MALI LOŠINJ – DO 14. TRAVNJA NEMA DOGAĐANJA

14. ožujka 2020. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

PREPORUKE GRAĐANIMA – PREVENCIJA ŠIRENJA VIRUSA COVID19 – 13.OŽUJKA 2020.

Temeljem sastanka proširene sjednice Stožera civilne zaštite Grada Malog Lošinja, a sukladno priopćenju za javnost Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića od dana 13. ožujka 2020. g., te uputama Državnog stožera civilne zaštite donesene su sljedeće odluke

  1. O D L U K A o privremenom prestanku rada Dječjeg vrtića Cvrčak Mali Lošinj

U cilju prevencije širenja virusa COVID-19 na području Grada Malog Lošinja, Dječji vrtić Cvrčak kojem je osnivač Grad Mali Lošinj, privremeno se zatvara i prestaje s radom na svim lokacijama (Centralni objekt Cvrčak, Omladinska 14, Mali Lošinj: Područno odjeljenje Perla, Lošinjskih brodograditelja 17, Mali Lošinj; Područno odjeljenje Žižula, Vladimira Nazora 41A, Veli Lošinj; Područno odjeljenje Nešpula, Vladimira Gortana 2, Veli Lošinj; Područno odjeljenje Žalići, Marija Marinculića 21, Nerezine) od 16. ožujka 2020. godine do 29. ožujka 2020. godine.

Preporučuje se svim ostalim pravnim osobama koje se bave odgojem i obrazovanjem, čuvanjem i edukacijom djece i organizacijom slobodnog vremena djece da privremeno prestanu s radom u istom periodu.

 

  1. ODLUKA

1.) Na području Grada Malog Lošinja do 14. travnja 2020. godine odgađaju se sva okupljanja stanovništva na otvorenom i zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, sve manifestacije, sportska natjecanja i treninzi, kazališne i dječje predstave, kulturne priredbe i ostali javni skupovi.

2.) Nalaže se privremeno zatvaranje knjižnice, muzeja, kina, društvenih domova, prostora udruga civilnog društva, kao i prostora koje te udruge koriste za redovne aktivnosti.

3.) Preventivno se zatvaraju svi sportski objekti, dvorane, sportski tereni i igrališta Grada Malog Lošinja.

4.) Do 14. travnja 2020. godine vjenčanja u Gradskoj vijećnici obavljat će se u najužem krugu, o čemu će Jedinstveni upravni odjel Grada obavijestiti Matični ured u Malom Lošinju.

5.) Gradska uprava Grada Malog Lošinja zajedno sa svim ostalim nadležnim institucijama   ograničava izravan rad sa strankama, a kontakt će biti moguć putem telefona, pošte ili e-maila. U iznimnim situacijama, kada je zbog zadanih rokova u određenom postupku potrebno predati pismeno uredima iz ovog članka, nadležne pisarnice će isto zaprimiti.

6.) Službenici i namještenici uprava navedenih u članku 5. ove Odluke, te ustanova u vlasništvu Grada Malog Lošinja, dužni su se pridržavati preporučenih higijenskih mjera opreza, izbjegavati bliske kontakte s osobama koje imaju respiratorne simptome, održavati higijenu okoline i radnog mjesta u smislu čišćenja i dezinfekcije radnih površina i predmeta, provjetravanja radnog prostora te isto preporučivati građanima/strankama s kojima su u komunikaciji.

7.) Preporučuje se svim građanima Grada Malog Lošinja da što manje koriste usluge Doma zdravlja Mali Lošinj radi očuvanja integriteta medicinskog sustava i nepotrebnog izlaganja sebe i drugih opasnostima prenošenja zaraze.

9.) Svi građani Grada Malog Lošinja koji su, radi poslovnih ili privatnih razloga od 1. ožujka 2020. godine boravili u virusom zahvaćenim zonama, dužni su postupiti savjesno i odgovorno te se, u skladu s preporukama struke, telefonskim putem javiti dežurnom epidemiologu i postupiti po njihovom naputku.

Ova Odluka stupa na snagu prvog dana od dana objave, a objaviti će se na oglasnoj ploči Grada i mrežnim stranicama Grada.

 

 

  1. O D L U K A O OGRANIČENJU RADA U SVIM UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

 

Ograničava se radno vrijeme od 6:00 do 18:00 sati ugostiteljskim objektima na području Grada Malog Lošinja iz skupina:

– „Restorani“,

– „Barovi“, iz skupine „barovi“ koji zadovoljavaju uvjete za rad noću sukladno posebnim propisima,

– „Objekti jednostavnih usluga“.

 

     Ograničenja iz stavka 1. ovog članka primjenjuju se od 14. ožujka 2020. godine

 

Ovim putem još jednom apeliramo na sve one koji su u samoizolaciji da se odgovorno pridržavaju svih uputa i preporuka epidemiologa te Nacionalnog stožera, kako bismo prevenirali eventualne posljedice na ostale stanovnike, posebno umirovljenike koji su najranjivija skupina.

U ovoj situaciju kada nemamo oboljelih, jako je važno na odgovoran i staložen način prihvatiti preporuke i surađivati u njihovu provođenju. Molimo sve građane da prate pouzdane izvore informiranja te se pridržavaju preporuka Nacionalnog stožera i županijskog stožera. U ovom trenutku nema potrebe za gomilanjem zaliha hrane i ostalih potrepština.

Također, podsjećamo na sljedeće liječničke savjete

  • Ukoliko osjetite znakove i simptome groznice, upale respiratornih puteva, čak i blage, ali novonastale, ne odlazite u zdravstvene ustanove nenajavljeno, već prije telefonom kontaktirajte svog liječnika ili epidemiologa za dogovor. Broj mobitela epidemiologa u pripravnosti za područje Primorsko-goranske županije je 091 1257 210 ili na službu 112.

  • Građani se i dalje pozivaju na pridržavanje propisanih higijenskih postupanja koja uključuju: češće i temeljito pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, korištenje dezinficijensa za ruke, prilikom kihanja i kašljanja koristiti maramice.

Stožer će se po potrebi sastajati i davati priopćenja, a do daljnjega poziva građane na suradnju i pridržavanje danih preporuka, uz napomenu da se sve relevantne informacije i aktualnosti oko koronavirusa nalaze na stranicama Nacionalnog stožera civilne zaštite (https://civilna-zastita.gov.hr/) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (https://www.hzjz.hr/).

Za sve ostale upite i nejasnoće možete se obratiti na:

Jasmina Fuks, 099 2116 642, jasmina.fuks@mali-losinj.hr

Martina Krajina Mršo, 099 216 8015, martina.krajina@mali-losinj.hr

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone