Predstavljena instalacija “Meštri” češkog umjetnika Pavela Mrkusa na riječkoj ribarnici

13. srpnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Audio-video instalacija “Meštri”, češkog umjetnika Pavela Mrkusa postavljena je u riječkoj Ribarnici u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programa Lungomare Art. Riječ je o digitalnim slikama i zvučnoj kompoziciji koji se, poput valova mora, prelijevaju iznad glasova prodavača i kupaca.

Umjetnik Pavel Mrkus instalacijom Meštri svoj je interes usmjerio podno visokoga svoda riječke ribarnice, na unutarnje balkone zgrade na kojima je i postavljena ova instalacija. Sastoji se od projicirane digitalne slike i zvučne kompozicije te oblikuje priču koja se prelijeva iznad prodavačica i kupaca. Njihovi glasovi, izvikivanja ponude i rasprave o najboljem izboru te pozdravi susjeda izdižu se i sljubljuju s autorovom kompozicijom.

U programu svečanog otvorenja instalacije na galeriji Ribarnice, prve postavljena u Rijeci u sklopu programa Lungomare Art sudjelovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač, direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota i glavna voditeljica programa Lungomare Art Iva Kelentrić.

Predstavljanju instalacije nazočili su zamjenici gradonačelnika Nikola Ivaniš i Marko Filipović te predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

U okviru otvorenja na galeriji Ribarnice nastupio je vokalni sastav Rivers.

Zajedništvo u realizaciji projekta

Postavljanje ove instalacije financijski je podržalo Sveučilište Jan Evangelista Purkyně University in Ústí nad Labem, tehničku podršku pružili su AV MEDIA a.s., a intervenciju u prostoru omogućio je Rijeka Plus.

U pripremi projekta pomogli su Darinka Uzelac i Dražen Fabijanić koji rade u ribarnici, a posebne zahvale putuju posadi ribarskog broda DIMI (Kristianu i Stjepanu Žužiću), na čijem je brodu video instalacija i snimljena.

Podsjećamo, radi se o trećoj u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje se postavljaju na području Kvarnera u sklopu programa Lungomare Art, projekta EPK.

Suvremena umjetnost u ovom projektu izlazi iz muzeja, stvarajući novi  kulturno-umjetničko-turistički put, koji donosi posebnu novu vrijednost mjestima obuhvaćenima ovim programom. Lungomare Art gradi spomenike za budućnost, naslonjene na priče važne lokalnoj zajednici.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone