OČEKUJE SE SVE VIŠE AZILANATA – OTVORENA UČIONICA ZA UČENJE HRVATSKOG JEZIKA

11. ožujka 2014. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

emigranti azilanti kineziRIJEKA – U Osnovnoj školi Podmurvice otvorena je učionica opremljena u sklopu projekta “Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav”, kojeg sufinancira Europska unija. U sklopu projekta, u kojem su partneri Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, djeca stranih državljana i tražitelja azila imaju prilike naučiti hrvatski jezik.

Očekuje se sve više azilanata
Ravnateljica škole Podmurvice Dubravka Dužević istaknula je kako se škola prijavila za projekt još 2011. godine, razmišljajući da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju u našem okruženju biti više djece stranca i azilanata, koji neće znati hrvatski jezik, i koji će zbog toga biti u nepovoljnijem položaju.
“U Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji ima 20-ak djece stranaca i azilanata, a u projekt se uključilo 14 učenika, i to 11 učenika iz 6 riječkih osnovnih škola i 3 učenika iz osnovnih škola PGŽ-a. Stoga ovim putem pozivamo i ostalu djece da se uključe u projekt,” kazala je ravnateljica, izražavajući želju da se ovaj pilot-projekt, čije je trajanje 18 mjeseci, uz pomoć nadležnog ministarstva nastavi i sljedećih godina te postane model za ostale hrvatske sredine. Provođenje projekata započelo početkom školske godine, a koliko dobro barataju hrvatskim jezikom i razumiju kulturne razlike najbolje su pokazali učenici – polaznici projekta, koji su se predstavili riječju i pjesmom.

140.842 eura vrijednost projekta
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je značaj ovog projekta višestruk. U prvom redu, učenici sudionici projekta imaju prilike naučiti jezik, a glavni cilj projekta se uklapa u sliku o Gradu Rijeci kao otvorenom gradu koji njeguje multikulturalnost.
“Vjerujem kako je činjenica što je Osnovna škola Podmurvice dobila ova sredstva dobra motivacija i drugim školama da se aktivno uključe u pisanje projekata za sredstva iz fondova Europske unije. Europska unija ne financira samo velike infrastrukturne projekte, već i projekte kojima se izravno poboljšava kvaliteta života,” kazao je Obersnel.

Ukupna vrijednost projekta je 140.842,53 eura, a EU udio u financiranju projekta iznosi 118.335,89 eura bespovratnih sredstava EU fondova. Dodijeljena sredstva su u okviru projekta IPA IV, Razvoj ljudskih potencijala te natječaja “Integracija učenika u multikulturalno školsko okruženje”.

Učiti će hrvatski djecu azilanata
Grad Rijeka je kao partner uredio prostor, učionicu u kojoj će se provoditi dopunska nastava hrvatskoga jezika za učenike-strance za što je utrošeno 81.223,85 kuna. Primorsko- goranska županija projekt je sufinancirala s 45.825,86 kn, a sredstva su utrošena za opremanje učionice. Uz uređenje učionice, Grad Rijeka je za radove u školi Podmurvice u prošloj godini utrošio i 137 tisuća kuna za zamjenu dotrajalih keramičkih pločica u hodnicima novim pločicama.
U sklopu projekta, pored adaptacije učionice, zaposlene su dvije učiteljice na pola radnog vremena koje uče hrvatski jezik djecu strance, a kako bi se osoblje škole što bolje pripremilo za provođenje projekta, provedena je edukacija kroz program Kvalitetne škole te uz pomoć profesora Učiteljskog fakulteta, policijskog djelatnika i ostalih edukatora za nastavno i nenastavno osoblje prilagođeno projektu. Također, organizirano je i studijsko putovanje u Švedsku kako bi se educirali na njihovom konkretnom primjeru o toleranciji i suživotu sa strancima. (kv/rijeka.hr)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone