PRVA PA ODMAH MEĐUNARODNA MANIFESTACIJA – “MAROHLJINI I SAMONIKLO BILJE”

30. svibnja 2015. | Kategorija: Bijela kronika

fužineBIJELA KRONIKA – Članovi Gljivarskog društva Grljak Lič devetog su svibnja u Fužinama po prvi puta organizirali manifestaciju pod nazivom “Marohljini i samoniklo bilje”. Već pri samom predstavljanju iste, na redovnoj godišnjoj skupštini Hrvatsko mikološko-gljivarskog saveza, gljivarska društva pokazala su veliki interes kako za marohljine (smrčke) tako i za sakupljanje samoniklog bilja. Zasigurno je tom interesu pridonijela informacija da će se u branje bilja ići pod stručnim vodstvom našeg poznatog homeopata Ivana Lesnigera.

Iako je dan održavanja manifestacije započeo kišno do dolaska prvih sudionika zasjalo je sunce. Pristiglo je 200-tinjak članova gljivarskih društava iz Zagreba, Ivanca, Svetog Ivana Zeline, Sesveta, Rijeke, Karlovca, Pregrade, Donjeg Miholjca te društava iz Slovenije (Zreče i Kopar) i Italije (Trst i Muggia). Njima se pridružilo još stotinjak zainteresiranih osoba za samoniklo bilje pa je ukupan broj sudionika došao do 300.
Gljivari su krenuli u potragu za marohljinima na području Fužina u dva pravca. Prvu grupu koja je od centra krenula autobusom predvodio je Dean Starčević a drugu koja je odmah krenula pješice vodio je Dario Greblo. Zainteresirani za samoniklo bilje krenuli su autobusom I poznatim vlakićem “Fužine ekspress” prema Lič polju gdje su potom u opuštenoj šetnji pod stručnim vodstvom Ivana Lesingera I Maje Bolf Trnski upoznavali bilje koje tamo raste.

Fotografije možete pogledati na https://www.facebook.com/Kvarnerskicom?ref=tn_tnmn

Povratak na igralište pod branom uslijedio je oko 13,00 sati. Nakon razmjene informacija i razgledavanja ubranih marohljina domaćini su sudionicima podijelili izvrstan gulaš s dodatkom gljiva te čuvene kobasice koje se tradicionalno jedu u Fužinama prigodom podnevnog ispraćaja Stare godine. Gljive za gulaš donirao je Ivan Fridrih, najveći proizvođač gljiva u Hrvatskoj. U vrijeme ručka, u organizaciji Turističkog ureda općine Fužine, održan je koncert Puhačkog orkestra iz Fužina pod ravnanjem dirigenta Rudolfa Homena.
Završetak manifestacije bio je rezerviran za predavanje Ivana koji je djelić svog bogatog iskustva I znanja prenio na stotinjak zainteresiranih slušača. Ova brojka ugodno je iznenadila kako organizatore tako i predavača.

Na rastanku predsjednik Gljivarskog društva Grljak Lič, Držislav Tadić, uručio je gljivarskim društvima zahvalnice za sudjelovanje na prvoj međunarodnoj marohljinijadi i samoniklom bilju u Fužinama, a zadovoljni gosti obećali su da će doći u rujnu u Lič, na iduću manifestaciju koju će organizirati ovo društvo.

Organizatori su zadovoljni i počašćeni velikim brojem posjetitelja kao I dolaskom poznatih imena iz svijeta gljivarstva u Hrvatskoj, poput Romana Bošca najvećeg autoriteta u ovoj domeni, Branka Bartolića predsjednika Hrvatsko mikološko-gljivarskog saveza, Marina Šimića dopredsjednika Saveza i Blanke Čekada tajnice Saveza. U dobro vrijeme nije se uopće sumnjalo budući da je na manifestaciju stigao Milan Sijerković . Domaćini su na odlasku “zamolili” našeg poznatog meteorologa da za 19. rujna ove godine prognozira lijepo vrijeme jer se tada planira održavanje Gljivarijade u Liču.

(Držislav Tadić, Nataša Blažević Starčević)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone