OTOK KRK – Donacija krčkih iseljenika u povodu 10. obljetnice Udruge Andrijana Gržetić

16. rujna 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

otok krkOTOK KRK – Održana je press konferencija, koju su zajednički organizirali Humanitarna udruga Andrijana Gržetić te iseljenički klubovi iz New Yorka: Klub žena otoka Krka – New York i Dubasnica Social Club.

Glavna tema pressice bilo je predstavljanje sada već kontinuirane suradnje otočnih iseljenika i krčke humanitarne druge, čija je specifičnost da stipendira isključivo učenike – osnovnoškolce koji su ostali bez očeva, konkretnije one što ih odgaja samohrana majka udovica. Suradnja s iseljenim otočanima u New Yorku započela je pred devet godina, kada su Bosiljka Radman i Marina Vučenik iz Kluba žena otoka Krka – New York unutar svoje asocijacije pokrenule prikupljanje novčane pomoći, u čemu su im se kasnije pridružila i ostala iseljenička udruženja.

Aktivnosti svojih klubova s naglaskom na suradnju s krčkom udrugom tako su predstavile Bosiljka Radman iz Kluba žena otoka Krka – New York te Tonica i Petar Tehomilić iz Dubasnica Social Cluba, dok su o razlozima osnivanja, sada već desetogodišnjem radu, kao i ovogodišnjim akcijama kazivali predstavnici udruge Gordana i Nikola Gržetić te Ivica Bogović.

Angažiravši se kako bi pomogli potrebitim otočanima podupirući tako primarnu zadaću krčkog udruženja, iseljenici su prikupili i krčkim humanitarcima ovom prigodom uručili ukupno 1.300,00 $, od čega 600,00 $ otpada na donacije iseljeničkih klubova, a 700,00 $ na privatne donacije Branka Jakominića te Slavka i Blanke Brnić.

Vrbnik, Krk

Vrbnik, Krk

Udruga Andrijana Gržetić koja ove godine slavi jubilarni, deseti rođendan, uvodi Bogović, osnovana je u Sv. Vidu Dobrinjskom, i to s ciljem humanitarnog djelovanja, odnosno pomaganja osnovnoškolcima koje odgaja samohrana majka udovica, što je bila dugogodišnja, ujedno i posljednja želja Andijane Gržetić (1908. – 2008.), idejne začetnice inicijative koju provodi udruženje. Osnovana kao jedina nacionalna humanitarna asocijacija koja stipendira isključivo učenike koji su ostali bez očeva, isprva je, sukladno odredbama Statuta i Zakona o pružanju humanitarne pomoći, bila odana pomaganju, a nakon što je osigurala uvijete, prvi natječaj za dodjelu stipendija raspisala je za školsku godinu 2010./11., nastavivši s njegovim provođenjem sve do danas. Dosad je, ističe Bogović, raspisano devet natječaja, a visina jednokratnog novčanog prihoda kojim se pomaže onima koji apliciraju i dobiju školarinu iznosi 4.000,00 kn, s time da su u aktualnoj školskoj, 2018./2019., na natječaj pristigle dvije zamolbe koje u cijelosti zadovoljavaju njegove propozicije. To znači da će dvoje osnovnoškolaca s područja otoka Krka na svoje račune primiti (jednokaratnu) godišnju potporu, čemu treba pridodati i obvezu udruge koja se ogleda u činjenici da se na svaku realiziranu donaciju moraju podmiriti i nemala zakonom propisana novčana davanja.

Otkako smo krenuli s projektom stipendiranja, nastavlja Bogović, dodijelili smo školarine u ukupnoj vrijednosti od oko 120.000,00 kn, što predstavlja iznos uplaćen izravno korisnicima, ne podrazumijevajući pritom obvezne poreze. Tom iznosu treba pribrojiti i 18.200,00 kn pomoći učenicima bez očeva ili obiteljima koje je snašla neimaština zbog bolesti, a koje su realizirane u prvoj i drugoj godini postojanja udruge, što znači da vrijednost ukupno dodijeljenih stipendija, zajedno s realiziranim pomoćima, ne računajući ovogodišnji natječaj, zasad iznosi nemalih 138.200,00 kn.

Baška

Baška

Osim netom zaključenog natječaja za dodjelu školarina udruga će u prosincu organizirati tradicionalnu prodajnu izložbu kolača Slatki otok, točnije humanitarnu akciju koja je s godinama prerasla u pravi blagdanski simbol čitavog otoka. Međutim, službena proslava desete obljetnice rada ipak će izostati, ne zato što je naše udruženje maleno članstvom već smatramo kako se to ne podudara s našim načelima, kao i odredbama Statuta, no zadovoljstvo zbog činjenice da smo se ipak tijekom svih tih godina uspjeli održati, predstavlja jedan intiman i primjeren oblik slavlja. Moramo, na kraju, spomenuti kako se svi prilozi zaprimljeni na žiro-računu namjenjuju isključivo našem primarnom projektu, jer materijalne i sve druge troškove što ih generira imanje udruge podmirujemo sami, uz snažnu želju da i narednih godina uščuvamo ovu plemenitu praksu, zaključuje Bogović.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone