“NAROD ODLUČUJ” POKREĆE TUŽBE PROTIV GRADA RIJEKE – ODVJETNICI: TO ĆE FINANCIJSKI KOŠTATI RIJEKU

3. lipnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

novac_1RIJEKA – Financije Grad Rijeka u nezavidnoj su situaciji. Točnije, Grad je ukupno više stotina milijuna kuna u minusu, a kako stvati stoje minus će se povećavati zbog idoeloških odluka gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” poručila je kako pokreće dvije ustavne tužbe protiv Grada Rijeke jer su – navodi se – građanima uskratili ustavno pravo da se izjasne po pitanju referenduma. Također će Rijeku tužiti jer su građanima naplatili porez na referendum. “U pripremi su tužbe za Rijeku i Samobor koji su svojim građanima uskratili ustavno pravo da se izjasne po pitanju referenduma. Također ćemo tužiti Zagreb, Osijek i Rijeku jer su građanima naplatili porez na referendum koji je protuzakonit. Riječ je o dvostrukoj naplati mjesta izjašnjavanja jer ta mjesta, koja su javna dobra, građani tih gradova već plaćaju porezima, doprinosima i prirezima. Još se dodatno naplaćuje pravo građana da se izjasne po pitanju referenduma bez obzira kakvo tko imao mišljenje o tome”, rekao je Zvonimir Troskot u ime inicijative.

Neovisno što mislili o inicijativi “Narod odlučuje” činjenica je da su već 4 ustavnopravna stručnjaka navela kako je odluka Vojka Obersnela pogrešna i ukoliko se tuži Grad Rijeku – ona će vjerojatno izgubiti spor što će se reflektirati kroz gradske financije. Stoga je pitanje: je li odluka Obersnela – za koju se znalo da je u sivoj zoni – bila naprosto neodgovorna prema gradskim financijama?

Na kraju je inicijativa prikupila dovoljan broj glasova. Brojni građani Rijeke ipak su potpisali inicijativu. Grad Rijeka je zaradio tužbu koju će najvjerojatnije izgubiti. Oni koji su u Rijeci bili za inicijativu – to su i dana. Oni koji su u Rijeci protiv inicijative – to su i danas. Neovisno o Obersnelu i njegovoj odluci.  Stoga je legitimno pitanje: što je Rijeci uopće sve to trebalo?

(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone