Na Korzu obilježen Dan ružičaste vrpce

7. listopada 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Puštanjem ružičastih balona, humanitarnom prodajom ruža i ružičastih vrpci te šetnjom posvećenom preminulima od raka dojke na Korzu je obilježen Dan ružičaste vrpce.

Udruga žena operiranih dojki Nada obilježila je Dan ružičaste vrpce puštanjem ružičastih balona u zrak u spomen na one koji su izgubili bitku s karcinomom dojke. Cilj ove humanitarne akcije je ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke, bolesti koja ima visok postotak izlječenja ukoliko se otkrije u početnom stadiju.

U povodu Dana ružičaste vrpce na zgradu Grada Rijeke na Korzu izvješena je ružičasta vrpca, a današnjem zbivanju prisustvovao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

U suradnji s organizacijom Europa Donna Hrvatska, Udruga provodi humanitarnu akciju 20. Dan ružičaste vrpce koja je posvećena oboljelima od raka dojke u Hrvatskoj, čiji se dan obilježava prve subote u listopadu. Ovogodišnji cilj je prikupljanje sredstava za kupnju opremljenog bolesničkog kreveta Klinici za radiologiju i onkologiju KBC Rijeka te za rad Udruge Nada. Tijekom današnjeg dana, akcije osvještavanja o raku dojke održavale su se i u ostalim gradovima i općinama diljem Primorsko-goranske županije i Hrvatske.

U obilježavanje su uključeni NZJZ PGŽ, Primorsko-goranska županija, KBC Rijeka, Dom zdravlja PGŽ-a, Medicinska škola Rijeka, Liga protiv raka PGŽ, čiji je dio i udruga Nada.

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Prema riječima Ines Malić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, odaziv na besplatne preglede, za koje žene dobivaju poziv na kućnu adresu, jest oko 60%. Sve žene koje imaju bilo kakvih pitanja oko mamografskog pregleda mogu ih postaviti na besplatan telefon 0800 200 041

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone