RIJEČKI NOGOMET 1945.-1955. (SPORT jučer&danas – 1)

10. rujna 2013. | Kategorija: Sport

REPREZENTACIJA RIJEKE 1945.

REPREZENTACIJA RIJEKE 1945.

Piše: Zoran Mikulić

Ovom prilikom se prvo moram osvrnuti – sjećajući se svog vremena provedenog u osnovnoj školi i priča iz bivše države prvi ja sam mislio da su se po završetku 2. svjetskog rata Zadra, otoci, Rijeka i Istra automatski pripojili Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji i da su Rijeka i Sušak odmah postali jedinstveni grad, ali sam znao i za tadašnje Zone ‘A’ i ‘B’.
Ali sam bio u krivu (valjda tada nisam htjeo učiti ili me nije zanimalo). Rijeka i Sušak su se pomalo počeli spajati u jedan početkom 1947. godine kada je Rijeka službeno pripojena Jugoslaviji, nakon čega je u ožujsku 1947. osnovan jedinstveni gradski fiskulturni savez (isto ono što je danas riječki sportski savez), a pojedine zajedničke institucije Rijeke i Sušaka su ujedinjene mnogo godina kasnije.
Po oslobođenju Rijeke su se počele održavati razne prijateljske nogometne utakmice (prva je bila između selekcija Rijeke i Sušaka), da bi se u studenom 1945. godine počelo održavati prvo nogometno Rijeke, da bi se početkom 1946. godine sušačko ”Jedinstvo” počelo natjecati u nogometnom prvenstvu tadašnjeg primorsko – goranskog okruga.

REPREZENTACIJA SUŠAKA 1945.

REPREZENTACIJA SUŠAKA 1945.

U sezoni 1945./1946. kao nogometno prvenstvo Rijeke je održan Kup ”Giovanni Maras” (prvak ”Magazzini generali”, kojeg je danas nasljednik ”Lučki radnik”), dok je 1946. godine kao nogometno prvenstvo Rijeke održan Kup ”A. Maras” (prvak ”Cantieri navali”, ekipa današnjeg ”3. maja”) i u tim natjecanja su klubovi većinom nosili talijanske nazive, pa se tako spominju klubovi ”ASPM”, ”Cantieri navali”, ”Dinamo”, ”Lignum”, ”Magazzini generali”, ”Metallurgica”, ”Portuale”, ”ROMSA”, ”Torpedo”, ”Transporti” i ”Opatija”.
Kao što sam spomenuo, sušačko ”Jedinstvo” (koje nije imalo nikakve veze sa ”Orijentom”, koji tada nije djelovao i bio je svojevrsna reprezentacija Sušaka) je u konkurenciji ”Naprijeda” Hreljin, ”Crikvenice” Crikvenica, ”Omladinca” Senj i ”Plavog Jadrana” Pag postao prvakom, te se je kroz kvalifikacijske utakmice sa ”Metalcem” Zagreb i ”Naprijedom” Sisak plasirao na prvo poslijeratno nogometno prvenstvo Hrvatske, na kojemu su se uz sušačko ”Jedinstvo” još natjecali ”Hajduk” Split, ”Split” Split, ”Dinamo” Zagreb, ”Lokomotiva” Zagreb, ”Metalac” Zagreb, ”Tekstilac” Varaždin i ”Proleter” Belišće. Nakon odigravanja prvog poslijeratnog nogometnog prvenstva Hrvatske su se ”Hajduk” (prvak) i ”Dinamo” (viceprvak) direktno plasirali u prvo poslijeratno nogometno Jugoslavije (saveznu ligu), dok se je ”Lokomotiva” kroz kvalifikacije plasirala u Saveznu ligu, dok je ”Jedinstvo” ispalo iz hrvatske nogometne lige.
Ovom prilikom ću spomenuti koji su nogometaši nastupali za ”Jedinstvo” tijekom 1946. godine, a oni su Kamenar, Brazzoduro, Rahelić, Fosser, Polić, Felker, Vakanjac, Fetahović, Miculinić, Smojver, Marčetić, Rajković, Pilepić, Caniati, Čohar, Lukarić, Bačić, Haramija, Domorodski i Osseladore.
'MAGAZZINI GENERALLI'' 1945-1946

‘MAGAZZINI GENERALLI” 1945-1946

Bilo je predviđeno da se u prvom izdanju Savezne nogometne lige 1946./1947. natječu 12 klubova (najuspješniji klubovi iz republičkih liga), ali je naknadno Nogometni odjel FISAJa odlučio da se u Saveznoj ligi kao gost natječe i ”Ponziana” Trst, te je omogućeno da se sa područja Istre i Rijeke natječe još jedan klub (14. član lige). Za istarskog predstavnika su se natjecali ”Rudar” Raša (najbolji istarski klub) i ”USO” Pula (novooformljeni klub, kao reprezentacija Pule).
U Rijeci se je tijekom rujna 1946. godine na inicijativo gradskog fiskulturnog saveza formiran ”Kvarner” kao reprezentacija Rijeke, a funkcionerima i trenerima novooformljenog ”Kvarnera” iz svih tadašnjih riječkih klubova bilo ponuđeno 39 nogometaša od kojih su 26 ostali u ”Kvarneru”. ”Kvarner” je u kvalifikacijama bio uspješniji od ”USO” Pula, te se plasirao u Saveznu ligu 1946./1947 u kojem je zauzeo 9. mjesto, ali zbog smanjenja broja članova Savezne lige u slijedećoj sezone (na 12) u kojem je morala ostati ”Ponziana”, pa je ”Kvarner” kroz kvalifikacije ispao iz Savezne lige (napomena – tada je bila samo jedna savezna liga, a ispod nje republičke lige).
Ovim putem ću spomenuti koji su nogometaši nastupali za ”Kvarnera” u sezoni 1946./1947., a to su Ravnik, Gardassanich, Matošić, Belcastro, Lavrenčić, Blažić, Černjar, Kinkela, Deluka, Flaibani, Legan, Ljubačev, Lucchesi, Nori, Macorin, Marčetić, Nardi, Pavanello, Petronio, Privrat, Ružić, Starčić, Stefanović, Bertok, Burattini, Tibljaš i Vratan.
Za tu sezonu 1946./1947. moram spomenuti da su klubovi sa područja današnjeg Grada Rijeke natjecali u nekoliko liga. Na Sušaku je pored već spomenutog ”Jedinstva” postojalo ”Primorje” (nogometna ekipa sadašnjeg plivačkog i vaterpolo klupa), a na Zametu ”Bratstvo” (sadašnji ”Zamet”) koji su se natjecali u nogometnom prvenstvu primorsko – goranskog okruga, dok su se u nogometnom prvenstvu Rijeke natjecali riječki klubovi ”ACPS”, ”Cantieri”, ”Drenova”, ”GODEDE”, ”Lignum”, ”Magazzini generali”, ”Mettalurgica”, ”Milicioner”, ”Portuale”, ”ROMSA”, ”Torpedo” i ”Željezničar”, te ”Opatija” Opatija i ”Klana” Klana. Riječko ”Torpedo” se je u ovoj sezoni pored natjecanja u prvenstvu Rijeke natjecalo i u nogometnom prvenstvu Julijske krajine (prvenstvo Zona ‘A’ i ‘B’).
Svakako trebam spomenuti da se je po odigravanju ove sezone, zbog spajanja riječkog i sušačkog fiskulturnog saveza došla do spajanja klubova talijanskih naziva u srodna sportska društva, koja su počeli nositi hrvatske nazive (gore navedeni klubovi talijanskih naziva nizu ukinuta). Kao primjer ću navesti da su se u Fiskulturno društvo ”Kvarner” spojili bivša riječka fiskulturna društva ”Kvarner”, ”Grafičar”, ”GODEDE”, ”GPJS”, te radnici i namještenici javnih službi, da su se u Fiskulturno društvo ”Torpedo” spojili bivša fiskulturna društva ”Torpedo”, ”SCULL”, ”Metalurgica” i ”Dinamo”, te nekoliko manjih aktiva i Komanda Mornarice, da su se u Fiskulturno društvo ”Mornar” spojili bivša fiskulturna društva ”Cantieri”, ”Magazini generalli” i ”Portuale”, te lučki radnici i namještenici Lučke kapetanija, kao i aktivi srodnih djelatnosti, da su se u Fiskulturno društvo ”Proleter” spojili bivša fiskulturna društva ”Lignum”, ”ROMSA” i ”Tabacchi”, da su se u Fiskulturno društvo ”Lokomotiva” su se spojili bivša fiskulturna društva ”Poštar” i ”Željezničar”, te aktivi svih saobraćajnih ustanova itd.
Početkom 1947. godine su se počela održavati službena juniorska nogometna prvenstva na području svih tadašnjih hrvatskih okruga, nakon čega je uslijedilo juniorsko nogometno prvenstvo Hrvatske, te juniorsko nogometno prvenstvo Jugoslavije (na području tadašnjih Zona ‘A’ i ‘B’ se počelo godinu dana kasnije. Početkom ožujka 1947. godine je održano prvo juniorsko nogometno prvenstvo primorsko – goranskog okruga, na kojem je sušačko ”Primorje” postalo prvakom. Nakon ovog prvenstva je uslijedilo prvo hrvatsko omladinsko nogometno prvenstvo na kojem je sušačko ‘Primorje” postalo viceprvakom, da bi se potom održalo jugoslavensko omladinsko nogometno prvenstvo na kojem je sušačko ”Primorje” podijelilo 5. i 6. mjesto.
''JEDINSTVO'' 1946.

”JEDINSTVO” 1946.

U ljetnim mjesecima 1947. godine se je održao Trofej ”Primorja” na kojemu su nastupali ”Primorje” Sušak, ”Rudar” Labin i novooformljeni riječki klubovi ”Mornar” i ”Lokomotiva”, kojima su prve utakmice bile na ovom turniru, a pobjednik je bio ”Primorje”.
U sezoni 1947./1948. ”Kvarner” se je po prvi put natjecao u 2. saveznoj nogometnoj ligi (iz koje je na kraju sezone ispao), dok su se preostali klubovi sa područja Rijeke i Istre počeli natjecati u službenim hrvatskim i regionalnim nogometnim natjecanjima. Volio bih spomenuti jednu zanimljivost vezanu uz ”Kvarner”, pred početak proljetnog dijela natjecanja ”Kvarner” je bio na pripremama u Raši, gdje su nogometaši uz pripreme radili u ugljenokopu Raša (na normu). Ovim putem bih spomenuo i Rudolfa Volka koji je u ovoj sezoni bio trener sušačkog ”Primorja”, a tijekom sezone je odigrao jednu službenu utakmicu za ”Kvarner”, njegovu posljednju.
Tijekom 1947. godine je u Rijeci osnovana Sportska ambulanta u kojoj su sportaši vršili preglede za sportska natjecanja, koja je bila jedna od prvih takvih ambulanti na području Jugoslavije. Tijekom 10. mjeseca 1948. godine je Nogometni savez Jugoslavije donio odluku da se nogometaši koji nastupaju u prvenstvenim utakmicama moraju svakih 6 mjeseci liječnički pregledavati, te da bez uredne liječničke potvrde o izvršenom detaljnom liječničkom pregledu igrači neće smjeti nastupati na prvenstvenim utakmicama.
U organizaciji Sportskog odbora gradskog FISAHa Rijeka – Sušak se je početkom 1948. godine počeo odigravati Trofej ”Bratstva” koji je bio svojevrsno neslužbeno nogometno prvenstvo Rijeke. Na ovom natjecanju su se natjecali ”Bratstvo” Zamet, ”Lokomotiva” Rijeka, ”Milicioner” Rijeka, ”Primorje” Sušak i ”Pomorac” Kostrena (”Primorje” pobjednik). Paralelno sa Trofejem ”Bratstva” se je održao Trofej ”Jedinstvo” na kojemu su nastupali juniori ”Bratstva” Zamet, ”Kvarnera” Rijeka, ”Lokomotive” Rijeka, ”Primorja” Sušak i ”Pomorca” Kostrena (nije poznato kako je završio).
Tijekom jeseni 1948. godine je održan Turnir ”Radnika” kao neslužbeno nogometno prvenstvo Rijeke (naziv dobio po klubu koji je prema reorganizaciji riječkih sportskih društava rasformiran, a bio je jedan od uspješnijih riječkih nogometnih klubova tog doba). Klubovi koji su nastupali na ovom turniru međusobno su se natjecali jednokružnim bod-sistemom, a pobjednik je bio ”3. maj”.
S obzirom da su većina fiskulturnih društava u svojim redovima imali više sportskih grana 21.09.1948. došlo je do reorganizacije fiskulturnih društava. ”Kvarner” je postao isključivo nogometni klub, ”Primorje” plivački i veslački klub, ”Slavija” šahovski klub, ”Radnik” atletski i boksački klub, te je osnovan novi košarkaški klub ”Jadran”, koji su u svoje redove primili sportaše iz rasformiranih društava.
U sezoni 1948./1949. se je ”Kvarner natjecao u hrvatskoj nogometnoj ligi (što je tada bio rang 3. lige), dok su se preostali klubovi natjecali u regionalnim ili gradskim ligama.

Za spomenuti je da je 04.05.1949. na brdu Surpega pored Torina u stravičnoj avionskoj nesreći poginula cijela momčad ”Torina” (zvana i ‘Grande Torino’), a okosnica tog ”Torina” je bio legendarni riječki nogometaš Ezio Loik. Paradoksalno je da tadašnji ”Riječki list” o tome nije napisao gotovo ništa (samo veoma kratak članak, bez spominjanja Loika).
S obzirom da je došlo do promjena sustava natjecanja u svim razinama natjecanja na području cijele Jugoslavije, tijekom jeseni 1949. i samog početka 1950. se je na ovom području održalo neslužbeno prvenstvo pod nazivom Turnir ”Vladimir Gortan” (isti takav turnir se je održavao na području Istre). U 1. i 2. grupu turnira su ušli svi klubovi sa područja sadašnjeg grada Rijeke, te ”Opatija” i ”Klana”, u 3. grupu su ušli klubovi sa područja Hrvatskog primorja, u 4. grupu su ušli klubovi sa područja Gorskog kotara, a u 5. grupu klubovi sa područja Kotara Rijeka (Grobnik i okolica). U završnici 1. i 2. grupe je uspješnija bila druga ekipa ”Kvarnera”, dok je u završnici 3., 4. i 5. grupe uspješnija bila ”Crikvenica”, koja je na kraju bila sveukupni pobjednik primorsko – goranske zone ovog turnira.
Tijekom 1950. i 1951. godine službena natjecanja su se odvijala tijekom proljeća i jeseni, dok su se 1952. godine odvijala tijekom proljeća i ljeta.
Iako se je ”Kvarner” trebao nastaviti natjecati u hrvatskoj nogometnoj ligi u sezoni 1950. je napravljeno nemalo iznenađenje kada je nekakvom čudnom odlukom ”Kvarner” prolongiran u 2. saveznu nogometnu ligu, pri čemu je preskočio i tadašnju 3. saveznu nogometnu ligu (sve 3 tadašnje savezne lige su bile jedinstvene), a igrač ”Kvarnera” Stojan Osojnak je bio najbolji strijelcem 2. savezne nogometne lige. Preostali riječki klubovi natjecali u oblasnim ili gradskim ligama (danas bi to zvali županijske lige), a oni su ”Budućnost”, ”Lokomotiva” i ”Viktor Lenac”, te ”3. maj”, ”Metalac”, ”Nafta”, ”Rikard Benčić”, ”Udarnik” i ”Torpedo”.

''KVARNER'' 1946.-1947.

”KVARNER” 1946.-1947.

Radio Rijeka je po prvi put uživo iz Rijeke prenosila nogometnu utakmicu 5. kola između ”Kvarnera” i ”Odreda” (2:2), odigranoj 09.04.1950. na Stadionu Kantrida.
01.10.1950. u utakmici 16. kola 2. savezne nogometne lige između riječkog ”Kvarnera” i ”Napretka” Kruševac (2:1) su po prvi put ocijenjeni nogometaši ”Kvarnera”, što je u narednim godinama postalo redovito, a s vremenom su se počeli i ocjenjivati i nogometaši ostalih riječkih klubova.
Tijekom 1950. godine je u Brazilu održano Svjetsko nogometno prvenstvo, a za reprezentaciju SADa je branio riječanin Gino Gardassanich.
Nakon pojave sportskih kladionica u pojedinim gradovima koje su imale lokalni karakter, tijekom studenog 1950. godine je pod pokroviteljstvom FISAJa osnovana Savezna sportska kladionica, koja je počela djelovati na području cijele Jugoslavije. Poslovnica Savezne sportske kladionice se je u Rijeci otvorila tijekom prosinca 1950. godine.
Trebam spomenuti da se je početkom 1951. godine održao Zimski kup oblasti Rijeka, na kojem su se natjecali klubovi sa područja Hrvatskog primorja, a pobjednik je bila ”Opatija”.
U sezoni 1951. se je ”Kvarner” i dalje natjecao u 2. saveznoj nogometnoj ligi, 3. savezna liga je bila rasformirana, a najveći iskorak od riječkih klubova je napravila ”Lokomotiva” koja se je u ovoj sezoni natjecala u južnoj skupini hrvatske nogometne lige, ali je na kraju sezone ispala iz ove lige. Od riječkih klubova u nižim ligama su se natjecali ”Budućnost” i ”Torpedo”, te ”3. maj”, ”Građevinar”, ”Nafta” i ”Rikard Benčić”.
Trebam spomenuti da su se tijekom ljetnih mjeseci 1951. godine održao prvi Kup grada Rijeke, na kojemu su nastupale selekcije svih gradskih četvrti, a pobjednik je bila selekcija Belvedera.
U sezoni 1952. je došlo do promjena natjecanja, od saveznih liga je ostala samo 1., dok se je 2. i sve republičke lige rasformirale. Pored Savezne nogometne lige na području cijele Jugoslavije su u rangu 2 lige bile podsavezne (regionalne) nogometne lige (što danas odgovara 3. HNL), koje su se odigrale tijekom proljeća. Tako je na ovdašnjem području oformljena riječka podsavezna nogometna liga u koju su od riječkih klubova ušli ”Kvarner”, ”Lokomotiva” i ”Budućnost”, u kojoj je ”Kvarner” bio prvak čime je ušao u kvalifikacije. U prvom dijelu kvalifikacija su se riječki ”Kvarner”, zagrebački ”Metalac” i osječki ”Proleter” natjecali za prvaka Hrvatske. ”Kvarner” je bio 3., a ”Proleter” uvjerljivo 1. čime je ušao u drugi dio kvalifikacija za 1. saveznu ligu. U ovoj sezoni je i riječki ”Torpedo” bio puno uspješniji od ostalih riječkih klubova. Od riječkih klubova u nižim ligama su se natjecali ”3. maj”, ”Građevinar”, ”Lučki radnik”, ”Nafta”, ”Primorje”, ”Rikard Benčić” i ”Viktor Lenac”, te ”Fratellanza”, ”Milicioner”, ”Svjetlost” i ”Voplin”.
Tijekom proljetnih mjeseci 1952. godine u Rijeci su zabilježene prve dvije nenadane smrti mladih nogometaša, Marijana Miloševića i Borisa Vidolina. Marijan Milošević je bio neregistrirani nogometaš i bez liječničkog pregleda je bio na probnom treningu ”Viktor Lenca”, nakon kojega je održana trening utakmica između ”Viktor Lenca” i ”Lokomotive”, te je zbog slabog srca mladi nogometaš umro tijekom utakmice. Boris Vidolin je bio registrirani nogometaš sa liječničkim pregledom, koji je nastupao za svoju srednjoškolsku ekipu. Prije treninga svoje srednjoškolske ekipe nesretni mladić se je prejeo te mu je tijekom treninga pozlilo, nakon čega je umro.
Od sezone 1952./1953. je opet došlo do promjena, prvenstvena natjecanja od tada do danas su se odigravala po principu jesen – proljeće. U rangu 2. lige su oformljene međurepubličke lige, pa su tako u tadašnju Hrvatsko – slovensku nogometnu ligu ušli oni klubovi koji su u prethodnoj sezoni bili prvaci svojih podsaveznih nogometnih liga, tako da je u ovu ligu ušao i riječki ”Kvarner”. Riječka podsavezna nogometna liga je u ovoj sezoni ostala ista, u njoj su se natjecali riječka ”Budućnost” i ”Lokomotiva”, a ”Lokomotiva” je postala prvakom, čime je ušla u kvalifikacije za viši rang natjecanja. Treba spomenuti da je najbolji strijelac riječke podsavezne nogometne lige bio tada popularni Miodrag Ljubačev, koji je tijekom sezone nastupao i za ”Budućnost” i ”Lokomotivu”. U kvalifikacijama je na sveopće iznenađenje ”Lokomotiva” eliminirala ”Segestu” Sisak, pri čemu se je plasirala u Hrvatsko – slovensku ligu, što joj je bilo po prvi put da se plasirala u međurepubličko natjecanja i natjecanje ranga 2 lige. Od riječkih klubova u nižim ligama su se natjecali ”3. maj”, ”Građevinar” i ”Torpedo”, te ”Jela”, ”Lučki radnik”, ”Nafta”, ”Rikard Benčić”, ”Svjetlost” i ”Viktor Lenac”.
Svakako moram spomenuti da je po odigravanju ove sezone, 22.06.1953. održana glavna skupština ”Budućnosti”, na kojoj je odlučeno da se ”Budućnost” rasformira i opet osnuje ”Orijent”, koji je nastavio sa djelovanjem gdje je ”Budućnost” stala.
Tijekom lipnja 1953. godine se je u organizaciji ”Rijeke” počeo održavati tradicionalni međunarodni omladinski turnir ”Kvarnerska rivijera”.
U sezoni 1953./1954. su se po prvi put u međurepubličkim ligama (tada rang 2. lige) natjecala 2 kluba iz Rijeke – ”Kvarner” i ”Lokomotiva”. ”Kvarner” je uobičajeno završio u sredini ljestvice, dok je ”Lokomotiva” završila na predzadnjem mjestu i nažalost ispala. U riječkoj podsaveznoj ligi su se od riječkih klubova natjecali ”3. maj”, ”Orijent” i ”Torpedo”, a nakon ove sezone se je dosadašnja riječka podsavezna nogometna liga razdijelila na 2 lige – riječku i pulsku podsaveznu nogometnu ligu. Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”Jela”, ”Lučki radnik”, ”Nafta”, ”Svjetlost”, ”Viktor Lenac” i ”Vulkan”. U ovoj sezoni moram spomenuti da se je pred početak proljetnog djela prvenstva održao Turnir ”Torpeda” kao smotra najboljih riječkih klubova, na kojemu su nastupili ”Kvarner” (pobjednik), ”Lokomotiva”, ”Orijent” i ”Torpedo”.
Osobno smatram da je ekipa ”Lokomotive” iz sezone 1953./1954. najbolja u njenoj povijesti pa navesti koji su nogometaši nastupali za ”Lokomotivu” u ovoj sezoni Nikolnikov, Šepić, Kivela, Jadro, Host, Kolaković, Gredelj, Žigman, Pantelić, Čohar, Škiljan, Maračić, Mitrović, Kaluđerović, Ljubačev, Valčić, Roić, Šarić, Kanić, Rigotto, Vranković i Peloza.
Prvu nogometnu utakmicu juniora Radio Rijeka je prenosila sa Stadiona Kantrida 17.01.1954. između ”Rijeke” i ”Hajduka” (1:3), a ova utakmica je bila 3. kolo polufinale skupine juniorskog nogometnog prvenstva Hrvatske.
Tijekom proljeća 1954. godine je u Rijeci oformljen Sportsko društvo ”Galeb”, koje je u svojim redovima okupljalo gluhonijeme osobe i osobe oštećenog sluha, koje je u svojim redovima imalo nogometaše, rukometaše, košarkaše, odbojkaše itd. U narednim godinama je nogometna ekipa ”Galeba” 3 puta bila prvak Hrvatske i jednom prvak Jugoslavije.
Svakako morama spomenuti da je 02.07.1954. na inicijativu riječkog Gradskog odbora Saveza sportova došlo do reorganizacije ”Kvarnera” s ciljem okupljanja najboljih riječkih nogometaša i stručnog kadra u jedan klub. Na izvanrednoj skupštini su prisustvovali predstavnici svih riječkih klubova, te slaganjem tadašnjih vodećih riječkih klubova ”Kvarnera”, ”Orijenta”, ”Lokomotive” i ”Torpeda”, tom je prilikom donešena odluka o promjeni imena ”Kvarnera” u ”Rijeka”. Iz današnje perspektive nevjerovatno zvuči da su se prije ove inicijative u Rijeci vodile diskusije, rasprave i okrugli stolovi s temom – da li je gradu Rijeci potreban veći broj kvalitetnih klubova.
Tijekom ljetnih mjeseci 1954. godine de je po drugi i zadnji put održao Kup grada Rijeke, na kojem su nastupale selekcije gradskih četvrti, a pobjednik je bila selekcija Krimeje.
U sezoni 1954./1955. ”Rijeka” je u Hrvatsko – slovenskoj nogometnoj postala viceprvakom, dok su se u riječkoj podsaveznoj nogometnoj ligi iz Rijeke natjecali ”Lokomotiva”, ”Nafta”, ”Orijent” i ”Torpedo”, u kojoj je ”Orijent” postao prvakom, čime je ušao u kvalifikacije za viši rang natjecanja. U kvalifikacije je ”Orijent” ušao olako i pored ”Karlovca” Karlovac i ”Segeste” Sisak zauzeo posljednje mjesto. Po odigravanju ove sezone hrvatsko – slovenska liga se je rasformirala i od slijedeće sezone se je ova liga počela zvati 1. zonskom nogometnom ligom (u koju su ušli i klubovi ponovno oformljene, pa rasformirane 2. savezne nogometne lige). Od riječkih klubova u nižoj ligi su se natjecali ”3. maj”, ”Lučki radnik”, ”Svjetlost”, ”Viktor Lenac” i ”Vulkan”.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone