Otvorena Mađarska kuća u Rijeci uz imenovanje novog počasnog mađarskog konzula

8. siječnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Na prigodnoj svečanosti u danas otvorenoj Mađarskoj kući u Rijeci za novog počasnog konzula Mađarske u Rijeci imenovan je Zoran Vukić.

Novog počasnog konzula imenovao je ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto. Svečanosti su nazočili i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Frano Matušić, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa zamjenikom Markom Filipovićem i drugi uzvanici.

Novi počasni konzul u Rijeci Zoran Vukić zahvalio se na ukazanoj časti, izražavajući uvjerenje da će svojim radom opravdati ukazano povjerenje i doprinijeti boljim odnosima Hrvatske i Mađarske.

Susret gradonačelnika Obersnela i zamjenika gradonačelnika Filipovića s mađarskim ministrom Szijjartom

Ministar vanjskih poslova Szijjarto podsjetio je na višestoljetnu zajedničku povijest dvije zemlje, koje njeguju prijateljske odnose. Hrvatska i Mađarska, naglasio je, imaju niz zajedničkih interesa i područja za daljnju suradnju – Hrvatska je među najpopularnijim zemljama za mađarske turiste, a dvije zemlje dijele i zajedničke gospodarske interese, vezane prvenstveno uz riječku luku i nedavno pokrenut LNG terminal u Omišlju.

Prije dolaska u Rijeku, ministar Szijjarto posjetio je Petrinju te predao prva dva od pedeset kontejnera koje njegova država i mađarska naftna kompanija MOL doniraju onima koji su u potresu na Baniji ostali bez doma, na čemu mu se zahvalio državni tajnik Matušić. Tom prilikom istaknuo je kako dvije zemlje izvrsno surađuju, posebice na pitanju zaštite manjina – hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj, te postoji mnoštvo mogućnosti za unapređenje suradnje, posebice na gospodarskom planu.

Mađarska kuća otvorena je u vili na Pećinama, a saborski zastupnik Jankovics istaknuo je kako je otvaranjem Mađarske kuće pripadnici mađarske nacionalne manjine, kojih u Rijeci i okolici živi petstotinjak, dobiva svoj dom. Novootvoreni konzulat u Rijeci bit će na raspolaganju mađarskim turistima, ali i gospodarstvenicima.

Nakon svečanosti otvaranja Mađarske kuće i proglašenja novog počasnog konzula, ministar Szijjarto susreo s riječkim gradonačelnikom Obersnelom i zamjenikom gradonačelnika Filipovićem. Na susretu je bilo riječi o nastavku daljnje suradnje Rijeke i Mađarske. U prvom redu istaknuta je važnost riječke luke za mađarsko gospodarstvo, ali i važnost modernizacije INA-ine rafinerije u Rijeci. Mađarski turisti sve češće posjećuju Rijeku, koja od 1997. godine njeguje prijateljsku suradnju sa Csepelom, 21. slobodnim okrugom Budimpešte.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone