REKONSTRUKCIJA “GALEBA” POČINJE OVE GODINE

6. srpnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Galeb

Galeb

RIJEKA – O brodu Galeb svatko u Rijeci i na Kvarneru ima neko svoje mišljenje. To je tema oko koje se koplja lome.

Jedni, a među njima i gradonačelnik Obersnel, smatraju ovaj brod vrijedan turistički potncijal s obzirom na njegovu povijest i vezu s Titom. Drugi su na posve suprotnom kraju spektra i smatraju ga reliktom prošlosti koji je važan jedino “zatucanim i malobrojnim” sljedbenicima kulta ličnosti Tita.  Treći ga uopće ne povezuju s Titom, već ga smatraju izvrsnom turističkom atrakcijom ukoliko bi ga doslovno potopili i pretvorili u podvodnu atrakciju za ronioce. Četvrte također “boli briga” za Tita i smatraju da je naprosto riječ o lošoj ekonomskoj računici i Galeb će postati financijska rupa bez dna. Peti ga smatraju izvrsnim budućim umjetničkim paviljonom i novim centrom kulture Rijeke…

Uglavnom, svatko ima neko svoje mišljenje, a sva redom su se dosad pokazala bez ozbiljne ekonomske računice i najčešće svela na prepucavanja “za Tita” ili “protiv Tita”. Bilo kako bilo, Galeb već godinama stoji usidren na “Vinodolskom pristaništu”, a ove godine kreće njegova rekonstrukcija, navodi gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar.

“Projekt koji uključuje Galeb i Palaču šećerane u kompleksu bivšeg Benčića procijenjuje se na 82 milijuna kuna, od čega su sredstva iz fondova EU u iznosu od 69 milijuna kuna”, istaknuo je Šarar.

Podsjetimo, 2009. godine Grad Rijeka je Galeba kupio za 150.000 dolara i do sada je u njega utrošio više tisuća, a dosad prihodovao – nula. Ipak, odgovorni u Gradu se nadaju da će nakon završetka rekonstrukcije 2020. brod opravdati investiciju. Naime, u njemu su predviđeni stalni muzejski postav, paviljon za izložbe, filmske projekcije, radionice, hostel, restoran, suvenirnicu, bar… (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone