RIJEČKI MALI NOGOMET

3. listopada 2013. | Kategorija: Sport

DAMIR KNEZ - KOSTRENA, 19.10.2002., "POMORAC" Foto: Ivica Tomić

DAMIR KNEZ – KOSTRENA, 19.10.2002., “POMORAC” Foto: Ivica Tomić

Piše: Zoran Mikulić

SPORT – Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina mali nogomet je bio relativno nov sport na ovim prostorima, igrao se svuda gdje se moglo i postao je veoma popularan, pa je tadašnji riječki nogometni podsavez (što je otprilike kao današnji županijski nogometni savez) u ljetnoj pauzi između sezona 1959./1960. i 1960./1961. organizirao malonogometne turnire jednostavnog naziva ‘Tri kornera – penal’ (godinama kasnije je ovaj naziv među igračima ostao poznat) s ciljem da se razvije i popularizira mali nogomet u Rijeci. Na prvom turniru su sudjelovale ekipe riječkih nogometnih klubova, dok su na drugom turniru sudjelovale reprezentacije tadašnjih općina, a za koje su sudjelovali ponajbolji nogometaši koji su živjeli unutar istih općina. Oba turnira su se održala na rukometnom igralištu na Pećinama, a utakmice su se održavale u večernjim i noćnim satima (početak prve utakmice je bio u 19.30) i svaka je utakmica trajala 2 X 10 minuta.

Prvo se je odigrao malonogometni Turnir klubova na kojemu su sudjelovali klubovi ”Rijeka”, ”Orijent”, ”Lokomotiva”, ”Torpedo”, ”Nafta”, ”Vulkan”, ”Pionir” (vojna ekipa) i ”Rekreator” (prvi riječki malonogometni klub), a Turnir klubova je osvojio ”Torpedo”. Prva 2 dana se igralo je po skupinama (svako sa svakim po jednu utakmicu), a trećeg, zadnjeg dana finalne utakmice za konačni poredak od 1. do 8. mjesta (kup – sistemom). Zabilježeno je da je prve dvije večeri utakmice po skupinama pratilo preko 2.000 gledatelja, dok je 3. finalnu večer pratilo preko 3.000 gledatelja.
Nedugo nakon klupskog malonogometnog turnira održao se je malonogometni Turnir općina, na kojemu su se natjecale malonogometne selekcije tadašnjih riječkih općina – Sušaka, Starog grada i Zameta, te malonogometna selekcija Opatije, a ekipe su se međusobno natjecale jednokružnim bod – sistemom (svako sa svakim), te je selekcija Sušaka osvojila Turnir općina. Zabilježeno je da su utakmice ovog turnira u prosjeku pratile 2.000 gledatelja.
Pred početak sezone 1966./1967. je u organizaciji rukometnog kluba ”Viktorija” se je na rukometnom igralištu (koje je tada bilo pod asfaltiranom) na Pećinama odigrao malonogometni Turnir ‘Viktorije’ (i taj naziv je poznat igračima), na kojemu su sudjelovale ekipe riječkih nogometnih klubova ”Lokomotive”, ”Lučkog radnika”, ”Orijenta”, ”Rijeke” i ”Svjetlosti”, ”Pomorca” Kostrena, te ”Penjarol” kao ekipa riječkih studenata i ”Viktorija” kao selekcija rukometaša Pećina. Sve ekipe su bile podijeljene u 2 skupine, u kojima su se ekipe međusobno natjecale jednokružnim bod – sistemom, a po odigravanju skupina ekipe su se natjecale jednostrukim kup – sistemom za konačni poredak od 1. do 8. mjesta na ovom turniru. Bilo je dogovoreno da svaka utakmica traje 2 x 25 minuta, a u slučaju produžetaka 2 X 5 minuta. Za svaku ekipu je moglo igrati 7 nogometaša, a bile su dopuštene po 3 izmjene plus golman. Sve utakmice turnira su se odigravale u večernjim terminima. Ovaj turnir je osvojio ”Pomorac”, što je u to vrijeme izazvalo totalnu senzaciju.
Godinama kasnije (uključujući i sadašnje vrijeme) je u Rijeci održan čitav niz malonogometnih turnira, ali ih je jako teško sve pratiti.
Tijekom proljeća 1980. godine je u Dvorani mladosti započela 1. riječka Liga malog nogometa, od četrdesetak prijavljenih ekipa u završnicu je ušlo 12 malonogometnih ekipa, i to ”Croatia”, ”Bulevard”, ”Dvorana mladosti”, ”Istravino”, ”Kantrida”, ”Krimeja”, ”Majstori”, ”Opatija”, ”Penarol”, ”Stari grad”, ”Škorpion” i veterani ”Rijeke”, a ekipe su se natjecale jednokružnim bod – sistemom. Prvi pobjednik je bio ”Stari grad”, a od igrača su se istaknuli brača Tabar, Marin je bio najbolji igrač, a Mile najbolji strijelac.
Tijekom rujna 1983. godine se je u Zagrebu održao Pozivni malonogometni turnir, koji je bio 1. neslužbeno prvenstvo Jugoslavije na kojem je nastupilo 16 malonogometnih ekipa i na koji je zbog svojih jako dobrih nastupa u prethodnom razdoblju pozvan i riječki ”Stari grad”. Na ovom turniru 1. mjesto su osvojile ”Mostarske kiše” Mostar, 2. mjesto ”Olimpique tours” Sarajevo, 3. mjesto ”Stari grad” Rijeka, a dvije najuspješnije ekipe s ovog potivnog turnira su se plasirale na Europsko malonogometno prvenstvo. Poznato je da su za ”Stari grad” nastupali Koljanin, Močibob, Mladenović, Jasprica, Tabar i Braun, te da je Milan Tabar proglašen za najboljeg strijelca turnira.
Tijekom siječnja 1984. godine se je u Rijeci održao Pozivni malonogometni turnir za 1. Kup Jugoslavije, na kojem se je natjecalo 16 malonogometnih ekipa, i to ”Kovinopasarstvo” Ljubljana, ”Tabor” Ljubljana, ”Lutrija Hrvatske” Zagreb, ”Tifany” Zagreb, ”Park avenija” Pula, ”Cvjetarna Ljubica” Opatija, ”Draga zanatlije” Rijeka, ”Stari grad” Rijeka, ”Osvit” Šibenik, ”Dalma” Split, ”Mostar – Aluminij” Mostar, ”BIS” Banja Luka, ”Metalorad” Novi Sad, ”Jugoslavija plavi” Beograd, ”Kennedy mungosi” Beograd i ”Shkendia” Đakovica, a ovaj pozivni turnir je osvojila ”Shkendia” Đakovica. Sve utakmice su se odigrale u riječkoj Dvorani mladosti.
Tijekom sezone 1992. se je u 1. hrvatskoj malonogometnoj ligi natjecala riječka ekipa ”Vita klub – Sport Miletić”, koja je na kraju sezone završila na sredini ljestvice.
U sezoni 1992./1993. se je u 1. hrvatskoj malonogometnoj ligi počela natjecati riječka ekipa ”Vita klub – Sport Miletić”, koja je nakon 6 odigranih kola odustala od daljnjeg natjecanja. Pored 1. hrvatske malonogometne lige oformljena je i područna malonogometna liga u kojoj se natjecale riječke ekipe ”Caffe bar Ana”, ”Foto Kurti”, ”INA Delta”, ”Video Brodway”, ”Rikard Benčić” i ”Zamet”.
U sezoni 1993./1994. se je malonogometno prvenstvo Hrvatske igralo po kup-sistemu i u natjecanju je sudjelovala riječka ekipa ”Čarli”.
U narednih nekoliko godina u službenim hrvatskim malonogometnim natjecanjima nije bilo ekipa iz Rijeke.
Tijekom marta 1994. godine u Milanu (Italija) održan FIFAin malonogometni turnir, kao neslužbeno Svjetsko futsal prvenstvo na kojem je nastupala malonogometna ‘A’ reprezentacija Hrvatske, koja je na ovom natjecanju zauzela 2. mjesto. Od riječana je za malonogometnu reprezentaciju Hrvatske na ovom natjecanju nastupio Marijan Bjelanović, koji je proglašen najboljim golmanom turnira.
U ovom periodu je od riječana za hrvatsku ‘A’ malonogometnu reprezentaciju još nastupio Damir Knez.
U ovom periodu je zabilježena malonogometna prijateljska utakmica između selekcije Rijeke i ‘A’ reprezentacije Hrvatske (1:3).
Tijekom studenog 1999. godine u sklopu održavanja riječke sportske humanitarne manifestacije ‘Homo si teć’ je riječki ”Jack pot” u riječkoj Dvorani ‘Dinko Lukarić’ organizirao prvi ženski malonogometni turnir u Rijeci, na kojem su se natjecale ekipe ”Jack pota” Rijeka, ”Grobnišćica” Čavle, ”Ladanjski raj” Marija Bistrica, ”Lavice” Katun Trivski (Pazin), ”Tinjan” Tinjan i ”Male zelene” Bistra (Hrv. Zagorje), a turnir je osvojila ”Grmošćica”.
U sezoni 2004./2005. se je u zapadnoj skupini 2. hrvatske malonogometne lige natjecao riječki ”Porin”, koji je završio na samom dnu ljestvice, nakon čega je odustao od daljnjih natjecanja.
U sezoni 2005./2006. se je u zapadnoj skupini 2. hrvatske malonogometne lige natjecao riječki ”Domino”, koji je završio na samom dnu ljestvice, nakon čega je odustao od daljnjih natjecanja.
U sezoni 2008./2009. su se u zapadnoj skupini 2. hrvatske malonogometne lige natjecale riječke ekipe ”Domino” i ”Drenova”, ”Domino” je završio na sredini ljestvice, dok je ”Drenova” završila pri samom dnu, nakon čega je ”Drenova” odustala od daljnjih natjecanja. U ovoj sezoni je domino dospio i u završnicu hrvatskog malonogometnog kupa.
U sezoni 2009./2010. se je u zapadnoj skupini 2. hrvatske malonogometne lige natjecala riječka ekipa ”Domino”, koja je završila na sredini ljestvice.
U sezoni 2010./2011. se je u zapadnoj skupini 2. hrvatske malonogometne lige natjecala riječka ekipa ”Domino”, koja je 4 kola prije kraja prvenstva odustala od daljnjih natjecanja.
Iako je bilo dobrih namjera i želje riječki mali nogomet u službenim hrvatskim natjecanjima nije ostavio značajnijeg traga, a uvjeti postoje. Možda se jednog dana sve izmijeni.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone