OPATIJA KORAK ISPRED OSTALIH – UVODI NAJBOLJE PRONATALITETNE MJERE U DRŽAVI

4. kolovoza 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

beba dijete roditeljiOPATIJA – Na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća Opatije, održanoj popodne 31. srpnja, u ponedjeljak, usvojene su sve točke po dnevnom redu sjednice, pa je tako Grad dobio rebalans proračuna, ali što je puno važnije za građane: usvojene su konkretne mjere pronatalitetne politike koje će se direktno reflektirati na povišenje kvalitete i standarda žitelja. Prema trenutno dostupnim informacijama, Opatija je sada po mjerama pronatalitetne politike prva u zemlji što se tiče izdvajanja za sve dobne skupine, čime se bitno utječe na porast kvalitete života građana.

Na prijedlog gradonačelnika Ive Dujmića, a nakon što je prihvatio predložene amandmane članova vijećničke većine predvođene SDP-om, gradski vijećnici jednoglasno su usvojili nekoliko bitnih odluka: usvojena je tako Izmjena i dopuna Odluke o socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti kojom se osiguravaju besplatni udžbenici za osnovnoškolce s prebivalištem u Gradu Opatiji, ali će se i sufinancirati nabava udžbenika za srednjoškolce s prebivalištem u Gradu Opatiji u iznosu od 750 kn. Istom odlukom povećane su i jednokratne naknade za prvo rođeno dijete koje iznose sada 10.000 kn, za drugo 15.000 kn, za treće 20.000 kn a za svako sljedeće dijete naknade se povećavaju za po 5.000 kn.

Osim toga, naplata vrtića također će se provoditi po znatno povoljnijim uvjetima za roditelje s obzirom na to da je izmijenjena odluka o utvrđivanju mjerila za naplatu usluga dječjeg vrtića Opatija od roditelja-korisnika usluga. Drugo i svako sljedeće dijete iz obitelji neće plaćati pohađanje vrtića, a to vrijedi i ukoliko se stariji brat ili sestra iz istog domaćinstva istovremeno nalazi na redovitom školovanju u osnovnoj ili srednjoj školi ili na fakultetu.

Usvojena je i Odluka o naknadi za umirovljenike s mirovinom nižom od 3.000 kn u iznosu od 1.000 kn koja se isplaćuje dva puta godišnje po 500 kn (u ožujku i prosincu), a na snagu će stupiti i pomoć za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja u iznosu od 840 kn godišnje.

Usvojene su sve točke po dnevnom redu tema sjednice, pa tako je Opatija dobila i rebalans proračuna, koji se povisio za 26,3 milijuna kuna. Do izmjena i dopuna gradskog proračuna došlo je prvenstveno zbog rasporeda rezultata poslovanja iz 2016. zatim prijenosa sredstava za projekte i aktivnosti koji su ugovoreni u 2016. potom osiguravanja sredstava za nove projekte i aktivnosti, i zbog usklađenja prihoda i rashoda Proračuna sa dosadašnjim ostvarenjem u tekućoj proračunskoj godini te očekivanom projekcijom do kraja proračunske godine.

Veći dio od 26,3 milijuna kuna, a riječ je o oko 18 milijuna kuna planiranih za prijenos, odnosi se na raspored rezultata poslovanja iz 2016. u najvećem dijelu namijenjenih za rashode proračuna ugovorene u 2016. a realiziranih u ovoj godini. Dio sredstava u svoti nominalnog povećanja odnosi se na tranšu kredita koju je Grad preuzeo za izgradnju Gervaisa.
(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone