OTOK KRK – Move2Learn, Learn2Move krčke gimnazijalce odveo put Praga

19. rujna 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

krk gimnazija školaOTOK KRK – Zahvaljujući inicijativi Move2Learn, Learn2Move pokrenutoj od strane Europske komisije, čitav treći razred gimnazije iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir dobio je jedinstvenu priliku na održiv način putovati i upoznati pojedine države – članice Europske unije.

Ta jednokratna inicijativa, pokrenuta povodom 30. godišnjice programa Erasmus (Erasmus+), inače najvećeg europskog programa za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, u skladu je s dva prioriteta Europske komisije, koji se ogledaju u vraćanju fokusa na mlade te olakšavanju mobilnosti građana Europske unije, posebice mobilnosti s niskom razinom ugljičnog otiska.

Naime, inicijativa Move2Learn, Learn2Move temelji se na ideji koja je još 2016. godine iznesena u Europskom parlamentu, a provedena je putem eTwinning platforme, koja predstavlja najveću globalnu mrežu prosvjetnih radnika. Nagrada u formi besplatnih putnih karata redovnim prijevozom tako je dodijeljena uvijek aktivnim i vrijednim krčkim srednjoškolcima uključenim u eTwinning projekt pod nazivom Welcome To Wherever You Are čija je tema socijalna uključenost, a kojem je dodijeljena i nacionalna oznaka kvalitete.

U drugoj polovici travnja ove godine, mladim Krčanima u goste su pristigli predstavnici partnerske škole iz Estonije, da bi oni, pod vodstvom profesorica i mentorica Gordije Marijan i Jadranke Franolić, svoju nagradu, krajem kolovoza, realizirali razrednom ekskurzijom u češku prijestolnicu – Prag, a sve s ciljem (sukladno svrsi Move2Learn, Learn2Move inicijative) promicanja europskog identiteta, aktivnog građanstva i povećanja međukulturalnog razumijevanja. (Prvotno planirano putovanje u Nizozemsku, točnije Amsterdam zamijenjeno je bližom destinacijom radi predugog putovanja redovnim autobusnim linijama.)

Tijekom trodnevnog boravka u Pragu srednjoškolci su osvijestili sve ono što Hrvate veže s Česima. A osim povijesne činjenice da smo nekada živjeli u istoj državi, Austro-Ugarskoj Monarhiji, prisjetili su se i brojnih drugih povijesnih spona što su ih spoznavali tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Posebice su ih zaintrigirale teme iz zavičajne povijesti, i to one o ulozi hrvatskih glagoljaša koji su u 14. stoljeću Česima donijeli glagoljicu, kao i istaknutih Čeha koje možemo smatrati pionirima turizma na otoku Krku.

Naši učenici na ta su tri dana postali stanovnicima Praga, upoznavši najznačajnije kulturno-povijesne znamenitosti te savladavši kratki tečaj češkog jezika. Izvorno češko govorno područje i svakodnevne životne situacije omogućile su jednoj mladoj otočanki koja samoinicijativno uči češki, da dodatno usavrši svoja znanja koja bi ove školske godine voljela testirati na natjecanju Juvenes translatores, natjecateljskoj smotri na kojoj se odabiru najbolji europski prevoditelji. Među krčkim učenicima koji su posjetili Prag bio je i značajan broj mladih ambasadora Europskog parlamenta koji su ovu priliku iskoristili da dodatno prošire svijest o različitim kulturama i običajima te ojačaju asimilacijske vještine, kao i poštivanje, tj. razumijevanje različitosti.

Oduševljenje naših maturanata kulturno-povijesnim ljepotama Praga sigurno će rezultirati dodatnim istraživanjem češko-hrvatskih odnosa te promicanjem prijateljstva dvaju naroda, a možda nekog i motivirati da svoje školovanje nastavi upravo na Karlovom sveučilištu u Pragu, kao najstarijem sveučilištu u Srednjoj Europi.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone