OPATIJA – IZBORI ZA MJESNE ODBORE, VAŽNI SAMO ONIMA KOJI SE KANDIDIRAJU

11. listopada 2019. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

izboriOPATIJA – Ove se nedjelje u Opatiji održavaju izbori za mjesne odbore. Kao što se već više puta pokazalo širom Hrvatske izbori za mjesne odbore svugdje krasi isto: upitan smisao.

Zašto je to tako?

Ingerencije mjesnih odbora su blizu nepostojećih i rad se svodi na predlaganje koje nitko ne mora poslušati. Opatija je tu ipak pozitivan primjer i ona svojim mjesnim odborima daje po nekoliko desetaka tisuća kuna kako bi se samostalno bavili manjim komunalnim poslovima: popravili rukohvate, postaviti klupu i slično. Ali neovisno o tome većina mjesnih odbora u Opatiji funkcionira samo pri izboru i zatim ulazi u zimski 4-godišnji san.

Izlaznost na izborima za mjesne odbore u Rijeci izlaznost je bila oko 9%. U Opatiji je ona još manja i članom mjesnog odbora se postaje na komičan način: dovoljno je pronaći 5 ili 7 ljudi (ovisno o odboru) i oni sami sa svojom obitelji idu glasovati za sebe.

Kako je to moguće?

Opatija je grad koji ima 11.000 stanovnika i nevjerojatan broj od čak 15 mjesnih odbora! Pojedini mjesni odbori se protežu na svega 300-tinjak stanovnika i jedan mandat u mjesnom odboru može biti težak jadnih 10 glasova. To znači da pobjednika, neovisno o rezultatu nema jer rezultat ne predstavlja sliku ičega.

Ali ako već pobjednika nema unaprijed se znaju gubitnici. To je IDS koji je tri izborna ciklusa unatrag bio među važnijim čimbenicima u Opatiji, a onda su protjerani svi članovi koji su nešto značili i na ovim izborima ove stranke gotovo nema.

Tko se u Opatiji kandidira na takvim izborima?

SDP sa partnerima pokrio je sve odbore. Suprotno bi bilo neobično s obzirom da SDP koristi stranačku mašineriju. Iznenađenje su nezavisne liste koje su prisutne gotovo u svim mjesnim odborima i gotovo su sve povezane s Nezavisnom listom gradonačelnika Ive Dujmića. Zatim je tu HDZ koji također koristi svoju stranačku mašineriju. Sve ostalo je na rubu irelevantnog i izolirane liste koje se sporadično javljaju u jednom ili dva odbora.

Javljaju se i tragikomične situacije, a sve ih se može pronaći preko društvenih mreža.

Na “suparničkim” listama za članove istog odbora našle se jedna obitelj gdje se suprug i supruga javno sprdaju kako njihova obitelj ne može izgubiti.

Nositelj liste naziva “mladi” je osoba s oko 50-tak godina.

Čak ima kandidata koji preko društvenih mreža izjavljuju da neće glasati za sebe.

(Zlatko M.)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone