Na postamentima na Korzu postavljena izložba „Antonio Michelazzi – ponos Rijeke“

22. listopada 2021. | Kategorija: Kultura

KULTURA – U sklopu obilježavanja 250. obljetnice smrti kipara i baroknog umjetnika Antonia Michelazzija na postamentima na Korzu postavljena je izložba koja prikazuje najpoznatija djela ovog velikog majstora iz 18. stoljeća.

Riječ je o izložbi plakata na kojima je uz umjetnikov umjetnički opus predstavljena i njegova biografija. Izložbu su priredili izv.prof. dr. sc. Damir Tulić i doktorand Mario Pintarić, mag.hist.art s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji su u sklopu otvorenja izložbe, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održali i prezentaciju svojih istraživanja i ukazali na važnost ovog velikog riječkog umjetnika.

Otvorenju izložbe i prezentaciji prisustvovali su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar; generalni vikar Riječke nadbiskupije dr.sc. don Mario Tomljanović; rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Snježana Prijić Samaržija i izv.prof.dr.sc. Aleksandar Mijatović, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci. Više o izložbi, odnosno umjetniku rekli su autori izložbe Damir Tulić i Mario Pintarić.

Otvorenje izložbe Antonio Michelazzi - Ponos Rijeke

„Kako bismo mogli bolje razumjeti veličinu Antonia Michelazzija valja znati da se u vrijeme kada je on stvarao, mramorne oltare naručivalo i kupovalo pretežno u Veneciji i radili su se po narudžbi. Mi smo u Rijeci, s druge strane, imali majstora za čija su djela narudžbe dolazile izvana, primjerice iz Graza“, istaknuo je Damir Tulić i dodao kako u Rijeci ima nekoliko spektakularnih djela ovog velikog umjetnika. „U katedrali sv. Vida se nalazi njegovo možda i najspektakularnije djelo, oltar svetog Franje Ksaverskog iz 1736. godine, a i u župnoj crkvi Marijina Uznesenja je nekoliko oltara koji su njegovo djelo, među njima i zavjetni oltar grada Rijeke kojeg je Michelazzi izradio nakon velikog potresa 1750. godine“, objasnio je Tulić.

„Drago mi je što se barokni izričaj u umjetnosti, pogotovo onoj sakralnoj na ovaj način, izložbom na Korzu pokušava približiti građanima. Rijeka treba pokazivati to svoje lice i prema reakcijama prolaznika vidio sam da im je prikazano na izložbi prilično novo i neotkriveno, ali da ih je zaintrigiralo“, rekao je pročelnik Odjela za kulturu, Ivan Šarar.

Otvorenje izložbe Antonio Michelazzi - Ponos Rijeke

Generalni vikar riječke nadbiskupije don Mario Tomljanović istaknuo je kako Riječka nadbiskupija dostupnošću sakralnih objekata podupire znanstveno istraživanje svoje bogate baštine te kako uspješno surađuju s članovima Katedre za umjetnost ranog novog vijeka Filozofskog fakulteta u Rijeci. „Iz razloga što se Michelazzijeva djela većinom nalaze unutar riječkih crkava one predstavljaju svima dostupan muzej kojeg su stvorili vjera i pobožnost njezinih stanovnika“, rekao je Tomljanović i dodao kako je čuvanje ove kulturne baštine jedna od najvažnijih zadaća crkve sada, ali i u budućnosti.

Izložba „Antonio Michelazzi – ponos Rijeke“ dio je znanstveno-istraživačkog projekta „Barokna Rijeka“ kojeg vodi prof.dr.sc. Nina Kudiš, a podupire Sveučilište u Rijeci.

Izložba je realizirana uz pomoć Sveučilišta u Rijeci, Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke.

Djelu Antonia Michelazzija bit će posvećen i znanstveni skup koji će se 27. listopada održati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone