ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA “OBAHAJANJA HALUBAJSKEH ZVONČARI”

18. svibnja 2014. | Kategorija: Kultura

mali halubajski zvončar

mali halubajski zvončar

KULTURA – 15. svibnja 2014. na Dan knjižnice održana je projekcija filma „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2013.“ Autorice Tatjane Udović u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Halubajska zora“ na Marinićima.
„Obahajanja Halubajskeh zvončari“, dokumentarni je film u trajanju od sat vremena i pet minuta, koji tematski pokriva tri dana zvončarskog obilaska.

Film je sniman primjenom sudioničkog promatranja (participant observation), a u njemu su zastupljeni intervjui sudionika ove ritualne prakse; zvončara i lokalnog stanovništva kao vjerodostojnih kazivača, koji na temelju verbalnih iskaza govore o prošlosti i sadašnjosti narodnog života.
Cilj filma bio je dokumentirati praksu obahajanja te kroz nju prikazati komunikaciju zvončara i lokalnog stanovništva te živost koja zavlada Halubjem u to vrijeme, tvrdi autorica filma, Tatjana Udović.

Tatjana Udović, autorica filma, na jednoj od svojih mnogobrojnih kreativnih radionica posvećenih edukaciji djece

Tatjana Udović, autorica filma, na jednoj od svojih mnogobrojnih kreativnih radionica posvećenih edukaciji djece

Film „Obahajanja Halubajskeh zvončari“, premijerno je prikazan u vrijeme pusta ove godine na Viškovu, zatim na Etno festivalu u Rovinju, a 23.svibnja biti će prikazan i na SEF Festivalu u Zadru.

Autorica filma Tatjana Udović usto je i književnica s nekoliko knjiga iza sebe, promotorica domaće besedi i aktivna edukatorica djece putem kreativnih radionica.
(E.G.D.)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone