ODRŽANA “JURJEVA 2018″

3. svibnja 2018. | Kategorija: Bijela kronika
Najbolji strijelac turnira: Ivan Babić

Najbolji strijelac turnira: Ivan Babić

LIČ – U Liču je proteklog vikenda završena višednevna manifestacija „Jurjeva 2018“ povodom blagdana sv. Jurja, nebeskog zaštitnika mjesta i župe. Organizatori višednevnih kulturnih, sportskih i vjerskih događanja su Etnografska udruga Sv. Juraj Lič, DVD Lič i Župa Lič, a pokrovitelj Općina Fužine.

Svečana akademija sastavljena od mozaika pjesme, plesa i poezije održana je u velikoj dvorani Doma kulture. Kao i nekoliko godina unatrag, nastupio je zbor odgojiteljica Duga iz Rijeke, a po prvi puta publici su se predstavili klapa Škrljevo, te vokalni sastavi DiM Delnice i VitaNeo iz Ravne Gore. Domaće „boje“ predstavljali su pjevački zbor župe Lič, tamburaška sekcija Zrinski i pjesnik Damir Maras. Tamburaši ovu godinu slave 10 godina postojanja pa su svoj nastup posvetili prerano preminulom voditelju sekcije Nenadu Starčeviću. Područnu školu Lič predstavljao je jedini učenik prvog razreda, Karlo Miloš, čitajući priču iz slikovnice koju su on i učiteljica Sandra Mrkalj sami osmislili. Učiteljici Mrkalj iz Rijeke ovo je već osma slikovnica po redu. Od mlađih izvođača nastupila je i plesna skupina Porto Ri, sastavljena od djevojčica s područja općine Fužine. Svečanost su svojim prisustvom uveličali mnogi uzvanici, među kojima je potrebno istaknuti pročelnika za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerija Jurešića. Pročelnik je ovu priliku iskoristio i za obilazak Kulturno-povijesne zbirke Lič zajedno s načelnikom Općine Fužine Davidom Bregovcem.

Od sportskih događanja u organizaciji DVD-a Lič održani su malonogometni i boćarski turnir. U nogometu su se najvještijima pokazali igrači ekipe pod nazivom „Fantastičnih pet“, druga je ekipa organizatora , a treća Etnografske udruge Sv. Juraj Lič. Najbolji strijelac turnira je Ivan Babić iz Fužina.

Na boćarskom turniru okupilo se šest ekipa, od kojih je najuspješnija bila ekipa DVD-a Lič, drugi je „Vranjak“, a treći Bribir.

Natjecalo se i u bacanju potkove, stare pastirske igre, koju već godinama organizira Etnografska udruga. Ovu godinu prijavio se veliki broj sudionika. Nakon napete borbe na kraju je pobjedio Dražen Starčević, drugoplasirani je Ivica Kovačević ,a trećeplasirana Kristina Lakotić. Takmičenje su uveličale članice pjevačkog zbora Vrelo Fužine koje su prije proglašenja pobjednika prisutne razveselile s nekoliko pjesama.

Uoči Jurjeve, 22. travnja, tradicionalno se organizira šetnja bakljama od centra prema Vicićevom mostu. Tamo je šetače dočekao za paljenje pripremljen krijes, kojem se uvijek najviše vesele najmlađi..

Ovogodišnja Jurjeva završila je međunarodnim otvorenim šahovskim turnirom. Igralo se 7 kola po 15 minuta. Ukupni pobjednik turnira je Teo Tomulić iz Rijeke s osvojenih 7 bodova. Bod manje ima drugoplasirani Sandro Šafar iz Rijeke, a trećelasirana je domaća igračica Andrea Starčević s osvojenih 5 bodova. Sponzori nagrada i ovu godinu su „Sobe Ela i konoba Volta“ Fužine, „Furman“ Vrata i Hotel Bitoraj Fužine.

Organizatori ovih događanja zahvaljuju svim sudionicima te izražavaju zadovoljstvo zbog velike posjećenosti, čemu je uvelike pridonijelo toplo i sunčano vrijeme.  (Nataša Starčević)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone