RIJEČKI NOGOMET 1955.-1970. (SPORT jučer&danas – 2)

13. rujna 2013. | Kategorija: Sport

SLAVLJE ''RIJEKE'' 1958.Piše: Zoran Mikulić

U sezoni 1955./1956. ”Rijeka” je u 1. zonskoj nogometnoj ligi završila na sredini ljestvice, dok su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Nafta”, ”Orijent”, ”Torpedo” i ”Vulkan”, u kojoj je ”Orijent” postao prvakom, a u kvalifikacijama za viši rang ispao od ”Uljanika” Pula. Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”3. maj”, ”Lučki radnik”, ”Svjetlost” i ”Viktor Lenac”.
U sezoni 1956./1957. ”Rijeka” je u 1. zonskoj nogometnoj ligi zauzela visoko 3. mjesto, dok su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Nafta”, ”Orijent”, ”Torpedo” i ”Vulkan”, a ”Orijent” je opet postao prvakom ove lige čime je opet ušao u kvalifikacije za viši rang. U kvalifikacijama je ”Orijent” eliminirao ”Pulu” Pula i ”Krim” Ljubljana, te se je plasirao u 1. zonsku nogometnu ligu. Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”Lučki radnik”, ”Viktor Lenac” i ”Svjetlost”.

LUKARIĆ VLADIMIR

LUKARIĆ VLADIMIR

U sezoni 1957./1958. ”Orijent” je završio pri dnu ljestvice i ispao iz 1. zonske nogometne lige, dok je ”Rijeka” postala prvakom ove lige, čime je ušla u kvalifikacije za 1. saveznu nogometnu ligu, a Velimir Naumović je bio najbolji strijelac u ovoj ligi. U kvalifikacijama je ”Rijeka” je bila puno uspješnija od ”Spartaka” Subotice i ”Napretka” Kruševac, te se po drugi put plasirala u 1. saveznu ligu. U riječkoj podsaveznoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Nafta” i ”Torpedo”, a od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”3. maj”, ”Lučki radnik”, ”Svjetlost”, ”Viktor Lenac” i ”Vulkan”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1957./1958. nastupali Ravnić, Šuperina, Đorić, Brusić, Radaković, Dunaj, Pavković, Demić, Maksan, Veselica, Naumović, Osojnak, Plavšić, Zadel, Reljić, Mihovilović, Medle, Sternica, Kusturin, Gereš i Čolović.
Zanimljivo je za spomenuti da je uzvratnu utakmicu kvalifikacija za riječku podsaveznu nogometnu ligu između riječkog ”Vulkana” i ”Risnjaka” Lokve (6:0), odigranoj 10.08.1958. u Rijeci sudio S. Milford, koji je inače sudio utakmice 1. engleske profesionalne nogometne lige. Naime, S. Milford je bio na ljetovanju u Istri i na njegov osobni zahtjev da sudi jednu utakmicu u Rijeci ili Ljubljani mu je odobreno da sudi ovu utakmicu. To je bila prva utakmica na ovim prostorima koju je sudio jedan strani nogometni sudac.
RADAKOVIĆ PERO

RADAKOVIĆ PERO

Od sezone 1958./1959. su je počelo sa izmjenama igrača tijekom igre, što do tada nije bilo moguće. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila pri sredini ljestvice, a njen igrač Marko Pavković bio 3. igrač lige. U riječko podzaveznoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Orijent”, ”Torpedo” i ”Vulkan”, a ”Orijent” je opet bio prvak ove lige, ali je u kvalifikacijama za viši rang natjecanja ispao od ”Uljanika” Pula. Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”3. maj”, ”Lučki radnik”, ”Nafta”, ”Svjetlost” i ”Viktor Lenac”.
29.03.1959. na utakmici 14. kola 1. savezne nogometne lige između ”Rijeke” i ”Partizana” (3:3) je zabilježena prva i za sada jedina smrt jednog gledatelja i navijača na riječkim nogometnim terenima. Naime Josipu Bahoriću (60) je za vrijeme utakmice zatajilo srce i na putu do bolnice je umro, ustanovljeno je da je umro prirodnom smrću.
U sezoni 1959./1960. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila pri dnu sredine ljestvice. Pred početak sezone su riječki i pulski nogometni podsavez odlučili oformiti zajedničku ligu – VI. zonsku nogometnu ligu, u koju su se do sada natjecalo maksimalnih 6 klubova (što se više nije ponovilo), a natjecali su se ”3. maj”, ”Lokomotiva”, ”Nafta”, ”Orijent”, ”Torpedo” i ”Vulkan”. Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”Lučki radnik”, ”Pionir” (vojna ekipa), ”Svjetlost”, ”Transjug” i ”Viktor Lenac”.
Utakmicu 11. kola između ”Rijeke” i ”Dinama” (3:2) odigranoj 06.12.1959. je po prvi put uživo prenosila televizija sa Stadiona Kantrida, što bila prvo prenošenje jedne utakmice uživo s ovih prostora. Iako je televizija prenosila tu utakmicu gledatelji na ovim prostorima je nisu mogli pratiti na svojim TV ekranima, naime u to vrijeme još nije bilo repetitora na ovim prostorima i iz tehničkih razloga je bila ta nemogućnost.
Spomenuo bih da je povodom Dana republike održan Kup Rijeke na kojemu su se natjecali svi riječki klubovi (osim ”Rijeke”), a pobjednik je bio ”Orijent”.
U sezoni 1960./1961. ”Rijeka” je završila u sredini ljestvice 1. savezne nogometne lige, a njeni igrači Marijan Brnčić, Ferdo Dunaj i Pero Radaković su proglašeni za najbolji vezni red lige. U VI. zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotivu”, ”Naftu”, ”Orijent” i ”Torpedo”, a u nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”3. maj” i ”Pionir” (vojna ekipa), te ”Lučki radnik” i ”Viktor Lenac”.
''RIJEKA'' 1961-1962

”RIJEKA” 1961-1962

Volio bih ovom prilikom spomenuti da su se tijekom ožujka 1961. godine na Krimeji sastali selekcija Rijeke i ‘A’ reprezentacija Alžira (1:4), a za selekciju Rijeke su nastupali Korlević, Blažina, Marić, Brusić, Matešić, Vlah, Zupčić, Tomašić, Modrić, Benussi, Prizmić, Vukoje, Zidarić, Mataja i Manzoni.
Na kraju sezone, tijekom 6. mjeseca 1961. godine su se u Beogradu sastale ‘A’ reprezentacije Jugoslavije i Maroka (3:2), a na toj utakmici su po prvi put za ‘A’ reprezentaciju Jugoslavije nastupili nogometaši ”Rijeke”, Vladimir Lukarić je odigrao cijelu utakmicu, dok je Pero Radaković zaigrao u 2. poluvremena.
U izboru zagrebačkog ”Narodnog sporta” najboljih jugoslavenskih nogometaša u 1961. godini Pero Radaković je proglašen najboljim desnim pomagačem, a Ferdo Dunaj je proglašen najboljim lijevim pomagačem.
U sezoni 1961./1962. ”Rijeka” je završila na sredini ljestvice 1. savezne nogometne lige, dok su se u VI. zonskoj nogometnoj ligi od riječkih klubova nastupali ”Lokomotiva”, ”Nafta”, ”Orijent” i ”Torpedo”. U nižoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”3. maj”, ”Lučki radnik” i ”Pionir” (vojna ekipa).
Zanimljivo je da su u proljetnom djelu sezone 1961./1962. ”Lokomotivi” pristupila 2 tamnoputa afrička nogometaša, koji su bili prvi na ovim prostorima. Naime, Seku Kante i Amadon Diara iz Malija su bili studenti na Višoj pomorskoj školi (željeznički odjel), te su trenirali u ”Lokomotivi”, Kante je i igrao za ”Lokomotivu”. Obojica nisu imali problema sa jezičnom barijerom jer su znali hrvatski.
Na kraju ove sezone su rasformirani tvornički i sindikalni klubovi ”3. maj”, ”Nafta”, ”Torpedo”, te vojni klub ”Pionir” i druga ekipa ”Rijeke”. Zbog velikog broja nogometaša koji rasformiranjem klubova nisu imali kamo igrati oformljen je novi klub ”Mornar”, koji je veoma kratko djelovao i službenim natjecanjima nastupa samo u jesenskom djelu slijedeće sezone. Šteta, jer su ”3. maj”, ”Torpedo” i ”Nafta” u to vrijeme imali više-manje jako dobre ekipe i tradiciju za sobom, ”Rijeka” II. je pružala mogućnost afirmacije mladih i neiskusnih igrača, a ”Pionir” je okupljao vojna lica i vojnike koji su bili na službi u Rijeci i bližoj okolici. U principu su tada u službenim natjecanjima od riječkih klubova ostali ”Rijeka”, ”Orijent” i ”Lokomotiva”.
Ovom prilikom trebam spomenuti da se je od sezone 1957./1958. pa do sezone 1962./1963. redovito odvijao tadašnji veoma popularni Zimski kup riječkog nogometnog podsaveza, na kojemu su u zimskoj pauzi igrali riječki klubovi, ali zbog gore navedenog prestao organizirati i nikad više nije obnovljen.
Tijekom 1962. godine je u Čileu održano Svjetsko nogometno prvenstvo na kojem je ‘A’ reprezentacija Jugoslavije zauzela 4. mjesto, a na tom prvenstvu se je proslavio Pero Radaković.
Paralelno sa odigravanjem Svjetskog nogometnog prvenstva ”Rijeka” se je počela natjecati u tadašnjem ‘Rappan kupu’ (Inter-toto kup), a u skupini je ”Rijeka” bila uspješnija od njemačkog ”Rot-Weissa” Oberhausen (3:4 i 2:1), švicarskog ”Basela” Basel (2:2 i 5:1) i nizozemskog ”PSVa” Eindhoven (3:2 i 3:1). Tu bih naveo da je Bruno Veselica postigao prve službene međunarodne golove ”Rijeke” i doma i u gostima. Na početku slijedeće sezone je ”Rijeka” u 1/4 finalu ‘Rappan kupa’ ispala od madžarskog ”Paesci Dosza” Pečuh (1:2 i 2:2). Ovom prilikom ću navesti nogometaše koji su za ”Rijeku” nastupili na prvom službenom međunarodnom natjecanju, a oni su Jantoljak, Mišić, Vranković, Lulić, Balent, Brnčić, Dunaj, Zadel, Jukić, Veselica, Naumović, Medle, Vukoje, Mugoša, Blažević, Mihovilović, Lukarić, Radaković i Raspar.
VESELICA BRUNO

VESELICA BRUNO

U izboru zagrebačkih ”Sportskih novosti” Pero Radaković je podijelio 1. mjesto najboljih jugoslavenskih desnih halfova sa Željkom Matušom u 1962. godini.
U sezoni 1962./1963. ”Rijeka” je završila oko sredine ljestvice 1. savezne nogometne lige, a treba spomenuti da se je od ove sezone u 1. saveznoj ligi počeo dodjeljivati Trofej za fair-play i da je taj prvi trofej pripao ”Rijeci”. S obzirom da se riječki i pulski nogometni podsavezi nisu mogli dogovoriti oko odigravanja VI. zonske nogometne lige, počele su se odigravati zasebne nogometne lige, pa su se u riječkoj podsaveznoj ligi od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Orijent”, a ”Orijent” je postao prvakom ove lige, čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja, u kojima je prvo eliminirao ”Rudara” Labin, ali je ispao od ”Jadrana” Kaštel Sućurac.
U izboru najboljih nogometaša Jugoslavije u 1963. godini Pero Radaković je bio najbolja desni half, a Velimir Naumović najbolja lijeva spojka Jugoslavije.
U sezoni 1963./1964. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi završila oko sredine ljestvice, dok su se od riječkih klubova u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi natjecali ”Lokomotiva” i ”Orijent”, a ”Orijent” je opet postao prvakom i opet ušao u kvalifikacije, u kojima prvo eliminira ”Rudara” Labin, ali ispada od ”Splita” Split.
BRNČIĆ MARIJAN

BRNČIĆ MARIJAN

Trebam spomenuti da su se u Tokyu (Japan) tijekom 1964. godine održale ljetne Olimpijske igre, na kojima je nastupala olimpijska reprezentacija Jugoslavije, za koju je igrao Marijan Brnčić iz ”Rijeke”.
U sezoni 1964./1965. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi zauzela veoma visoko 4. mjesto, pri čemu je bila najuspješniji hrvatski klub. U riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Orijent”, a ”Orijent” opet postao prvakom i opet ušao u kvalifikacije. Prvo je ”Orijent” veoma tijesno prošao ”Rudara” Labin, da bi potom ispao od ”Zadra” Zadra, da bi u dodatnim kvalifikacijama ”Orijent” prvo eliminirao ”Spartu” Beli Manastir, a ispao od ”Leotara” Trebinje. Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”Antikorozija”, ”Lučki radnik”, ”Konstruktor”, ”Primorje”, ”Rikard Benčić”, ”Svjetlost” i ”Voplin”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1964./1965. nastupali Jurišak, Jantoljak, Lovretić, Milevoj, Lulić, Mugoša, Gulin, Vranković, Šangulin, Radaković, Tomljenović, Lukarić, Naumović, Vukoje, Srdelić, Perčić, Rabac, Radulj i Brnjac.
Tijekom proljetnog djela sezone 1964./1965. se je na području Hrvatske i Slovenije počela odigravati zajednička Liga mladih u kojima su se natjecale mlade ekipe klubova koji se natječu u saveznim ligama (Liga mladih je trajala do kraja sedamdesetih godina), a u prvom, premijernom izdanju Lige mladih je mlada ekipa ”Rijeke” postala pobjednikom, a za pobjedničku mladu ekipu ”Rijeke” su nastupali Korlević, Jurišak, Lovretić, Celić, Kocjančić, Pavić, Lukić, Rumora, Škrtić, Srdelić, Bursać, Smolica, Udović, Veljačić, Brnjac, Šimunić, Brnelić, Stojanović, Brozina, Filipović, Jeremić i Jovović. Godinama kasnije je kroz mladu ekipu ”Rijeke” prošlo mnogo znanih, poznatih imena iako ”Rijeka” nije redovito nastupala.
Tijekom ljeta 1965. godine je ”Rijeka” opet nastupila u ‘Rappan kupu’, a u skupini se je ”Rijeka” (nije igrala s najboljim igračima) natjecala sa poljskim ”Szombjerski” Bytom (1:0 i 0:3), istočnonjemačkim ”Motorom” Jena (1:3 i 0:3) i čehoslovački ”Tatranom” Prešov (0:0 i 1:3), te je zauzela posljednje mjesto, dok se je ”Motor” plasirao daljnja natjecanja.
U sezoni 1965./1966. ”Rijeka” je opet u 1. saveznoj nogometnoj ligi opet zauzela veoma visoko 4. mjesto, ali se nije plasirala u euro-natjecanja. U ovoj sezoni su se trebale odigrati zasebna prvenstva riječkog i pulskog nogometnog podsaveza, ali je na izričit zahtjev pokrenuta zajednička riječko – pulska zonska nogometna liga, u kojoj su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Orijent”, a Marijan Sabol (Lokomotiva) je bio najboljim strijelcem ove lige. U nižoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Konstruktor”, ”Lučki radnik”, ”Nafta”, ”Primorje”, ”Rikard Benčić” i ”Svjetlost”.
MLADA EKIPA ''RIJEKE'' - OSVAJAČ LIGE MLADIH 1965.

MLADA EKIPA ”RIJEKE” – OSVAJAČ LIGE MLADIH 1965.

Za ”Rijeku” su u sezoni 1965./1966. nastupali Jantoljak, Jurišak, Milevoj, Mugoša, Vranković, Brnjac, Šangulin, Lukarić, Petrović, Radulj, Gulin, Tomljenović, Vukoje, Rabac, Srdelić, Jovović, Škrtić, Perčić, Bursać, Relić, Filipović, Kocjančić, Petričić i Devčić.
Za spomenuti je da su u sezoni 1965./1966. juniori ”Rijeke” bili osvajači omladinskog kupa riječkog nogometnog podsaveza, te finalisti i hrvatskog i jugoslavenskog omladinskog nogometnog kupa.
Po mnogima, pa i meni je generacija ”Rijeke” u periodu 1962. do 1966. godine najbolja generacija ”Rijeke” u njenoj povijesti.
Tijekom svibnja 1966. godine se je na području Jugoslavije odigralo europsko omladinsko nogometno prvenstvo, a jedna od skupina se je odigrala u Rijeci. Tom prilikom je zabilježeno da su u Rijeci i Opatiji boravili tadašnji predsjednik FIFAe Stanley Rous, predsjednik UEFAe Max Wiederkehr, glavni tajnik UEFAe Hans Bengerter i predsjednik omladinske komisije UEFAe Lodewijk Brunt, koji su uz praćenje utakmica na Kantridi u Opatiji održavali sastanke sa čelnicima jugoslavenskog i hrvatskog nogometnog saveza. Trebam spomenuti da je za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije na ovom natjecanju od nogometaša ”Rijeke” nastupio Vinko Srok.
Rijekom je kao eksplozija odjeknulo da je 01.11.1966. na Kantridi pozlilo Peri Radakoviću, koji je na putu do bolnice umro, a na sprovodu mu se okupilo oko 15.000 ljudi.
U sezoni 1966./1967. ”Rijeka” je završila u donjem djelu ljestvice 1. savezne nogometne lige, dok su se u riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva” i ”Orijent”, te je prvakom postala ”Lokomotiva”, dok je njen igrač Marijan Sobol bio najboljim strijelcem ove lige. U kvalifikacijama za viši rang natjecanja ”Lokomotiva” je ispala od ”Belišća” Belišće. U nižoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Elektroprimorje”, ”Konstruktor”, ”Lučki radnik”, ”Primorje”, ”Rikard Benčić” i ”Svjetlost”.
U sezoni 1967./1968. ”Rijeka” je zauzela posljednje mjesto 1. savezne nogometne lige, ali zahvaljujući proširenju 1. savezne lige, ušla je u kvalifikacije za opstanak u ligi, u kojoj je bila uspješnija od ”Slobode” Tuzla. U izboru beogradskog ”Tempa” Angelo Milevoj je u ovoj sezoni postao najbolje ocijenjenim braničem Jugoslavije. U riječko – pulskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Lokomotiva”, ”Orijent” i ”Rikard Benčić”, a ”Orijent” je postao prvakom lige, a Armando Prizmić (Orijent) je postao najboljim strijelcem ove lige. U kvalifikacijama za viši rang natjecanja od ”Orijenta” je prvo uspješniji bio ”Metalac” Zagreb, a potom ”Dinamo” Vinkovci, te je u dodatnim kvalifikacijama bio uspješniji od ”Metalca” Zagreb čime se je ”Orijent” plasirao u viši rang natjecanja. U nižoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Elektroprimorje”, ”Konstruktor”, ”Lučki radnik” i ”Primorje”.
Za spomenuti da su sezoni 1967./1968. juniori ”Lokomotive” postali prvacima Hrvatske za amaterske klubove.
U sezoni 1968./1969. ”Rijeka” je u 1. saveznoj nogometnoj ligi zauzela predzadnje mjesto, čime je ispala iz 1. savezne lige. U debitantskom nastupu u zapadnoj skupini 2. savezne nogometne lige je ”Orijent” je uvjerljivo postao prvakom, čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U izboru ”Sportskih novosti” za ‘zlatnu zvjezdicu’ (najboljeg nogometaša zapadne skupine 2. savezne nogometne lige) Mladen Cukon je zauzeo 1. mjesto. U kvalifikacijama za 1. saveznu ligu ”Orijenta” je eliminirala ”Crvenka” Crvenka. Samim ovom Rijeka kao grad da konačno dobije 2 svoja prvoligaša, opet je dobila 2 drugoligaša. U riječko – pulskoj zonskoj nogometnoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Konstruktor” i ”Lokomotiva”, dok su se u nižoj ligi od riječkih klubova natjecali ”Elektroprimorje”, ”Lučki radnik”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”.
''ORIJENT'' 1968.-1969.

”ORIJENT” 1968.-1969.

Osobno smatram da je ekipa ”Orijenta” iz sezone 1968./1969. najbolja u njenoj povijesti, pa ovom prilikom navesti koji su nogometaši nastupali za ”Orijent” u ovoj sezoni Rasporić, Kleviser, Kovačić, Pugelj, Petranović, Zupčić, Cukon, Rajović, Veljačić, Mandekić, Prizmić, Udović, Brnelić, Demić, Pavlić, Kafka, Hrastina, Pajdaš, Filipović, Bradvić, Ražić, Haramija, Maloš i Lopac.
Tijekom marta 1969. godine se je u organizaciji ”Rijeke” počeo održavati omladinski turnir ”Memorijal Pero Radaković”.
U sezoni 1969./1970. su se zapadnoj skupini 2. savezne nogometne lige natjecali ”Orijent” i ”Rijeka”, a ”Rijeka” je uvjerljivo postala prvakom čime je ušla u kvalifikacije za viši rang natjecanja, dok je njen igrač Boško Bursać postao najboljim strijelcem lige. U kvalifikacijama je ”Rijeka” eliminirana od ”Crvenke” Crvenka. U riječko – pulskoj zonskoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”Konstruktor” i ”Lokomotiva”, a Željko Tomić (Konstruktor) je postao najboljim strijelcem lige. U nižim ligama su se od riječkih klubova natjecali ”Lučki radnik” i ”Elektroprimorje”, te ”INA”, ”Primorje” i ”Rikard Benčić”.
Za ”Rijeku” su u sezoni 1969./1970. nastupali Jantoljak, Jurišak, Milevoj, Kocjančić, Mohorović, Devčić, Čalović, Srok, Žepina, Bursać, Malvić, Živadinović, Kovačić, Poldrugovac, Gašparini, Celić, Škrtić, Srok, Golja, Vukoje, Čebinac i Perčić.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone