NAJVIŠE PIJANIH VOZAČA OD 18. DO 24. GODINE

19. prosinca 2017. | Kategorija: Hrvatska

policija pijani prometKVARNER – U noći 16/17. prosinca na području Policijske uprave primorsko-goranske provedena je preventivno-represivna akcija s ciljem sprječavanja vožnje pod utjecajem alkohola u organizmu.Tijekom akcije ukupno je kontrolirano 416, a alkotestirano 229 vozača. Koncentracija alkohola iznad dozvoljenih 0,5 g/kg izmjerena je kod 23 vozača i tri vozačice, dva vozača su odbila alkotestiranje, dok je kod sedam vozača evidentirana koncentracija do 0,5 g/kg. Sve osobe kod kojih je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu upravljale su osobnim vozilima. Najviše je vozača/vozačica s izmjerenom koncentracijom alkohola između 0,5 i 1,5 g/kg, njih 21, dok je pet vozača imalo koncentraciju alkohola iznad 1,5 g/kg.

Pod utjecajem alkohola, prema dobi vozača/vozačica po 18 ih je u dobi od 18. do 24. godine i od 31. do 40. godine života, 16 ih je u dobi od 25. do 30. godine, 12 od 41. do 50. godine, te šest u dobi većoj od 50 godina života.

Rekorder akcije je 36-godišnjak iz Crikvenice kojega je policija zatekla u subotu, 16. prosinca u večernjim satima u Frankopanskoj ulici u Crikvenici kako upravlja osobnim vozilom marke Renault. Izmjerena mu je koncentracija alkohola u organizmu od 2,11 g/kg. Svi vozači kojima je izmjerena koncentracija alkohola iznad dozvoljene prekršajno su sankcionirani prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Inače, ova akcija je organizirana u okviru Tispolovih mjera koje su provode u Europskoj uniji u cilju veće sigurnosti u prometu. Kako na području cijele Hrvatske gdje je akcija održana tijekom proteklog tjedna, tako je održana i na prometnicama PU primorsko-goranske. Ove vrste represivnih i sličnih akcija organizirat će se i narednom razdoblju, a sve s ciljem smanjenja stradavanja u prometu zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone