OPATIJA UKIDA PRIREZ – PRVI U ŽUPANIJI SE ODLUČILI NA TAJ KORAK

17. veljače 2021. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Opatija - Prva jedinica lokalne samouprave u PGŽ koja ukida prirez

Opatija – Prva jedinica lokalne samouprave u PGŽ koja ukida prirez

OPATIJA – Sagledavajući ekonomske posljedice epidemije COVID – 19, nakon najvećih potpora poduzetnicima koje je Grad Opatija raznim mjerama već isplatio i oslobodio ih od plaćanja davanja, što je u 2020. godini iznosilo oko 7 milijuna kuna, sada se Grad Opatija okreće svim zaposlenim građanima. Na prvoj idućoj sjednici Gradskoga vijeća predložit ću potpuno ukidanje gradskog prireza od 7,5 %, kako bi se konkretno zaštitio standard građana. Bit će to najsveobuhvatnija mjera kojom se izravno zahvaćaju svi zaposleni građani koji će to osjetiti na svojim osobnim dohodcima. Ukidanje prireza je, bez obzira na budući nedostatak izvornih proračunskih sredstava od 3,7 milijuna kuna na godinu, nužan kako bi se zaštitio socijalni i ekonomski status opatijskih obitelji. Ovime će Opatija postati prva jedinica lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji koja u potpunosti ukida prirez, jer neki gradovi i općine ga nisu niti uveli, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić na konferenciji za novinare.

Navedenu odluku gradonačelnik je donio obzirom da postoje preduvjeti unutar gradskog proračuna, a sve zahvaljujući dobrom strateškom planiranju proračuna i raspolaganja gradskim financijama, kazao je. Upravo je ovog ponedjeljka 15. veljače predan na FINU financijski rezultat poslovanja Grada Opatije za 2020., bez proračunskih korisnika. Tim je izračunom ostvaren višak prihoda od 23,8 milijuna kuna. Veći dio sredstava je namjenski te se nisu utrošila kroz investicije tijekom 2020. godine, koja su zatim prenesena u ovu 2021. godinu. Ponajviše se radi o velikim projektima, dobrim dijelom financiranima iz europskih fondova. Nakon odbijanja viška od spomenutog dijela namjenskih sredstava, u proračunu ostaje 9 milijuna kuna viška prihoda.

Navedeni rezultat u ovim izazovnim vremenima omogućava ukidanje prireza, a u korist svih građana Opatije, kojima će time porasti osobni dohotci. Ostvareni financijski rezultati još jednom potvrđuju dobro upravljanje Gradom, uz vrlo malu zaduženost. Podsjećamo kako se gradskim financijama upravlja racionalno i strateški te su stoga u prošloj 2020. godini dva puta donošene mjere za uravnoteženje proračuna, radi pandemije COVID-19. Pravovremenim reakcijama uspjele su se regulirati dinamike investicija, koje također ne staju te su u daljnjem zamahu. Važno je istaknuti i kako Grad Opatija svo ovo vrijeme uredno isplaćuje sve potpore i poticaje za naše građane te poduzetnike, koje su među najvećima u Hrvatskoj, kazao je Dujmić.

Radi ostvarenih rezultata gradonačelnik Ivo Dujmić ističe kako je ponosan na svoj tim, svoje zamjenike, pročelnike i stručne službe Grada Opatije, obzirom da je sve ostvareno timskim radom.

(Z.M.)

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone