RIJEČKI NOGOMET 1970.-1982. (SPORT jučer&danas – 3)

22. rujna 2013. | Kategorija: Sport

OMLADINSKI KUP UEFA

OMLADINSKI KUP UEFA

Piše: Zoran Mikulić

U sezoni 1970./1971. su se zapadnoj skupini 2. savezne nogometne lige natjecali ”Orijent” i ”Rijeka”, a ”Rijeka” je postala prvakom čime je ušla u kvalifikacije za viši rang natjecanja, dok je njen igrač Boško Bursać bio najboljim igračem lige. U kvalifikacijama je ”Rijeka” ispala od ”Osijeka” Osijek. U riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Konstruktor”, ”Lokomotiva” i ”Lučki radnik”, a ”Lučkom radniku” je pripao Trofej za fair-play. U nižim ligama su se od riječkik klubova natjecali ”INA”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”, te ”Elektroprimorje”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1970./1971. nastupali Jantoljak, Jurišak, Gašparini, Kocjančić, Brnjac, Devčić, Mohorović, Srok, Čebinac, Golja, Bursać, Perčić, Kovačić, Celić, Škrtić, Lakić, Žepina, Malvić, Cukon, Matijanić, Hušidić, Filipović i Machin.
Trebam spomenuti da su se od sezone 1971./1972. uveli žuti i crveni kartoni, kojih prije nije bilo. U sezoni 1971./1972. su se zapadnoj skupini 2. savezne nogometne lige natjecali ”Orijent” i ”Rijeka”, a ”Rijeka” je postala prvakom čime je ušla u kvalifikacije za viši rang natjecanja, dok je njen igrač Drago Čohar je postao najboljim strijelcem lige. U kvalifikacijama je ”Rijeka” eliminirana od ”Osijeka” Osijek. U riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Lučki radnik”. U nižoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”INAu”, ”Elektroprimorje”, ”Konstruktor”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1971./1972. nastupali Jurišak, Milić, Krsmanović, Gašparini, Kocjančić, Žepina, Brnjac, Devčić, Srok, Malvić, Mohorović, Bursać, Machin, Kovačić, Golja, Cukon, Čebinac, Miočić, Jeseničnik, Radin, Perčić, Lukarić, Palčić, Lakić, Poldrugovac, Silić i Cetina.
U sezoni 1972./1973. su se zapadnoj skupini 2. savezne nogometne lige natjecali ”Orijent” i ”Rijeka”, dok su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Lučki radnik”, a Armando Prizmić (Lučki radnik) postao najboljim strijelcem lige. U nižoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Elektroprimorje”, ”INA”, ”Konstruktor”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”.

RADIN SA BALKANSKIM KUPOM

RADIN SA BALKANSKIM KUPOM

U sezoni 1973./1974. je došlo do promjene natjecanja u rangu 2. savezne nogometne lige, rasformirane su prijašnje 4 skupine lige, od kojih su u ovoj ligi ostale dvije skupine. U odnosu na prethodnu sezonu u novooformljene skupine su ušli klubovi iz gornje polovice ljestvice prijašnjih skupina, dok su preostali klubovi ‘ispali’. U zapadnoj skupini 2. savezne nogometne lige je ”Rijeka” postala prvakom čime se je direktno plasirala u viši rang natjecanja, dok je njen igrač Duško Devčić postao najboljim strijelcem lige. Zbog velikog klubova koji su ‘ispali’ iz 2. savezne nogometne lige se je na području Hrvatske u rangu između 2. lige i regionalnih liga oformljena jedinstvena hrvatska nogometna liga, u kojoj se je natjecao ”Orijent”, koji je na kraju sezone ispao iz lige. U riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Konstruktor”, ”Lokomotiva” i ”Lučki radnik”. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”, te ”Elektroprimorje”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1973./1974. nastupali Bobić, Miočić, Kocjančić, Devčić, Radin, Cukon, Mustać, Uljan, Juričić, Jutt, Machin, Silić, Trošelj, Zupčić, Volf, Kovačić A., Kovačić G., Čohar, Križanović, Hrstić, Mohorović i Vujković.
Tijekom travnja 1974. godine grad Rijeka ja bila domaćin finalnog turnira 3. amaterskog kupa UEFA, koje je bilo službeno europsko nogometno prvenstvo za amaterske reprezentacije, na kojemu su se natjecale amaterske reprezentacije Jugoslavije, Nizozemske, SR Njemačke i Španjolske, a amaterske reprezentacije Jugoslavije i SR Njemačke su zbog vremenskih neprilika podijelile 1. mjesto. Za amatersku reprezentaciju Jugoslavije su od nogometaša ”Rijeke” nastupali Drago Čohar, Ivan Kocjančić i Zvjezdan Radin, dok su Mladen Cukon i Šime Miočić bili rezerve. Tijekom odigravanja ovog turnira u službenom posjetu Rijeke je bio tadašnji predsjednik UEFA Artemio Franchi.
SLAVLJE ''RIJEKE'' 1979.

SLAVLJE ”RIJEKE” 1979.

U sezoni 1974./1975. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u donjem djelu sredine ljestvice.
U riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Orijent”, a ”Orijent” je postao prvakom lige čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U kvalifikacijama je ”Orijent” je eliminiran od ”Dubrovnika” Dubrovnika, ali zbog reorganizacije natjecanja kvalifikacije su se nepotrebno odigrale. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Konstruktor” i ”Primorje”, te ”Elektroprimorje”, ”Jedinstvo” i ”Rikard Benčić”.
PREUZIMANJE JUGO-KUPA

PREUZIMANJE JUGO-KUPA

Tijekom sezone 1974./1975. se je ”Rijeka” pored natjecanja u jugoslavenskom prvenstvu i kupu (kao jedini jugoslavenski klub) po prvi put nastupila u Srednjoeuropskom kupu, a u skupini se je ”Rijeka” natjecala austrijskim ”Wacker – Swarovskim” Innsbruck (1:3 i 0:0) i madžarskom ”Tatabanyom” Tatabanya (1:3 i 3:1). ”Rijeka” je zauzela 2. mjesto u skupini, dok je ”Wacker – Swarovski” plasirao dalje i na kraju postala osvajačem ovog natjecanja.
Treba spomenuti da su se tijekom listopada 1975. godine ”Rijeka” i ”Rudar” Labin pobratimili.
U sezoni 1975./1976. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice. U ovoj sezoni su se na području Hrvatske u rangu natjecanja između 2. lige i regionalnih liga formirale dvije skupine hrvatske nogometne lige, a ”Orijent” ušao u južnu skupinu u kojoj je na kraju sezone završio pri dnu ljestvice. U riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Lučki radnik”, koji su na kraju sezone ispali iz ove lige pri čemu iz Rijeke u ovom rangu natjecanja neko vrijeme nije bilo niti jednog kluba. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo”, ”Konstruktor” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”.
U sezoni 1976./1977. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi zauzela visoko 5. mjesto, Radojko Avramović je u izboru beogradskog ”Tempa” proglašen najboljim golmanom, dok su u izboru ”Večernjeg lista” Nikica Cukrov bio najbolji desni pomagač, a Miodrag Kustudić najbolji srednji napadač. U južnoj skupini hrvatske nogometne lige ”Orijent” je završio na samom vrhu ljestvice. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik”, ”Konstruktor” i ”Rikard Benčić”, te ”Mlaka”, ”Primorje” i ”Zamet”.
Tijekom ljetnih mjeseci 1977. godine ”Rijeka” je nastupila u ‘Inter-toto kupu’, a u skupini se je natjecala sa austrijskim ”Korting TV – GAKom” Graz (3:0 i 1:1), danskim ”Fremom” Kopehagen (2:2 i 0:2) i poljskim ”Ruchom” Shorzow (0:1 i 4:2). ”Rijeka” je zauzela 3. mjesto u skupini, dok je ”Frem” postao pobjednik skupine (daljnjih razigravanja nije bilo). Široj javnosti je nepoznato da je u Kopenhagenu, u utakmici s ”Rushom” po prvi put ”Rijeka” teško pokradena.
DESNICA DAMIR

DESNICA DAMIR

Svakako treba spomenuti da je grad Rijeka 1977. godine od strane UEFA promovirana u europski centar omladinskog nogometa, te da su krajem iste godine gradovi Rijeka i Ljubljana potpisali sporazum o sportskoj suradnji.
U sezoni 1977./1978. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi podijelila 4. i 5. mjesto sa ”Dinamom”, a na osnovi prikupljenih ocjena ”SN revija” je Miloša Hrstića, Miodraga Kustudića i Damira Desnicu uvrstila u ‘B’ momčad Jugoslavije. U južnoj skupini hrvatske nogometne lige ”Orijent” je završio na samom vrhu ljestvice. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo”, ”Konstruktor”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, ”Rikard Benčić”, te ”Mlaka”, ”Turnić” i ”Zamet”.
U finalu Kupa maršala Tita 1978. godine je ”Rijeka” bila uspješnija od”Trepče” Titova Mitrovica (1:0), čime je po prvi put osvojila ovaj kup.
Tijekom sezone 1977./1978. ”Rijeka” se je pored jugoslavenskog prvenstva i kupa još natjecala u Balkanskom kupu, u kojem je u skupini bila uspješnija od albanskog ”Skenderbeu” Koča (6:0 i 0:1) i ”Arisa” Solun (2:0 i 2:1), nakon čega se je po prvi put plasirala u jedno međunarodno finale.
SVEČANI MIMOHOD 1978.

SVEČANI MIMOHOD 1978.

Za ”Rijeku” su u sezoni 1977./1978. nastupali Avramović, Ravnić, Filipović, Hrstić, Cukrov, Car, Juričić, Radović, Mijač, Durkalić, Ružić, Šaran, Desnica, Kustudić, Radin, Machin, Šugar, Peranić, Fegic, Barišić, Šestan, Devescovi, Bilibajkić i Radmanović.
Tijekom 1978. godine su Damir Desnica i Miloš Hrstić nastupali za mladu reprezentaciju Jugoslavije, s kojom su postali europski nogometni prvaci.
U sezoni 1978./1979. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice, a prema ocjenama ”Večernjeg lista” u ovoj sezoni Nikica Cukrov je bio najbolji desni pomagač, Srećko Juričić najbolji lijevi pomagač, a Milan Ružić najbolja lijeva spojka, pri čemu su Cukrov, Juričić i Ružić ušli u idealnu ekipu Jugoslavije. ”Orijent” je postao viceprvakom južne skupine hrvatske nogometne lige. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo”, ”Konstruktor”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
RADIN & JURIČIĆ S KUPOM M.TITA

RADIN & JURIČIĆ S KUPOM M.TITA

U Kupu maršala Tita 1979. godine je ”Rijeka” bila uspješnija od ”Partizana” Beograd (2:1 i 0:0), čime je po drugi, posljednji put osvojila ovaj kup.
Tijekom sezone 1978./1979. ”Rijeka” se je pored jugoslavenskog prvenstva i kupa još natjecala u Kupu pobjednika kupova i Balkanskom kupu. U Kupu pobjednika kupova je ”Rijeka” u 1. kolu eliminirala welški ”Wrehman” Wrehman (3:0 i 0:2), dok je u 2. kolu ispala od belgijskog ”Beverena” Beveren (0:0 i 0:2). Krajem 1978. godine je ”Rijeka” u svom prvom međunarodnom finalu pobijedila rumunjski ”Juil” Petrosani (0:1 i 4:1) čime je osvojila Balkanski kup, da bi tijekom proljeća 1979. godine počela sa natjecanjem u skupini istog natjecanja, u kojem je bila uspješnija od albanskog ”Partizani” Tirana (4:1 i 1:3) i grčke ”Ioannine’ Ioannnina (2:1 i 3:1) čime se je po drugi put uzastopce i trenutno posljednji put plasirala u neko međunarodno finale.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1978./1979. nastupali Avramović, Ravnić, Machin, Hrstić, Cukrov, Radin, Šugar, Durkalić, Bursać, Fegic, Car, Tomić, Ružić, Desnica, Juričić, Šestan, Jerolimov, Mijač, Uljan, Peranić, Filipović, Bačvarević, Belić i Jasprica.
U Rijeci je 16.04.1979. pri tadašnjem Općinskom nogometnom savezu osnovana Instruktorska služba s ciljem pružanja stručne pomoći klubovima općinskih rangova natjecanja. Prvi predsjednik Instruktorske službe je postao Andrija Perčić. Iskreno ne znam koliko dugo je Instruktorska škola djelovala, ali takvo nešto bi trebalo postojati i današnje vrijeme.
SLAVLJE ''RIJEKE'' 1979.

SLAVLJE ”RIJEKE” 1979.

Tijekom rujna 1979. godine su se u Splitu održale Mediteranske igre na kojima je nastupila mediteranska reprezentacija Jugoslavije, za koju su od nogometaša ”Rijeke” nastupili Miloš Hrstić i Nikica Cukrov.
U Rijeci se je 19.09.1979. na Partizanovom igralištu otvorila Eksperimentalna nogometna škola s ciljem podizanja kvalitete i kvantitete nogometa, te unapređenje stručno – pedagoškog rada, čime se je pružila neposredna pomoć u radu ‘malih’ nogometnih klubova. Voditelji Eksperimentalne nogometne škole su bili Andrija Perčić, Joško Skoblar i Željko Mudrovčić. Ni za Eksperimentalnu nogometnu školu ne znam koliko je djelovala, ali bi i današnje vrijeme trebala postojati.
U sezoni 1979./1980. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice, dok je ”Orijent” u jedinstvenoj hrvatskoj nogometnoj ligi završio u gornjem djelu ljestvice. U regionalnoj nogometnoj ligi se je od riječkih klubova natjecao ”Konstruktor”, ali je na kraju ispao iz ove lige. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Turnić”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”.
''JUVENTUS'' - ''RIJEKA''

”JUVENTUS” – ”RIJEKA”

Tijekom sezone 1979./1980. ”Rijeka” se je pored jugoslavenskog prvenstva i kupa još natjecala u Kupu pobjednika kupova i Balkanskom kupu. U Kupu pobjednika kupova je ”Rijeka” u 1. kolu eliminirala belgijski ”Beerschot” Antwerpen (0:0 i 2:1), u 2. kolu je eliminirala ”Lokomotivu” Košice (0:2 i 3:0), dok je ”Rijeka” u 1/4 finala ispala od talijanskog velikana ”Juventusa” Torino (0:0 i 0:2). U svom drugom, uzastopnom međunarodnom finalu je ”Rijeka” izgubila od rumunjskog ”Sportula” Bukurešt (0:2 i 1:1), čime nije uspjela obraniti Balkanski kup.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1979./1980. nastupali Avramović, Ravnić, Zhavelli, Machin, Hrstić, Radin, Cukrov, Juričić, Tomić, Bursać, Milenković, Filipović, Radović, Ružić, Peranić, Fegic, Jerolimov, Mijač, Desnica, Bačvarević, Nikolić, Šugar, Lukić, Petrović, Maretić, Belić, Pršo, Stipančić i Gračan.
Tijekom ljetnih mjeseci 1980. godine su se u Moskvi (SSSR) održale ljetne Olimpijske igre, na kojima je nastupila olimpijska reprezentacija Jugoslavije, za koju je od nogometaša ”Rijeke” nastupio Miloš Hrstić.
RADIN SA BALKANSKIM KUPOM

RADIN SA BALKANSKIM KUPOM

U izboru zagrebačkog ”Večernjeg lista” Miloš Hrstić je ušao u ‘idealnu ekipu’ Jugoslavije 1980. godine, dok su na osnovu prikupljenih ocjena ”SN revije” Miloš Hrstić i Milan Ružić ušli u ‘idealnu ekipu’ Jugoslavije 1980. godine.
U sezoni 1980./1981. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice, dok je Milan Radović u bio najbolji strijelac i najkorisniji nogometaš 1. savezne lige. ”Orijent” je u jedinstvenoj hrvatskoj nogometnoj ligi zauzeo veoma visoko mjesto, te se kao republički ligaš kao jedini klub iz Hrvatske plasirao u 1/4 finala Kupa maršala Tita (ispao od ”Budućnosti” Titograd). U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”INA”, ”Jedinstvo”, ”Konstruktor”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
Ovom prilikom ću si dati za pravo i navesti ću koji su nogometaši nastupali za ”Orijent” u sezoni 1980./1981., a oni su Koljanin, Vulić, Lukarić, Miočić, Majnarić, Mustać, Tičić, Stilinović, Mladenić, Gračan, Nikolić, Tomac, Karlović, Mraz, Višković, Filipović, Lakić, Marković, Barešić, Baždarić, Milenković, Močinić, Rukavina, Miljković, Mladenović i Tomas.
Za spomenuti je da su u sezoni 1980./1981. juniori ”Rijeke” osvojili regionalni, hrvatski i jugoslavenski juniorski nogometni kup.
LUKARIĆ VLADIMIR

LUKARIĆ VLADIMIR

Svakako treba navesti da je tijekom marta 1981. godine u Istanbulu (Turska) za nogometnu reprezentaciju Europe nastupio Milan Radović (u napadu je bio u tandemu sa Johannom Cruyffom), što je po prvi i jedini put do sada da jedan igrač ”Rijeke” nastupa za europsku reprezentaciju.
U sezoni 1981./1982. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila u sredini ljestvice, dok je ”Orijent” u jedinstvenoj hrvatskoj nogometnoj ligi zauzeo veoma visoko mjesto. Od riječkih klubova u regionalnoj nogometnoj ligi se je natjecala ”INA”, koja je prvakom lige i trebala se je plasirati u viši rang natjecanja, ali je zbog financijskih razloga ostala u istoj ligi. Nikica Zupčić (INA) je bio najboljim strijelcem regionalne lige. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”Jedinstvo”, ”Lokomotiva”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”, te ”Mlaka”, ”Rikard Benčić”, ”Turnić” i ”Zamet”.
Po odigravanju sezone 1981./1982. se je po prvi i jedini put održalo Otvoreno prvenstvo Jugoslavije, na kojem je ”Rijeka” zauzela 4. mjesto.
Za spomenuti je da su u sezoni 1981./1882. juniori ”Rijeke” osvojili regionalni, hrvatski i jugoslavenski juniorski nogometni kup.
MAROVINOVIĆ dr. DAMIR

MAROVINOVIĆ dr. DAMIR

Tijekom ljeta 1982. godine je u Španjolskoj održano Svjetsko nogometno prvenstvo na kojem je nastupala ‘A’ reprezentacija Jugoslavije, za koju je od nogometaša ”Rijeke” nastupao Miloš Hrstić, dok je Ive Jerolimov bio rezerva. Na istom prvenstvu je u ulozi glavnog i pomoćnog suca bio riječki nogometni sudac dr. Damir Matovinović.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone