PIŠE NEVEN ŠANTIĆ: Dobici i gubici u ljudstvu i materijalu (3)

12. srpnja 2020. | Kategorija: Hrvatska

neven santicKvarnerski đir

Piše: Neven Šantić

Dobici i gubici u ljudstvu i materijalu (3)

Evo nas u analizi na području Primorsko-goranske županije, gdje su izbori najavili moguće tektonske promjene. Jer, kazuju rezultati recentnih izbora, SDP-u ne prijeti opasnost samo od Možemo!, koji počinje grickati njegovo biračko tijelo, nego i od HDZ-a.

Najbolje je to najprije ilustrirati brojkama pa ćemo onda o slovima. Dakle, usporedit ćemo izborne rezultate od prije nekoliko dana s onima na izborima za Županijsku skupštinu 2017. godine. Da bismo to mogli napraviti, bilo je potrebno iz 7. i 8. izbore jedinice izdvojiti gradove i općine u Primorsko-goranskoj županiji i onda zbrojiti glasove koji su tamo osvojeni, odnosno objediniti ih u jednu cjelinu. 

Ustanovili smo da je na skorašnjim parlamentarnim izborima na području Primorsko-goranske županije glasalo 108.554 birača, dok je 2017. glasalo 109.421 birač. Kao što vidimo i izlaznost je gotovo identična, što je još jedna povoljna stvar za usporedbu.

I što kaže konačno prebrojavanje glasova? To da je SDP dobio 38.565 glasova u usporedbi s 45.587 glasova na istom području prije tri godine. S druge strane, HDZ je dobio 32.149 glasova u usporedbi s 28.604 glasa na posljednjim županijskim izborima. SDP je u manjku za 7.022 glasa, a HDZ u višku od 3.545 glasova. Izraženo u postocima, SDP je u Primorsko-goranskoj županiji sada dobio 35,5 posto glasova za razliku od 41,7 posto  prije tri godine, a HDZ 29,6 posto u usporedbi s 26,1 posto 2017. godine.  Treba pritom dodati da je SDP i 2017. i 2020. godine nastupio u gotovo istoj koaliciji, dok je HDZ sada nastupio samostalno dok je 2017. godine za sobom vukao hrpu strančica. Ukratko, unutar Županije SDP nije nikada stajao lošije, a HDZ bolje nego sada.

Teško je uspoređivati lokalne i parlamentarne izbore, no ovi podaci ipak govore da je i u svom uporištu, stranačkoj utvrdi, SDP u krizi. Dodatni argument za to su loši rezultati dugogodišnjih lidera stranke u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, Vojka Obersnela i Željka Jovanovića. Niti jedan od njih, a bili su smješteni u donjem dijelu izborne liste kao “favoriiti iz sjene”, nije se, za razliku od kolege im Peđe Grbina iz Pule, uspio ni približiti 10 posto preferencijalnih glasova što bi im donijelo zastupnički mandat. 

Kada pak usporedimo SDP, zajedno s cijelom koalicijom koju vuče na leđima, i Možemo! vidimo da je nova lijevo-zelena koalicija pokazala snagu baš u gradovima u kojima SDP konstantno dominira. Primjerice, u Rijeci su dobili čak 10, a u Kastvu respektabilnih 9,93 posto glasova u usporedbi s 36 odnosno 38 posto SDP-a u istim sredinama, s time da SDP u Rijeci i Kastvu nikada do sada nije dobio doliko malo glasova. Ako se u Rijeci u posljednjih nekoliko ciklusa SDP i ustalio na nekih 38  posto glasova, u Kastvu nikada nije pao ispod 40. Ovakvi rezultati govore da Možemo! na ovom području nije “gricnuo” samo SDP-ovo biračko tijelo nego je privukao i neke očito dosada pasivne birače sklone lijevim opcijama. I to je podatak zbog kojeg bi se SDP trebao zabrinuti jer pokazuje da ova stranka ikma problema s privlačenjem novog biračkog tijela.

Ostalo je samo godinu dana do sljedećih lokalnih izbora. Kako sada stvari stoje mogli bi biti zanimljivi. Uz tri spomenute grupacije, jer uz SDP (sa ili bez koalicijskih parnera) i HDZ potaknut ovim uzletom sigurno će svoje kandidate na izborima 2021. imati i Možemo!, tu je još nekoliko grupacija poput Mosta, Domovinskog pokreta i Pametnog sa svojim koalicijskim partnerima koji bi, nanjušivši krv ranjenog SDP-a, mogli uskomešati primorsko-goransku političku scenu. Više se to odnosi na koaliciju Pametno, Stranku s imenom i prezimenom i Fokus, jer je na ovom prostoru većina biračkog tijela sklona lijevo-liberalnim opcijama, iako u Primorsko-goranskoj županiji ne treba zanemariti ni potencijal desnih opcija, pogotovo ako ih budu predvodili umjereniji lokalni čelnici s kojima bi HDZ mogao naći zajednički jezik. 

Kako god bilo, ključno će u svemu ipak biti hoće li se SDP, kao stranka s tradicijom na nacionalnoj i lokalnoj razini, uspjeti oporaviti i istinski restartati, hoće li kadrovski i programski donijeti potrebnu svježinu za takvo nešto. Ne uspije li u tome, mogli bi za godinu dana biti svjedoci crtanja nove političke mape u Primorsko-goranskoj županiji.     

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone