NAKARADAN SDP-ov ZAKON JOŠ NA SNAZI – NE SMIJETE BRATI ŠPAROGE BEZ POSEBNE DOZVOLA

15. travnja 2018. | Kategorija: Hrvatska

šparoge hranaKVARNER -Iako se o tome mnogo govorilo proteklih godina, a većina danas zaboravila, i dalje je zabranjeno branje šparoga, gljiva, medvjeđeg luka, šumskih jagoda i sličnih šumskih plodova ukoliko nemate posebne dozvole.

Šetate šumom i ugledate šparogu kako raste, no vi ju ne smijete ubrati i kasnije slasno pojesti – ne bez dozvole! Barem tako kako zakon Republike Hrvatske koji je uveden prije nekoliko godina od strane tadašnje vladajuće koalicije stranaka SDP-HNS-IDS-HSU, na inicijativu Slavka Linića.

Podsjetimo, iako je od “pamtivijeka”, napose na kvarnerskom prostoru, sasvim normalno branje šparoga, tadašnja Vlada predvođena Zoranom Milanovićem uvodi zakon kojim se branje šparoga i šumskih plodova dozvoljava samo s dozvolom koju se – dakako – isprva plaćalo, a u zadnjih nekoliko mjeseci dozvolu je moguće dobiti besplatno na određeni rok, za određenu lokaciju i određenu količinu branja.

Isprva se zakon pokušao opravdati zaštitom šparoga, ali kako su brojni pokazatelji osporavali njihovu ugrozu, iz Vlade su priznali da zapravo zakon uvode zbog punjenja proračuna. Cijena dozvole je 10 kuna na dan, a za cijeli mjesec ona iznosi 150 kuna – izuzev posljendjih mjeseci. Ukoliko vas u branju bez dozvole (plaćali ju ili ne) uhvate djelatnici Hrvatskih šuma tj. šumarije kazna iznosi do 7.000 kuna! Ovisno koliko šparoga imate i koje su veličine. (Nije šala, ovo je doista zakon ove zemlje.)

Mnogi su već zaboravili sve nebuloze koje je činila vlada Zorana Milanovića, a ova je jedna od njih

Ukoliko ih berete i prodajete tada ste u još većem prekršaju jer – osim što morate imati dozvolu – morate obračunavati PDV i izdavati račun u propisanom formatu. Čak je izračunato da za 80 šparoga morate platiti 6 kuna plus PDV-a. Šuškalo se tada da će koalicija SDP-HNS-IDS-HSU odrediti veličinu šparoga koje se uzimaju u obzir za mogućnost prodaje i obračunavanje PDV-a (bila je riječ od 20 cm), ali se na kraju od toga odustalo.

Zanimljivo je da se tada istaknuti SDP-ovci i IDS-ovci s područja Istre i Kvarnera, poput župana Zlatka Komadine, nisu suprostavili ovom nakaradnom zakonu najviše uperenom upravo na štetu građana Kvarnera i Istre, gdje je tradicija branja šparoga najveća.

Zoran Milanović u vrijeme svojeg mandata predsjednika Vlade zabranio branje šparoga bez posebnih dozvola

Zoran Milanović u vrijeme svojeg mandata predsjednika Vlade zabranio branje šparoga bez posebnih dozvola

Ukida se zakon zabrane branja šparoga

Mnogi su kritizirali ovaj zakon, napose na Kvarneru i u Istri gdje su šparoge tradicionalan dio prehrane, a njihovo branje gotovo dio narodnog običaja. Ukratko, narod je smatrao ovaj zakon ludim i glupim te su mnogi odlučili – posve s pravom – ignorirati ga. Ljudi su i dalje šetali šumama i brali šparoge, a na samu pomisao da to ne smiju raditi dizala im se kosa na glavi. Međutim, ovaj zakon je još na snazi. Ipak, dolaze ohrabrujuće vijesti jer aktualna vlada najavljuje ukidanje ovog zakona. Nadamo se što prije, na radost svih onih koji šparoge vole brati i jesti.

(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone