NOVI SKANDAL U RIJEČKOM KAZALIŠTU: POZVALI POLICIJU ZBOG VEDRANE SPADONI ŠTEFANIĆ

19. siječnja 2015. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Vedrana Spadoni Štefanić

Vedrana Spadoni Štefanić, administratorica “Riječke enciklopedije Fluminensija” i jedna je od osoba koje su javno pozvale na smjenu intendanta Frljića nakon njegovih vješanja političkih parola na pročelje zgrade kazališta.

RIJEKA – Čini se da riječko kazalište Ivana pl. Zajca, otkad mu je na čelu Oliver Frljić, postaje magnetom za afere. U posljednjih nekoliko mjeseci ovo je riječko kazalište više puta bilo u središtu pozornosti, ali ne zbog svojih umjetničkih uspjeha – već na temu stvari koje nemaju mnogo veze s kazalištem. Točnije, u ovih nekoliko mjeseci nanizalo se uistinu svega i svačega, od vješanja političkih parola na pročelje zgrade kazališta i prozivanja intendanta u Gradskom vijeću Grada Rijeke do optužbi za financijske malverzacije unutar kazališta i javnih prepirki intendanta s kolegama. Bilo je tu i braniteljskih prosvjeda, šaranja kazališta ustaškim znakovljem, verbalnih napada na intendanta, itd., itd. Mnogi smatraju da je Ivan pl. Zajc u proteklih nekoliko mjeseci bio predmetom više afera nego u cijeloj povijesti ovoga kazališta. Sada se tom neslavnom nizu dodaje još jedan slučaj. Tokom nedavne izvedbe predstave “Hrvatsko glumište” došlo do incidenta u kojem su bili uključeni intendant Oliver Frljić i gledateljica Vedrana Spadoni Štefanić, koja je bila u društvu Snježane Banović, Vitomire Lončar i Slobodana Šnajdera čije se fotografije nalaze na stražnjim dijelovima gaća glumaca u jednom dijelu predstave.

Intendant Frljić istrgno je aparat iz ruku Spadoni Štafanić

Kada se stiglo do tog dijela predstave Vedrana Spadoni Štefanić izvadila je fotoaparat i pokušala snimiti jednu od stražnjica na kojoj je bio zalijepljen lik Slobodana Šnajdera. Ali u tom je trenutku dojurio intendant Frljić te joj iz ruku istrgnuo fotoaparat vičući na nju: “Nećete vi meni ovdje snimati predstavu!” Stvari nisu završile na tome! Nakon što je intendant oduzeo fotoaparat odlučio je pozvati policiju, koja je po izlazu iz dvorane čekala Spadoni Štefanić.

Predstava nije imala obavijest o zabrani snimanja

Inače se prije predstava pušta obavijest o zabrani snimanja. Ali kako se doznalo, da bi stvar poprimila potpunu tragikomediju, prije ove predstave nije bila puštena obavijest o zabrani snimanja koju se inače uvijek pušta. Drugim riječima, ukoliko se prije javne izvedbe ne istakne kako je snimanje zabranjeno, takvu izvedbu je moguće snimati. Zašto i kako se desio propust kazališta te obavijest prije izvedbe nije puštena još nije sasvim jasno.

Jedan od nedavnih slučajeva: revoltirani branitelji postavljaju svoj transparent na pročelje zgrade kazališta

Jedan od nedavnih slučajeva: revoltirani branitelji postavljaju svoj transparent na pročelje zgrade kazališta

Upitali smo Vedranu Spadoni Štefanić za komentar. “Ima nekoliko zbunjujućih i satiričnih momenata u cijelom tom događaju”, govori Spadoni Štefanić. “Bila sam u društvu Snježane Banović, Vitomire Lončar i Slobodana Šnajdera, znači ljudi čije se fotografije nalaze na pet stražnjih dijelova gaća. I s tim Frljić, ni njegov publika nema problema u novom, tolerantnom i narodnom kazalištu. Ali slikati, to je zabranjeno, jer narod ne smije raditi što Frljića smeta”, rekla je Spadoni Štefanić.

Spadoni Štefanić: na izlazu iz dvorane čekala je policija!

“Na izlazu iz dvorane čekala je policija, koja je stigla po prijavi Frljića. Nisu mi oni vratili fotoaparat, već ženska osoba s majicom Kazalište narodu. Rekla mi je da su pregledali sve moje fotografije i izbrisali s kartice one koje su htjeli”, navodi. “Otišli smo na 1. policijsku. Mene su vozili, a pridružili su se Šnajder, Banović, Lončar, a stigao je i gospodin Darko Gašparović. Uzeli su iskaze i sad će ih proslijediti na DORH-u”, zaključuje Spadoni Štefanić.

Očito je da će kazalište nastavljati zabavljati Riječane, ali ne s predstavama, već s aferama

Nakon svih ovih slučajeva teško će bilo tko osporiti činjenica da je stanje u riječkom kazalištu – u najmanju ruku – čudno. Grad Rijeka dosad nije učinio ništa kako bi se stvari u kazalištu dovele u normalu, a po skromnom interesu kojeg su dosad pokazivali teško se može očekivat da će i ubuduće nešto poduzeti. Stoga, po svemu sudeći, riječko kazalište nastaviti će zabavljati Riječane, ali ne s predstavama na daskama teatra, već s aferama i skandalima. (E.G.D.)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone