OTOK CRES – Započela izgradnja sirane u Loznatom

4. travnja 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Započela izgradnja sirane u Loznatom

CRES – Potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, gradonačelnik Kristijan Jurjako i upravitelj Poljoprivredne zadruge Loznati Bruno Žic zajednički su zalili betonom temelje buduće sirane u Loznatom i tako obilježili početak njezine gradnje.

Svečanosti su se priključili ministri Oleg Butković i Gari Cappelli, pomoćnici ministara Krešimir Ivančić i Anđelko Petrinić, zamjenica župana Marina Medarić, predstavnici gradskih vlasti i otočnog gospodarstva te mještani, Božji blagoslov nad poduhvatom zamolio je creski župnik don Mario Kosić.

- Selo Loznati poznato je po izvrsnoj creskoj janjetini, a bilo je i po siru dok je tu djelovala sirana. Prije gotovo dva desetljeća Grad je u svojem prostornom planu predvidio Poslovnu zonu Loznati, a prije nekoliko godina smo izradili urbanistički plan zone te nakon toga i projektnu dokumentaciju za infrastrukturu, rekao je gradonačelnik Jurjako te naglasio da Grad Cres redovito potiče i pomaže poduzetnicima što potvrđuje i lani zasluženi Business friendly certifikat. Podsjetio je i na druge poduzetničke inicijative u poljoprivredi i ribarstvu koje će se uskoro realizirati uz podršku Grada, kao što su proizvodno-skladišni objekt tvrtke Orada Adriatic, te pogon za preradu maslina tvrtke Racica. Oba objekta gradit će se u poslovnoj zoni Volnik u Cresu, a za njih je Grad osigurao zemljište kroz dugogodišnji najam, tj. pravo građenja.

Vrijednost investicije u Loznatom je 5,5 milijuna kuna, a PZ Loznati će je financirati bespovratnim europskim sredstvima, kreditom HBOR-a i vlastitim sredstvima. Rok za dovršenje radova je ožujak 2020. godine.
Prije odlaska u Loznati, visoki gosti razgledali su središte Cresa i posjetili ACI marinu gdje ih je direktor Alan Šepuka upoznao s planiranim investicijama.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone