desnica, Radojko Avramović, Miloš Hrstić, Ivo Jerolimov, Milan Ružić, Nenad Gračan i Mauro Ravnić su nastupali za ‘A’ reprezentaciju Jugoslavije, Saša Peršon, Tonči Gabrić, Mladen Mladenović, Robert Rubčić i Fabijan Komljenović su nastupali za ‘A’ reprezentaciju Hrvatske, dok je Matjaž Florjančić nastupio za ‘A’ reprezentaciju Slovenije. Usudio bih se njima pridodati i Milana Radovića koji je nastupio za reprezentaciju Europe.
Tijekom cijelog ovog perioda u Rijeci je pored niza službenih utakmica odigrano dosta zanimljivih prijateljskih utakmica.
”Rijeka” je ovom periodu odigrala nekoliko prijateljskih utakmica sa ‘A’ reprezentacijama stranih zemalja, po dvije utakmice sa Istočnom Njemačkom (0:0 i 0:3) i Poljskom (0:0 i 0:2), te po jednu utakmicu sa Madžarskom (1:1) i SSSRom (2:3). Pored ovih utakmica ”Rijeka” je igrala sa olimpijskom reprezentacijom Jugoslavije (0:1) i mladom reprezentacijom Jugoslavije (3:1), dok je u egzibicijskoj utakmici igrala za rukometnom reprezentacijom Jugoslavije (6:2) koja je tada bila aktualni olimpijski pobjednik.
Tu trebam spomenuti da je ”Rijeka” kao prvi klub sa područja Jugoslavije bila na turneji u Japanu, pri čemu je odigrala 3 prijateljske utakmice sa ‘A’ reprezentacijom Japana (1:2, 2:1 i 2:1).
Od zanimljivih utakmica bih izdvojio dvije iz druge polovice četrdesetih godina prošlog stoljeća. Prvo su se Rijeci sastale selekcije tadašnjih Zona ‘A’ i ‘B’ (1:1), a neko vrijeme kasnije je ”Kvarner” igrao sa selekcijom tadašnjeg Slobodnog teritorija Trsta (1:1).
Od mnogih klubova koji su gostovali izdvojiti ću ti 4 prijateljske utakmice sa poznatim klubovima. ”Rijeka” je igrala sa ”Cruiserisom” Porto Alegre (2:3), ”Arsenalom” London (2:2) i ”Aston Villom” Birmingham (2:0), dok je ”Orijent” igrao sa ”Botofagom” Rio de Janeirom (1:2).
‘A’ reprezentacija Jugoslavije nije nikad odigrala niti jednu utakmicu u Rijeci, ali su se u Rijeci odigralo nekoliko službenih i prijateljskih utakmica ostalih jugoslavenskih reprezentacija.
HRVATSKA - RUMUNJSKA (završila 2:0)

HRVATSKA – RUMUNJSKA (završila 2:0)

Prva službena utakmica se je u Rijeci odigrala između olimpijskih reprezentacija Jugoslavije i Irske (2:0) za odlazak na Olimpijske igre u Munchenu 1972. godine, druga službena utakmica se je odigrala između amaterskih reprezentacija Jugoslavije i Italije (1:0) za odlazak na 3. amaterski kup UEFA (koji se je održao u Rijeci), dok se je treća i posljednja odigrala između olimpijskih reprezentacija Jugoslavije i Italije (5:1) za odlazak na Olimpijske igre u Los Angelesu 1984. godine. Ispalo je da su sve ove 3 službene bile odlučujuće.
Pored ovih službenih utakmica u Rijeci se je odigrala ‘C’ skupina 19. omladinskog turnira UEFA i završnica 3. amaterskog kupa UEFA, a to sam već spomenuo u ovom članku.
Prve utakmice reprezentacija Jugoslavije u Rijeci su bile ogledne utakmice između 4 omladinske reprezentacije, ‘C’ i ‘D’ su igrale 1:0, a ‘A’ i ‘B’ 1:2. U kasnijim godinama koje su uslijedile prijateljske utakmice u Rijeci su igrale studentske reprezentacije Jugoslavije i Francuske (2:1), olimpijske reprezentacije Jugoslavije i Engleske (0:0), mlade reprezentacije Jugoslavije i Italije (5:1) i mlade amaterske reprezentacije Jugoslavije i Italije (1:1).
Tijekom odigravanja posljednje sezone jugoslavenskih natjecanja u Rijeci su se u prijateljskoj utakmici sastale ‘A’ reprezentacije Hrvatske i Rumunjske (2:0).

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone