PO GRADU RIJECI ‘GALEB’ ĆE POSTATI VODEĆA TURISTIČKA ATRAKCIJA RIJEKE

3. veljače 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Galeb

Galeb

RIJEKA – “Rijeka s pravom očekuje kako će brod Galeb postati jedna od vodećih gradskih turističkih atrakcija u 2020. godini. Naravno, i poslije nje”, stoji na službenim stranicama Rijeke 2020, na kojima se Grad hvali kako će brod Galeb postati jedna od glavnih turističkih atrakcija ovoga grada.

Po Gradu Rijeci brod Galeb je obilježio – ni više, ni manje – nego cijelu epohu! “Kao nijemi svjedok službenih političkih susreta koji su obilježili epohu”, navodi se. Upitno lucidne stvai se nastavljaju: “Budući smještaj Galeba na Molo longu jamči da će ovaj plutajući spomenik biti rado posjećivano mjesto brojnih programskih događanja Europske prijestolnice kulture. Predviđeni završetak radova: svibanj 2020. Ulaganje u EUR 5.029.640.”

Ulaganje za 50% iznad predviđenog

Sve ovo ne bi bilo upitno da se već sada ne znaju brojke. Grad Rijeka je dosad potrošio gotovo 12,5 milijuna kuna na brod Galeb (kupnja, izrada projektne dokumentacije, dokovanje, režije, troškovi posade)! Ukupni troškovi pak bi mogli doseći 60 milijuna kuna, što je čak 50% više od predviđenog ulaganja kakvo se navodi na službenim stranicama, a koje je i samo bilo po mnogima napuhano.

Ovo su brojke samo do trenutka dovođenja Galeba u stanje kako bi bio mjesto za, navodno, posjete turista. Znači, ne računaju se ostali tekući troškovi koji dodatno povećavaju izdatke.
Istovremeno se procjenjuje da Galeb, u najboljem slučaju, može uprihodovati oko 150 tisuća kuna godišnje.To znači da bi samo za povrat uloženog novca (bez računanja tekućih godišnjih troškova) bilo potrebno oko 400 godina! Ukratko, riječ je o ulaganju koje je s ekonomskog stanovišta potpuno ludo.

Jedino što se nakon ovoga može biti je ciničan. Stoga ćemo zaključiti da sve ovo za Rijeku nije problem, Rijeka je bogat grad s gospodarstvom koje cvjeta, brodogradnjom koja raste, s divnim autobusnim kolodvorom, bolnicama u divnom stanju i vrhunskim javnim prijevozom, pa bacanje milijuna kuna u vjetar nije problem. (kv)

 

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone