Mladi stanovnici susjedstva Praputnjak povezuju se s mladima iz Nizozemske, Litve i Srbije

16. srpnja 2020. | Kategorija: Bijela kronika

rukePRAPUTNJAK – Udruga Praputnjak – kulturni krajolik, nositelj inicijative programa susjedstva Praputnjak Europske prijestolnice kulture, bit će od 27. kolovoza do 7. rujna domaćin projekta namjenjenog mladima “My Open Village – Europe (MOVE)” koji će se provesti kroz Erasmus+ program Europske komisije.

Zahvaljujući projektu MOVE održat će se razmjena mladih iz 4 države: Nizozemske, Litve, Srbije i Hrvatske.

Neke od tema kojima će se u desetodnevnom program baviti su: što za mlade ljude znači život u maloj sredini, koji su potencijalni problemi, prepreke ali i prednosti, koja je odgovornost mještana kao pojedinaca u zajednici te što ih čini različitima, a što ih sve povezuje.

Pozivaju se mladi Praputnjarci, stanovnici Praputnjaka i susjednih mjesta bakarskog kraja, stari od 16 do 24 godine da se prijave na sudjelovanje u navedenom programu. Prijave su otvorene, a zainteresirani se mogu javiti na e-mail Udruge: kkpk.praputnjak@gmail.com ili na Facebook stranicu: Praputnjak – kulturni krajolik.

Dodajmo, prvog vikenda srpnja u susjedstvu Praputnjak ovim je povodom održan i sastanak partnera, pa su Udrugu Praputnjak – kulturni krajolik te voditeljice Ivonu Miloš i Mariju Rađa posjetili njihovi europski partneri iz Nizozemske: fotograf Guido Bosua, iz producentske kuće Bewegend Beeld i Daiva Vaišnoriene, predstavnica Udruge Kūrybos ir užimtumo Stuba iz Litve. Pridružili sui m se i Titia Groenhof ispred malog mjesta Feanwâldsterwâl u Nizozemskoj, Eleni Vaišnoraite iz Zapyškisa u Litvi, kao i Ana Marija Viljušić iz Praputnjaka. Nažalost, zbog nezahvalne situacije s korona virusom, partner iz Srbije – Avakum Kvas, predstavnik Udruga Eustachia, nije bio u mogućnosti sudjelovati u sastanku.

Do suradnje je došlo povezivanjem partnera sudjelovanjem u Tandem Fryslan i Tandem Cultural Capitals program, a sve navedene zemlje predstavnici su Europskih prijestolnica kultura: Leeuarden 2018 (Nizozemska), Rijeka 2020 (Hrvatska), Novi Sad 2021 (Srbija) i Kaunas 2022 (Litva).

(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone