PROVEDENA AKCIJA POLICIJE – ZAUSTAVLJENO ČAK 191 VOZILA

19. rujna 2018. | Kategorija: Hrvatska

policijaKVARNER – Tijekom prekjučerašnjeg dana na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je provodila ciljanu akciju usmjerenu na nadzor korištenja mobitela i sigurnosnog pojasa tijekom vožnje. U 24 sata provedbe akcije kontrolirano je ukupno 191 vozilo, a zabilježena su kod vozača 25 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje te 52 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa. Počinitelji prekršaja su sankcionirani prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Akcija je provedena budući da je uočeno kako mnogi vozači tijekom vožnje koriste mobitel za razgovor, čitanje, pisanje ili slanje SMS poruka. Time ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu, a provedena istraživanja ukazuju na činjenicu da, iako vozači uporabu mobitela tijekom vožnje smatraju opasnom, svjesno krši prometne propise njih oko 69 % vozača. Naime, vozači često nemaju bojazni od nastanka prometne nesreće niti od eventualne novčane kazne zbog činjenja te vrste prekršaja, radi čega se među vozačima stvara pogrešan dojam da se ovakvo ponašanje tolerira, a što u stvarnosti nije točno.

Kada je riječ o sigurnosnom pojasu, cilj ove i sličnih akcija je osvijestiti vozače i putnike u vozilu na potrebu korištenja sigurnosnog pojasa, kako bi se na taj način povećala sigurnost vozača i putnika te spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju nastanka prometne nesreće.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone